Στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βιέννη, αλλά και στην έρευνά του για το νεκροταφείο του St. Marx, όπου είναι θαμμένοι δεκάδες Κοζανίτες, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο ιστορικός, ερευνητής και μόνιμος κάτοικος Βιέννης Φάνης Πάμπας, συνομιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα.
Eιδικότερα, όπως σημείωσε, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή στη Βιέννη υπήρξε διαφορά οχτώ μονάδων ανάμεσα στους σοσιολοδημοκράτες και το ακροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα.
Στη Βιέννη εξελέγησαν 8 κόμματα και οι εκλογές αφορούσαν το δημοτικό συμβούλιο και την τοπική βουλή, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει σύμφωνα με τον ίδιο, η στάση που κρατάει ο κόσμος στην Αυστρία μετά την αθρόα εισροή προσφύγων στη χώρα.
"Παρατηρείται μια μισαλλοδοξία και μια ξενοφοβία άνευ προηγουμένου. Αντί να αγκαλιάσει ο κόσμος τους ξεριζωμένους αυτούς ανθρώπους, ορισμένοι άνθρωποι στρέφονται στο ριζοσπαστικό Ισλάμ. Καλλιεργείται το μίσος", τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Πάμπας, κάνοντας μια ανάλυση για το πόσο επηρεάζει η άνοδος της ακροδεξιάς στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.
Ωστόσο δεν έλειψαν και οι αναφορές για το κοινωνικό πρόσωπο του δήμου Βιέννης, όπου μισό εκατομμύριο κάτοικοι στεγάζονται σε δημοτικά σπίτια, σε μια παγκόσμια πρωτοπορία. Επίσης, είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης στη Βιέννη, σε μια πόλη που βραβεύτηκε προ ετών ως ιδανική πόλη για διαβίωση.
Η έρευνα στο περιοδικό Ελιμειακά για το νεκροταφείο St. Marx
Στο τεύχος του περιοδικού "Ελιμειακά" που θα κυκλοφορήσει, θα δημοσιευθεί τμήμα μεγάλης έρευνας του Φάνη Πάμπα για το νεκροταφείο St. Marx, στο οποίο υπάρχει ειδικό τμήμα για τους ελληνο-ορθόδοξους. Εκεί έχουν ενταφιαστεί Έλληνες, Ελληνο-ορθόδοξοι όλων των βαλκανικών χωρών, Σλάβοι, Σέρβοι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Ρώσοι, επί 102 χρόνια, από το 1784 μέχρι το 1886. Ετάφησαν 2.300 άτομα. Δίπλα στο νεκροταφείο δημιουργήθηκε αυτοκινητόδρομος, που αλλοίωσε τις επιγραφές, οι οποίες σώθηκαν και είναι σε 12 ξένες γλώσσες.
Πρόκειται για 70 επιφανείς Κοζανίτες που είναι θαμμένοι στο νεκροταφείο.
Πρόκειται για περίφημες οικογένειες, όπως του Γιαντσούλη, του Δούδου, μια κόρη του οποίου (η Σοφία, παντρεύτηκε τον περίφημο Σάξονα αρχιτέκτονα Τσίλερ ο οποίος σχεδίασε 500 με 600 νεοκλασικά κτήρια στην Αθήνα). Η Σοφία Δούδου, ήταν η πρώτη πιανίστρια καθηγήτρια στην Αθήνα. Επίσης, υπάρχουν πολλά μέλη της οικογένειας Κάραγιαν, κυρίως του Θεόδωρου. Μέλη της Οικογένειας Κοντορούση, εκ των οποίων ο Γιώργος είχε δύο θυγατέρες, η μια εκ των οποίων η Ελεονόρα ασχολήθηκε με το θέατρο άφησε εποχή και συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς της Αυστρίας. Μέλη της οικογένειας Κουτσιμάνη, Μαλαμίτσα που συνδέονται με την οικογένεια Κάραγιαν, Οικονόμου (Χαρίσιο και Δημήτριο). Μέλη της οικογένειας Σακελλαρίου, ο παππούς του Μανώλη Τριανταφυλλίδη, του μεγάλου μας γραμματικού. Μέλη της οικογένειας Τακιατζή, Πούλιου, Τριανταφυλίδη, Χαρίση, Ζοντίδη, τον προσωπικό γιατρό του Σίνα.
Άγνωστα στοιχεία από την ιστορία της Κοζάνης. Μια γενεαλογική έρευνα από που ξεκινάει μια οικογένεια και μέχρι που φτάνει. Η εργασία θα δημοσιευθεί σε δύο τεύχη των Ελιμειακών.
Το νεκροταφείο αυτό πήρε παγκόσμια φήμη, μιας και έχουν ενταφιαστεί διάνοιες: Εκεί βρίσκεται ο πιθανός τάφος του μεγάλου μουσικού Μότσαρτ. Μόνο οι ευγενείς είχαν δικαίωμα ατομικού τάφου με ταφικό μνημείο, την εποχή εκείνη, και όλοι οι άλλοι θάβονταν σε βαθύ τάφο, με επτά άτομα. Ο Μότσαρτ θάφτηκε σε ένα τέτοιο τάφο, σύμφωνα με τον κ. Πάμπα.
Από την πλευρά του ο λαογράφος Γιάννης Κορκάς, απευθυνόμενος στον Φάνη Πάμπα, τον χαρακτήρισε ως "ερευνητή και εξερευνητή των σπουδαίων Κοζανιτών που επί τρεις αιώνες διακρίθηκαν στην Ευρώπη. Σε θεωρώ "ιστορικό Κολόμβο" με πνευματική απήχηση πνευματική για τους Κοζανίτες που διακρίθηκαν στην Ευρώπη". Τέλος, ο κ. Κορκάς ευχήθηκε "κάποια στιγμή να εμπλουτιστούν και να έρθουν αυτά στην Κοζάνη, ώστε να μάθουν οι επόμενες γενεές, πως διέπρεψαν οι Κοζανίτες τους προηγούμενους τρεις αιώνες στην Ευρώπη...".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου