Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Το πράσινο χαράτσι βάζει φωτιά στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Φωτιά παίρνουν μέσα στο καλοκαίρι οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος καθώς στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης αυξάνεται
 για δεύτερη φορά φέτος το ειδικό τέλος χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που πλέον θα επιβαρύνει
 με 100 έως 120 ευρώ τον χρόνο κάθε οικιακό καταναλωτή.

Το γνωστό ως Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που αποτελεί το βασικό έσοδο μέσω του οποίου πληρώνονται οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, αυξάνεται κατά... 118% για τους οικιακούς καταναλωτές. Από τα 9,53 ευρώ για κάθε 1.000 κιλοβατώρες που ήταν μέχρι σήμερα, από την 1η Ιουλίου αναπροσαρμόζεται στα 20,80 ευρώ.

Η αύξηση αποδίδεται στον φρενήρη ρυθμό διείσδυσης των ΑΠΕ, και ειδικότερα των φωτοβολταϊκών, που έγινε αλόγιστα και χωρίς τον παραμικρό σχεδιασμό και με υψηλές επιδοτήσεις τα προηγούμενα χρόνια και την οποία τώρα καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές. Η αύξηση που ανακοινώθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, σύμφωνα με την οποία το τέλος για τις ΑΠΕ πρέπει να αναπροσαρμόζεται ανά εξάμηνο προκειμένου έως τα τέλη του 2014 να έχει μηδενιστεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού που τηρεί ο Λειτουργός της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ).

Το εντυπωσιακό ωστόσο είναι ότι η αύξηση του τέλους για τις ΑΠΕ για τα νοικοκυριά είναι η μεγαλύτερη που έχει αποφασιστεί τα τελευταία χρόνια, ενώ η επιβάρυνση για τους οικιακούς καταναλωτές είναι διπλάσια έναντι όλων των λοιπών κατηγοριών, καθώς μεσοσταθμικά το ΕΤΜΕΑΡ αυξήθηκε κατά 61%. Για τους αγρότες, αυξήθηκε κατά 13% (στη χαμηλή τάση, δηλαδή για τις μικρές εκμεταλλεύσεις) και κατά 25% (στη μέση τάση, για τις μεγαλύτερες καλλιέργειες), για γραφεία και καταστήματα κατά 46%, για σουπερμάρκετ και εμπορικές αλυσίδες κατά 14%, ενώ για τις βιομηχανίες που δουλεύουν στην υψηλή τάση μειώθηκε κατά 49%.

Για τα νοικοκυριά, η αύξηση 118% μεταφράζεται σε επιβάρυνση 100 ευρώ τον χρόνο για μεσαία κατανάλωση 1.600 κιλοβατωρών και σε 125 ευρώ για μεγαλύτερη κατανάλωση, 2.000 κιλοβατωρών. Στην πράξη ωστόσο η ετήσια επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2014 το τέλος για τις ΑΠΕ αναμένεται να αυξηθεί ξανά με βάση τη μνημονιακή υποχρέωση για τον μηδενισμό του πράσινου ελλείμματος στα τέλη του 2014.

Το πρόβλημα επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ίδια η ΡΑΕ, τονίζοντας ότι αν δεν ληφθούν από την κυβέρνηση πρόσθετα δραστικά μέτρα, επίκεινται και άλλες αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ ως συνέπεια της απρογραμμάτιστης τα προηγούμενα χρόνια ένταξης στο σύστημα διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ και κυρίως φωτοβολταϊκών. «Η επιβάρυνση αυτή των καταναλωτών δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αποτελεί αναγκαιότητα να ανακοπεί και να αντιστραφεί η μετακύλιση του βάρους του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ στον φορολογούμενο πολίτη. Η εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων αποτελεί άμεση υποχρέωση όλων των εμπλεκομένων, πολιτείας, παραγωγών», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της.

Το κόστος ενέργειας

Πόσο ακριβές είναι οι ΑΠΕ και τι σημαίνει αυτό για τον καταναλωτή τα επόμενα χρόνια προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το κόστος ενέργειας ΑΠΕ είναι... δυόμισι φορές μεγαλύτερο από εκείνο που παράγεται με συμβατικά καύσιμα (λιγνίτης, φυσικό αέριο).
Το 2012, 1.000 κιλοβατώρες από αιολικά κόστισαν 90 ευρώ, από φωτοβολταϊκά έφτασαν τα... 420 ευρώ, όταν η αντίστοιχη τιμή για το φυσικό αέριο ήταν 105 ευρώ και για τον λιγνίτη 55 ευρώ.
Και όλα αυτά, παρά τις τρεις μειώσεις που έχουν γίνει στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών (Ιανουάριος και Αύγουστος 2012, Ιούνιος 2013).



tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου