Συνεχή ήταν τα μπλακ αουτ φέτος στην Σαντορίνη και κανείς δεν σκέφτηκε τόσα χρόνια να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες ή φωτοβολταϊκά σε ένα νησί που λούζεται από τον ήλιο και δέρνεται από το άνεμο.
Δυστυχώς κανείς δεν το σκέφτηκε ούτε και τώρα.
Την ίδια στιγμή στην Πελοπόννησο το δίκτυο παραγωγής ενέργειας μέσω ΑΠΕ έχει “κρασάρει” από την υπερπαραγωγή και μια ματιά δεξιά και αριστερά κατά μήκος της ΕΟ Κορίνθου Τριπόλεως Καλαμάτας και άλλου θα σας αποκαλύψει εκατοντάδες ή χιλιάδες ανεμογεννήτριες.
Σε ένα άλλο επίπεδο οι ρυθμίσεις των τελευταίων μηνών για τα φωτοβολταϊκά διώχνουν από τη χώρα τις πολυεθνικές του κλάδου. Χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2013, ενώ εταιρείες που είχαν επενδύσει σημαντικά ποσά τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά ετοιμάζονται να αποχωρήσουν.
Είμαστε στο τροπικό του καρκίνου κι όμως, η πρώτη χώρα στην χρήση ΑΠΕ στην Ευρώπη είναι η Γερμανία που επιπλέον έχει αποφασίσει την απεξάρτηση της από την πυρηνική ενέργεια και τα ορυκτά και την αύξηση της χρήσης ΑΠΕ.
Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άνεργοι με διδακτορικά στην μηχανολογία, στην Φυσική και στις ΑΠΕ. Νέοι και δραστήριοι επιστήμονες που θα μπορούσαν -με την βοήθεια και τον σχεδιασμό του κράτους- να δραστηριοποιηθούν στην έρευνα γύρω από την αξιοποίηση περαιτέρω των ΑΠΕ (ήλιος άνεμος) παράγοντας ενέργεια, τεχνογνωσία, ΑΕΠ και σύντομα εξαγώγιμη υψηλή τεχνολογία καθώς θα χάριζαν στην Ελλάδα ενεργειακή απεξάρτηση και αυτάρκεια.
Όμως η Ελλάδα έχει στραφεί -ξανά τις τελευταίες δεκαετίες- στην έρευνα του βυθού των θαλασσών της αναζητώντας υδρογονάνθρακες. Έχει καλέσει πληρώνοντας χοντρά λεφτά γνώστες εταιρείες και ερευνητικά σκάφη. Για πολλοστή φορά τις τελευταίες δεκαετίες θα μας πουν ξανά τα ίδια και τα ίδια με άλλα λόγια.
Για το Κατάκολο, το Ιόνιο και τα νότια της Κρήτης… Μικροί ήμασταν όταν ακούσαμε πρώτη φορά για πετρέλαιο στο Κατακολο και Νότια της Κρήτης. Κι από τότε πληρώσαμε πολλές φόρες τα ίδια σκάφη να ξαναψάξουν Ίσως όχι τυχαία έχει καλλιεργηθεί ξανά προσδοκία μετατροπής της χώρας μας σε πετρελαιο-παραγωγό και υπάρχουν εξαγγελίες για το τι θα κάνουμε τα λεφτά, αν βρούμε και πουλήσουμε το ορυκτό μας πλούτο. Ίσως ο στόχος ορισμένων να είναι η πώληση του ορυκτού μας πλούτου μπιτ παρα. Ίσως πάλι κάποιοι να γνωρίζουν η έρευνα που κρατεί χρόνια και επαναλαμβάνεται τακτικά παράγοντας τα ίδια γνωστά αποτελέσματα είναι μια… πολύ καλή δουλεία πρώτα από όλα.
Ίσως πάλι κάποιοι άλλοι να επιχειρούν να κοιμίσουν πάλι τον λαό μας στρέφοντας τον στον με το βυθό των θαλασσών αντί να δει την τζάμπα ενέργεια που ρέει πάνω σε αυτές.
Ποιος θα ήθελε την Ελλάδα ικανή να συλλάβει αυτά τα Τρισσεκατομμύρια μεγαβάτ που ρέουν πάνω κάτω στο Αιγαίο, στα βουνά και στο Ιόνιο ή πέφτουν από τον ήλιο πάνω στις πέτρες μας και στα ξερολιθιά. Τρισεκατομμύρια Μεγαβάτ ανυπολόγιστης αξίας ρέουν γύρω μας. Αν ευαισθητοποιηθούμε και τα νιώσουμε, αν μπούμε στο πειρασμό να τα συλλάβουμε θα δούμε ότι έρχονται κι άλλα από παντού. Θα δούμε ότι δεν τελειώνουν πότε και ότι είναι δωρεάν. Ότι είναι το δώρο του θεού στην Ελλάδα και ότι κάποιοι ίσως δεν θα ήθελαν και δεν θελουν ως τώρα να τα πιάσουμε.
Ποιος θέλει την Ελλάδα αυτάρκη σε ενέργεια να εξάγει την περισσευούμενη στις γειτονικές χώρες. Μήπως οι πολιτικοί μας έχουν δείξει τέτοια πρόθεση ή μήπως οι πολιτικοί των διπλανών χωρών;
Κοιτάμε από ψηλά όλους τους ερευνητές του ορυκτού πλούτου και το χρεοκοπημένο λαό μας, να ανεμοδέρνονται στα πέλαγα και να καίγονται από τον ήλιο. Τους βλέπουμε να κανουν έρευνες για ενέργεια στους βυθούς, όταν εκατομμύρια Μεγαβάτ ανυπολόγιστης αξίας ρέουν γύρω τους σε μια στιγμη που χρεοκοπούμε χωρίς να μπορουμε να παράξουμε πλούτο… Χωρίς να μπορουμε να ειδικευθούμε σε καποιο τομέα τις οικονομιας σε μια στιγμη που γύρω μας υπάρχει τζάμπα απεριόριστη πρωτη ύλη του Νο 1 τομέα της οικονομιας του μέλλοντος…
Το μόνο που θα σκεφτεί όποιος μας βλέπει είναι ότι βρίσκεται σε κίνηση η θεωρία της εξέλιξης των λαών και μας αφανίζει μεσώ της τρόικας λόγο συνολικής ανοησίας…
Ποιος αντέχει τόση πολύ δύναμη για την Ελλάδα; Ποιος έχει το όραμα ή μπορεί να φανταστεί ένα παγκόσμιο κέντρο ΑΠΕ; Ποιος μπορεί να σχεδιάσει κάτι τόσο απλό κι όμως εθνικό σχέδιο…
papaioannou-giannis
Εάν περιμένεις από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα να προσλάβουν ικανούς, εξειδικευμένους και καταξιωμένους επιστήμονες στον κλάδο της αιολικής ενέργειας, και όχι τον ανηψιό του "κολλητού", που δεν ξέρει ούτε κάν γιατί μια ανεμογεννήτρια μπορεί να χαλάσει, κάτι λάθος συμβαίνει στο μυαλό σου - ή ζεις σε άλλον πλανήτη φίλε....
ΑπάντησηΔιαγραφή