Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Βάζοντας προτεραιότητες στον οικονομικό σχεδιασμό σας

Η ευκολία να ρυθμίσουμε τις οικονομικές μας προτεραιότητες, φαντάζει αντίστοιχη με την ισορροπία ενός ελέφαντα πάνω σε σχοινί. Αν και είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που διαιωνίζεται, μπορούμε να λάβουμε ορισμένα μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης.

1. Ορίστε και περιορίστε τους στόχους σας
Πιθανώς να μην έχετε επιτύχει κάθε οικονομικό στόχο που ονειρευτήκατε.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε τη σημασία των στόχων σας, να τους αξιολογήσετε και να φροντίσετε να είναι προσιτοί στην παρούσα οικονομική σας κατάσταση.
 2. Επικεντρωθείτε στους στόχους που αξίζουν
Για να επιτύχετε τους πρωταρχικούς σας στόχους, θα πρέπει να βάλετε τους επιθυμητούς αλλά λιγότερο σημαντικούς σε δεύτερη μοίρα. Όπως λέει και το σοφό ρητό: «Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων».
3. Προετοιμαστείτε για συγκρούσεις
Στόχοι με μεγάλη αξία πιθανώς να έρθουν σε σύγκρουση μεταξύ τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις καλό θα ήταν να συνειδητοποιήσετε ποιος από τους δύο στόχους θα σας ωφελήσει περισσότερο και ποιος θα προκαλέσει χειρότερα αποτελέσματα αν αναβληθεί.
4. Χρόνος
Το σημαντικότερο όλων, είναι να έχετε χρόνο. Όσο περισσότερο χρόνο διαθέτετε, τόσο περισσότερες είναι και οι πιθανότητες σας για επιτυχία. Η ηλικία και η οικογενειακή κατάσταση παίζουν το δικό τους ρόλο καθώς, όσο μικρότεροι είστε τόσο περισσότερο χρόνο έχετε για να θεμελιώσετε τη βάση σας
5. Επιλέξτε προσεκτικά
Στο σχεδιασμό των στόχων σας, μπορεί να ανακαλύψετε πράγματα που θα σας κάνουν να νιώσετε στο μέλλον οικονομικά ασφαλείς, ευτυχισμένοι και πλήρεις. Ανάμεσα σε αυτά μπορεί να είναι η δημιουργία ταμείου έκτακτης ανάγκης για τα δίδακτρα των παιδιών σας. Ταξινομήστε τη λίστα των υποχρεώσεών σας με σειρά προτεραιότητας.
6. Σκεφθείτε την οικογένεια
Εάν είστε παντρεμένοι ή λογοδοσμένοι, βεβαιωθείτε πως το έτερον σας ήμισυ, θα είναι μέρος των στόχων και των αποφάσεών σας. Αντίστοιχα σημαντικό ρόλο, αν όχι σημαντικότερο, για την οικονομική σας στοχοθεσία παίζουν και τα παιδιά.
7. Ξεκινήστε άμεσα
Στη βράση κολλάει το σίδερο! Όσο περισσότερο περιμένετε για να εξακριβώσετε τους στόχους σας και να τους θέσετε σε εφαρμογή, τόσο πιο δύσκολα θα τους πετύχετε. Επίσης χάνετε το πλεονέκτημα ανατοκισμού των χρημάτων σας.
8. Μεγάλα έξοδα
Αφού έχετε βάλει προτεραιότητες, φροντίστε να καταγράψετε και διατηρήστε τις δαπάνες σας σε καλό δρόμο. Όταν πληρώνετε πολλά χρήματα για μια αγορά σας, αναρωτηθείτε εάν σας πηγαίνει πιο κοντά ή σας απομακρύνει από τους στόχους σας. Εάν το μεγάλο αυτό έξοδο σας απομακρύνει, προσπαθήστε να το αντικαταστήσετε ή να του κάνετε μια μείωση.
9. Μικρά έξοδα
Τα καθημερινά έξοδα είναι αρκετά δύσκολο να περιοριστούν. Αν και πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί με κάθε κίνηση ή συναλλαγή που πραγματοποιείτε, δεν χρειάζεται να είστε τόσο υπεραναλυτικοί, για τα μικρά έξοδα. Το ζήτημα είναι να μην σας επηρεάζουν τα μακροπρόθεσμα σχέδιά σας.
10. Προετοιμαστείτε για αλλαγή
Οι ανάγκες και οι επιθυμίες σας θα αλλάξουν με την πάροδο του χρόνο. Για παράδειγμα η πρώτη αγορά που θα σκεφτείτε εάν έχετε μεγάλη οικογένεια, δεν θα είναι ένα σπορ αμάξι όπως ονειρευόσασταν μικρότεροι. Καλό θα ήταν να επανεξετάζετε τους στόχους σας ανά πέντε έτη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου