Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Επίδομα ελάχιστου εισοδήματος: ποιοι θα πάρουν έως και 370 ευρώ τον Σεπτέμβριο

Εκτός από το Φοιτητικό επίδομα ενοικίου 2014 που είναι σε ισχύ, μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει το υπουργείο Εργασίας να έχει θέσει σε ισχύ το πιλοτικό πρόγραμμα (για Ελλάδα και Ουγγαρία) για το επίδομα ελάχιστου εισοδήματος σύμφωνα με το επικαιροποιημένο κείμενο της συμφωνίας με την Τρόικα. Να αναφέρουμε ότι στην Κύπρο έχει θεσπιστεί εδώ και καιρό με μεγάλη επιτυχία το επίδομα ελάχιστου εισοδήματος .

Σύμφωνα με το pestanea, εντός του μήνα θα έχουν επιλεγεί από το υπουργείο Εργασίας οι δήμοι που θα ξεκινήσει η πιλοτική υλοποίηση ,του νέου για τα Ελληνικά δεδομένα, προγράμματος που θα παρέχει επίδομα ελάχιστου επιδόματος από 200 ευρώ σε δικαιούχους με πολύ χαμηλά εισοδήματα που το ύψος τους θα καθοριστεί με την ανακοίνωση του προγράμματος

Η επιλογή των κριτηρίων επιλεξιμότητας των δικαιούχων πρέπει επίσης να ολοκληρωθεί εντός του μηνός Απριλίου, για να μπορέσει να επεκταθεί από το 2015 σε εθνικό επίπεδο το πρόγραμμα, σύμφωνα με το κείμενο αξιολόγησης της Τρόικα.

Το πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα εφαρμοστεί αρχικά σε δύο δήμους της χώρας με αρχικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ. Τα βασικά κριτήρια έχον ως εξής:

Το επίδομα θα απευθύνεται σε άτομα που διαμένουν σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας, σε εφαρμογή της ευρωπαϊκής στρατηγικής στον συγκεκριμένο τομέα, με άξονες την επαρκή εισοδηματική στήριξη, τη διαμόρφωση αγορών εργασίας που προωθούν την ένταξη των ανθρώπων που αποκλείονται από την αγορά εργασίας και την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες.
Το όριο του εισοδήματος που θα καθοριστεί σύμφωνα με το dikaiologitika.gr θα εξαρτάται από την οικογενειακή κατάσταση του εκάστοτε δικαιούχου.
Σημειώνουμε σε αυτό το σημείο, ότι σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας το ποσό θα προσαυξάνεται κατά 70 ευρώ για τον σύζυγο ή τη σύζυγο και κατά 50 ευρώ για το κάθε παιδί.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού το επίδομα για τους δικαιούχους μπορεί να υπολογίζεται  ως εξής:


  1. Όσοι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια αλλά λαμβάνουν ήδη κάποιο προνοιακό επίδομα θα λαμβάνουν τη διαφορά που θα προκύπτει.
  2. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα καταβάλλεται ήδη στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυμαίνεται από 200 έως 420 ευρώ.
  3. Όλοι οι δικαιούχοι ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος θεωρούνται δικαιούχοι δωρεάν περίθαλψης από τον ΕΟΠYΥ και το ΕΣΥ.

Βέβαια, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει και η πρόταση στο υπουργείο Εργασίας για το ενδεχόμενο όσοι δικαιούχοι ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος βαρύνονται με έξοδα ενοικίου ή στεγαστικού δανείου, να καθίστανται αυτομάτως δικαιούχοι συμπληρωματικού στεγαστικού επιδόματος. Σε αυτήν την περίπτωση, το ύψος του θεωρείται ίσο με το επίδομα ενοικίου ΟΕΚ το οποίο ίσχυε μέχρι την κατάργηση του οργανισμού.

Όσοι κάνουν αίτηση για το επίδομα ελαχίστου εισοδήματος θα χρειάζεται να συμπληρώνουν μια ειδική δήλωση εισοδημάτων.

Για λόγους ασφαλείας στη συνέχεια, η δήλωση αυτή, θα ελέγχεται ως προς την ακρίβειά της με διασταύρωση με τα στοιχεία του Taxisnet,και των υπηρεσιών που χορηγούν κοινωνικά επιδόματα όπως ο ΟΑΕΔ και ο ΟΓΑ.


fimes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου