Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Πάνω από 5.000 οι «Ρευματοκλέφτες»

Πενταπλασιασμό των περιστατικών ρευματοκλοπής σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, κατήγγειλε σε σημερινή ραδιοφωνική συνέντευξη ο διευθυντής δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ.
Πρόκειται για τα περιστατικά που έχουν εντοπιστεί και όχι αυτά που εξακολουθούν να υπάρχουν. Σε περιπτώσεις σύλληψης, εκτός από την επιστροφή της αξίας του ρεύματος, επιβάλλονται μηνύσεις με αποτέλεσμα να επιβάλλονται ποινές φυλάκισης ακόμη και τριών ετών.

Όπως υποστήριξε μιλώντας στον Βήμα FM o κ. Χρήστος Κατσάνος, οι έλεγχοι γίνονται είτε από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ (του φορέα που είναι αρμόδιος για το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας), είτε και από ιδιωτικά συνεργεία που όμως λειτουργούν για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ. Τα στατιστικά εντυπωσιάζουν:

1. Το 2008, οι εντοπισμοί ρευματοκλοπής ήταν 1082
2. Το 2012 έφτασαν στις 4730 ενώ το 2013, σύμφωνα με το διευθυντή του ΔΕΔΔΗΕ ήδη από το πρώτο οκτάμηνο παρατηρείται σοβαρή αύξηση σε σχέση με πέρυσι.

Δύο είναι οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι: με απευθείας παρέμβαση στο ρολόι ώστε να μην «γράφει» την κατανάλωση (σ.σ μπλοκάρεται με κάποιο σύρμα το «ρολόι») ή με την προσθήκη ενός καλωδίου ώστε το ρεύμα να πηγαίνει στην επιχείρηση ή στο νοικοκυριό χωρίς να περνάει από το ρολόι.

Πώς γίνονται οι έλεγχοι;
Ο ΔΕΔΔΗΕ «χτυπάει» σε περιοχές όπου τα στατιστικά δείχνουν αυξημένα ποσοστά παραβατικότητας. Επίσης, κάνει ελέγχους σε περιπτώσεις όπου πηγαίνει στο ρολόι του ακινήτου για να διακόψει την παροχή λόγω χρεών. Έλεγχοι γίνονται και σε τακτική βάση.

Η διαδικασία
Οι ελεγκτές του ΔΕΔΔΗΕ έχουν εντολές, σε περίπτωση που εντοπίσουν παράβαση, να βγάλουν φωτογραφίες. Αφαιρούν το ρολόι και το μεταφέρουν σφραγισμένο στην υπηρεσία. Στον καταναλωτή μπαίνει καινούργιο ρολόι καθώς ο εντοπισμός της παράβασης από ένα συνεργείο δεν ισοδυναμεί και με καταδίκη. Μάλιστα, ο καταναλωτής μπορεί με δικό του εμπειρογνώμονα να ελέγξει το ρολόι στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να χαράξει την υπερασπιστική του γραμμή.

Σε περίπτωση οριστικής καταδίκης:
1. Ο καταναλωτής καλείται να πληρώσει το ρεύμα η ποσότητα του οποίου υπολογίζεται με αντικειμενικό τρόπο
2. Επί της αξίας του ρεύματος επιβάλλονται προσαυξήσεις
3. Εκτός από τις οικονομικές κυρώσεις υπάρχουν και ποινικές. Μέχρι στιγμής, στα δικαστήρια για αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν επιβληθεί ποινές που φτάνουν μέχρι και τα τρία χρόνια.


energia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου