Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Aγιουβέρδα: Οι 3 τύποι προσωπικότητας και οι ασθένειες

‘Όλοι μας γνωρίζουμε ότι είμαστε …διαφορετικοί. Ότι έχουμε μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία. Ότι δεν μοιάζουμε με κανέναν άλλον, ούτε καν με κάποιον στενό μας συγγενή.
Είναι όμως έτσι;

Θα έλεγε κανείς ότι το ιδιοσυγκρασιακό πεπρωμένο του κάθε ανθρώπου καθορίζεται αφενός από της ιδιαίτερες επιδράσεις που ‘κληρονομούνται’ και από τους δύο γονείς και αφετέρου από τον συνδυασμό των διαμορφωτικών δυνάμεων όπως το κλίμα, η εποχή, το κοινωνικό περιβάλλον, κλπ.

Εκείνο που πρέπει οπωσδήποτε να τονιστεί είναι το γεγονός ότι το άτομο δεν ξεκινά τη ζωή του τη στιγμή της γέννησης, αλλά  ένας ολόκληρος κόσμος από επιδράσεις έχει ήδη ενεργήσει για να μας δώσει κάποιες συγκεκριμένες προδιαθέσεις.

Υπάρχει δηλαδή ήδη ένα καθορισμένο σύνολο τάσεων σε πλήρη λειτουργία το οποίο καθορίζει το βαθμό ανοχής του ανθρώπου σε εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες. Με τη γέννησή του δηλαδή το νεογέννητο βρέφος είναι ήδη ένα πολύπλοκο ον που φέρνει τη ‘σφραγίδα της μοίρας’.

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι από τη στιγμή που δύο άτομα δεν είναι δυνατόν να καταλαμβάνουν την ίδια ‘περιοχή’ στον χώρο και τον χρόνο, δεν είναι δυνατόν να είναι πανομοιότυπα σε όλες τις απόψεις. Για το λόγο αυτό δεν υπάρχουν, ούτε πρόκειται να υπάρξουν ποτέ δύο απόλυτα ίδιες ιδιοσυγκρασίες, ακόμη και σε μονο-ωγενείς δίδυμους, σε άτομα δηλαδή που σχηματίστηκαν από το ίδιο ωάριο και σπερματοζωάριο. Η ‘σφραγίδα της φύσης’ που φέρει το διαβατήριο του κάθε ατόμου είναι όντως μοναδική και ανεπανάληπτη.

Ο ‘χώρος’ που αναφέρθηκε προηγουμένως υποδηλώνει τις γεωγραφικές και κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στον τόπο της εγκυμοσύνης και της γέννησης του κάθε ανθρώπου, καθώς και όλα τα κοινωνικά, οικονομικά, κλπ. χαρακτηριστικά του περιβάλλοντός του.

Ένα άτομο που γεννιέται στην Αλάσκα είναι προφανώς τελείως διαφορετικό από ένα άλλο που γεννιέται στη Σαχάρα, έστω και αν ανήκει στην ίδια οικογένεια η οποία π.χ. ταξίδεψε από τη μία περιοχή στην άλλη. Δύο άτομα που τυχαίνει να γεννηθούν στην ίδια πόλη, αλλά το ένα ανήκει σε μία φτωχή οικογένεια με ένα σπίτι χωρίς θέρμανση που έχει τρομερή υγρασία, ενώ το άλλο σε πλούσια οικογένεια με σπίτι που έχει σωστή θέρμανση, θα πρέπει επίσης να παρουσιάζουν διαφορές στην ιδιοσυγκρασία τους.

Ο ‘χρόνος’ αναφέρεται στην ηλικία που έχει κάθε στιγμή ο άνθρωπος, την εποχή του χρόνου που γεννιέται και στο σύνολο των διαφόρων επιδράσεων που έχει δεχθεί το άτομο από τη στιγμή της σύλληψης (της γονιμοποίησης δηλαδή του ωαρίου από το σπερματοζωάριο).

Μία σύλληψη που θα γίνει στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου με γονείς αγχωμένους, ίσως και λίγο πιωμένους και το στερεοφωνικό σύστημα να παίζει έντονη ροκ μουσική, δεν έχει καμιά σχέση με αυτήν που θα γίνει σαν αποτέλεσμα μιας ήρεμης ερωτικής επαφής στο ήσυχο περιβάλλον του σπιτιού, με κλασική μουσική και γονείς σε τέλεια αρμονία μεταξύ τους.

Οι καταστάσεις επίσης που ζει η εγκυμονούσα γυναίκα στην καθημερινή της ζωή, μεταφέρουν τις καλές ή κακές ποιότητές τους και στο έμβρυο σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και μετά τη γέννηση, μέσω του θηλασμού.

Είναι προφανές επίσης ότι ένα άτομο που γεννήθηκε καλοκαίρι (δηλαδή η εγκυμοσύνη εξελίχθηκε τον χειμώνα και την άνοιξη, σαν νεογέννητο ζει τις πρώτες ημέρες της ζωής του σε ζεστό κλίμα, όταν θα είναι έξι μηνών και θα αρχίσει να τρώει τα πρώτα του φρούτα, αυτά θα είναι χειμωνιάτικα, κλπ.) θα είναι τελείως διαφορετικό από ένα άλλο άτομο, έστω και στην ίδια οικογένεια, που θα γεννηθεί τον χειμώνα, οπότε και όλοι οι παράγοντες που αναφέρθηκαν θα είναι ακριβώς αντίθετοι.

Στο Αγιουρβεδικό Ιατρικό σύστημα, αναφέρονται όμως από τα πανάρχαια χρόνια ότι υπάρχουν ΤΡΕΙΣ κύριες κατηγορίες ατόμων σε σχέση με την ιδιοσυγκρασία τους. Είναι τα άτομα με αέρινη ιδιοσυγκρασία (Vata), αυτά με πύρινη ιδιοσυγκρασία (Pitta) και τέλος αυτά με υδάτινη (Kapha).

Στη τωρινή όμως εποχή τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και τακτοποιημένα. Σπάνια θα βρεθούν σήμερα άτομα με αμιγείς, ‘καθαρές’ ιδιοσυγκρασίες. Συνήθως μιλάμε λοιπόν για μικτούς τύπους ιδιοσυγκρασίας!

Θα πρέπει βέβαια να τονιστεί ότι δύο άτομα με ιδιοσυγκρασία π.χ. Pitta - Kapha, μπορεί και πάλι να εμφανίζουν τεράστιες διαφορές. Αυτό συμβαίνει διότι μπορεί το Pitta του πρώτου ατόμου να επικρατεί στο σώμα του, ενώ το Kapha στον νου του, και στο δεύτερο άτομο το Pitta στον νου του και το Kapha στο σώμα του.  Αλλά ακόμη και εάν είχαμε και στα δύο επικράτηση του Pitta στο σωματικό επίπεδο και του Kapha στο νοητικό, η αναλογία του Pitta με το Kapha θα μπορούσε στο μεν πρώτο να είναι 70% - 30% ενώ στο δεύτερο 60% - 40%, οπότε και πάλι οι διαφορές είναι μεγάλες.

Στη συνέχεια θα αναφερθούν τα γενικά χαρακτηριστικά των τριών βασικών τύπων ιδιοσυγκρασιών, ενώ στο επόμενο κεφάλαιο θα εξετασθούν με λεπτομέρειες αυτά τα χαρακτηριστικά σε κάθε ένα σωματικό σύστημα, καθώς και οι διάφορες ποιότητες που επικρατούν στην ψυχοδιανοητική σφαίρα αυτών των  ‘αγιουρβεδικών τύπων’.

Η περιγραφή που θα ακολουθήσει είναι ίσως λίγο ‘δραματοποιημένη’, περιγράφοντας  θεατρικά τους τρεις καθαρούς τύπους ιδιοσυγκρασίας, σκοπό όμως έχει να μας κάνει να γνωρίσουμε τα βασικά στοιχεία του κάθε τύπου και πρακτικά μιλώντας να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε αυτούς τους τύπους στο περιβάλλον μας, και γιατί όχι και στον εαυτό μας.



VATΑ

Το κύριο στοιχείο που χαρακτηρίζει την Αέρινη Ιδιοσυγκρασία (Vata – Βάτα) είναι η ΚΙΝΗΣΗ και η ΕΥΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ. Ο όλος σωματικός και ψυχοδιανοητικός κόσμος αυτού του ατόμου, ‘κινούνται’ και μεταβάλλονται συνεχώς.

Όπως ο αέρας συνεχώς κινείται, έτσι και το Vata άτομο συνεχώς κινείται, είναι ανοργάνωτο, ευμετάβλητο, ξεχνάει εύκολα, δεν μπορεί να κρατήσει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα στη ζωή του, είναι ‘καλλιτεχνικός’ και ‘μποέμικος’ χαρακτήρας. Έχει πολλές ιδέες και γενικά θεωρείται από τους φίλους του ‘έξυπνος και γρήγορος τύπος’.

Δεν είναι καθόλου σίγουρος την ημέρα που τηλεφωνεί για να κλείσει ραντεβού στο ιατρείο για το πότε μπορεί να έρθει, δεν ξέρει ακριβώς το πρόγραμμά του για την επόμενη εβδομάδα, κλπ. Μοιάζει ανοργάνωτος ακόμη και από το τηλέφωνο.

Όταν τελικά καταλήξει σε κάποια ώρα που τον εξυπηρετεί, θα ζητήσει συγγνώμη για να ψάξει να βρει χαρτί και μολύβι και αυτό γιατί το γραφείο του είναι τόσο ακατάστατο που τα πράγματα είναι ‘χαμένα’ κάτω από φακέλους, χαρτιά, περιοδικά, βιβλία, κλπ.

Όταν τον πρωτοσυναντάς στο ιατρείο, έχει καθυστερήσει στο ραντεβού του κατά μία ώρα, ή έχει έρθει μισή ώρα νωρίτερα, ή, τέλος, έχει έρθει τη σωστή ώρα, αλλά σε λάθος ημέρα. Όση ώρα περιμένει είναι ανήσυχος, σηκώνεται από την καρέκλα, πηγαίνει να δει τι γίνεται έξω από το παράθυρο στον δρόμο, ρωτάει κάτι τους άλλους ασθενείς ή πιάνει κουβέντα μαζί τους, ξεφυλλίζει τα περιοδικά που βρίσκονται στην αίθουσα αναμονής.

Η χειραψία του όταν πλησιάσει για να γνωριστείτε είναι αβέβαιη και ασθενική, μπορεί να νιώσεις ότι το χέρι του λίγο τρέμει, τα ρούχα του είναι ελαφρώς ατημέλητα, τα μαλλιά του ανακατεμένα.

Μπαίνει στο γραφείο και διστάζει να καθίσει προσπαθώντας να αποφασίσει ποια καρέκλα του ταιριάζει. Δεν μπορεί να καθίσει για ώρα ακίνητος στο κάθισμα, μετακινείται, αλλάζει τη θέση των χεριών, των ποδιών, φτιάχνει τα μαλλιά του, ξύνει τα χέρια του, ανακατεύει κάποια χαρτιά με σημειώσεις που έχει φέρει (για να μην ξεχάσει τι έχει να πει) και γενικά μεταδίδει στο περιβάλλον ένα αίσθημα ανησυχίας και ταραχής.

Ξεκινώντας να σου περιγράψει το ιστορικό του μετακινείται από θέμα σε θέμα με μεγάλη ευκολία. Μέσα σε μία πρόταση ξεκινάει να σου λέει για την αρθρίτιδα που τον ταλαιπωρεί, για το ότι ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, τότε που είχε περάσει τις χειμερινές του διακοπές σε ένα πολύ κρύο μέρος, και επειδή τα αυτοκίνητα είχαν αποκλειστεί από το χιόνι δεν μπορούσε να έρθει το φορτηγό με το πετρέλαιο για τη σόμπα, οπότε όλη η οικογένειά του και οι φίλοι τους είχαν ξεπαγιάσει, ενώ την επόμενη χρονιά φρόντισαν να πάνε σε ένα μεγάλο και ακριβό ξενοδοχείο για να μην έχουν πάλι περιπέτειες, και ... εκεί πρέπει να τον διακόψεις για να ξαναγυρίσετε στο θέμα.


Στη συνέχεια σου περιγράφει για το πώς άρχισε αυτή η κολίτιδα που τον ταλαιπωρεί και έχει ήδη πάει σε έξι γαστρεντερολόγους, από τους οποίους ο τρίτος του είχε κάνει καλή εντύπωση διότι είχε σπουδάσει στην Αγγλία, στην ίδια πόλη που και ο ασθενής μας είχε περάσει κάποιες άλλες καλοκαιρινές αυτή τη φορά διακοπές με τους γείτονες, όπου έκανε φοβερή για την εποχή ζέστη, και ... εκεί πρέπει να ξαναδιακόψεις για να συνεχίσετε για την κολίτιδά του.

Ο τρόπος που το Vata άτομο περιγράφει το οτιδήποτε έχει μια αταξία και το μοτίβο της συζήτησης αλλάζει εύκολα, με την παραμικρή καινούργια σκέψη που εμφανίζεται στο μυαλό του – και εμφανίζονται πολλές και πολύ γρήγορα – και εύκολα τις ακολουθεί, οπότε χάνει τον κύριο ειρμό της σκέψης του.

Παραπονιέται για πληθώρα προβλημάτων. Από νοητικά θέματα έχει ασθενική μνήμη, έχει ένα συνεχές σκέψιμο επί παντός θέματος, έχει αϋπνία διότι οι πολλές σκέψεις για το τι έκανε εχθές και το τι πρόκειται να κάνει αύριο δεν τον αφήνουν να κοιμηθεί, ξυπνάει για να πάει στην τουαλέτα για ούρηση πολλές φορές, το πρωί θα ξυπνήσει κουρασμένος και πρέπει να πιει καφέ και να καπνίσει ένα τσιγάρο για να πάει στην τουαλέτα καταπολεμώντας τη χρόνια δυσκοιλιότητά του.

Μέσα στην ημέρα τον πνίγει το άγχος για τις άπειρες εργασίες που έχει να κάνει, και τις οποίες σχεδόν ποτέ δεν ολοκληρώνει, τσιμπολογάει ακατάστατα, μασουλάει καραμέλες ή μπουκιές από σοκολάτα και μάλλον καπνίζει αρκετά.

Τον ταλαιπωρούν συχνοί κεφαλόπονοι και ημικρανίες από υπερένταση, έχει δύσπνοιες και λαχανιάσματα, συχνές ταχυκαρδίες και αρρυθμίες, πολλά αέρια από το πεπτικό σύστημα και διαταραχές των κενώσεων και του μηνιαίου κύκλου της εμμήνου ροής εάν είναι γυναίκα.

Ο άνθρωπος αυτός έχει κάποιες συγκεκριμένες ευαισθησίες και κάποια στοιχεία τον χειροτερεύουν και επιδεινώνουν τα διάφορα συμπτώματά του.

Όλα αυτά συνοψίζονται στον πίνακα 1


ΠΙΝΑΚΑΣ 1

ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ VATA 

Πρωινές ώρες (2-6 το πρωί) και ειδικά γύρω στις 4:00 π.μ.

Απογευματινές ώρες (2-6 το απόγευμα) και ειδικά γύρω στις 4:00 μ.μ.

Μετά την ηλικία των 45 - 50 ετών

Μετά τη λήψη καυτερών, πικρών και στυφών φαγητών

Μετά το τέλος της πέψης

Όταν υπάρχει έντονη πείνα

Σε κρύο και ξηρό καιρό (βοριά)

Μετά από έντονη σωματική άσκηση, κούραση

Μετά από ερωτική επαφή

Μετά από κρύο μπάνιο

Σε περίοδο άγχους και υπερέντασης

Σε φάση μεγάλης χαράς, ή φόβου

Σε περίοδο που υπάρχει αϋπνία

Μετά από ατυχήματα ή κακώσεις / τραυματισμούς

Ο πίνακας 2 αναφέρεται στη γενική καθημερινή βοήθεια που χρειάζεται ο άνθρωπος αυτός για να εξασφαλίζεται η ισορροπία της Αέρινης Ενέργειας στον οργανισμό του, ανεξάρτητα από τις κατάλληλες θεραπευτικές τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν για τα συγκεκριμένα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει και για τα οποία έχει έρθει στο ιατρείο.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣH VATA PRAKrTI

Τακτικές συνήθειες στην καθημερινότητα

Αρκετή ανάπαυση, ύπνος

Ησυχία στο περιβάλλον

Ζεστασιά στο περιβάλλον

Κατάλληλη τροφή, τακτικά γεύματα

Αποφυγή stress

Μασάζ με σησαμέλαιο

Στο επόμενο άρθρο θα ασχοληθούμε με τους άλλους 2 τύπους ιδιοσυγκρασίας, τον Πύρινο και τον Υδάτινο.

Γράφει ο Ιατρός, Ανδρέας Τσουρουκτσόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου