Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Νέα βόμβα από το Παρίσι για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου

'Ενα ακόμα πλήγμα δέχθηκε χθες η υπερασπιστική γραμμή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ,
 μετά την αποκάλυψη του πρεσβευτή της Ελλάδας στο Παρίσι Κωνσταντίνου Χαλαστάνη για την ύπαρξη εγγράφου στο οποίο η Ελλάδα ζητεί με τον πλέον επίσημο τρόπο βοήθεια από τις γαλλικές Αρχές για τον εντοπισμό των ελλήνων καταθετών σε ελβετικές τράπεζες.

Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή δεύτερη κατάθεσή του στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής, ο κ. Χαλαστάνης προσκόμισε έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας, στο οποίο αποδεικνύεται ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει μέσω αλληλογραφίας και πρωτοκόλλου την επίμαχη λίστα Λαγκάρντ. Ουσιαστικά, ο έλληνας πρεσβευτής στη γαλλική πρωτεύουσα κατέθεσε χθες στη Βουλή το αντίγραφο της αίτησης που είχε καταθέσει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών στη Γαλλία, στις 13 Σεπτεμβρίου 2010.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο έγγραφο, το οποίο υπογράφει ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, η Ελλάδα ζητούσε από τους Γάλλους να αποστείλουν επισήμως και με βάση τη διακρατική συμφωνία που ισχύει μεταξύ των δύο χωρών όλα τα στοιχεία που είχαν στην κατοχή τους για τα ονόματα των ελληνικών καταθετών στο εξωτερικό. Λίγες ημέρες αργότερα, οι γαλλικές Αρχές ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της ελληνικής πλευράς και στις 29 Σεπτεμβρίου (2010) η λίστα Λαγκάρντ έφτασε στην Ελλάδα.

Το αποκαλυπτικό έγγραφο του κ. Χαλαστάνη, άλλωστε, είναι και ο λόγος που σήμερα το απόγευμα καλείται να καταθέσει εκ νέου στην Προκαταρκτική Επιτροπή ο κ. Πλασκοβίτης.


tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου