Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Απόφαση "ακυρώνει" τις περικοπές γιατρών. Σοκ στην κυβέρνηση

Ο νόμος 4093/12 είναι αντισυνταγματικός αποφάσισε το Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΣ). Αυτό από μόνο του αρκεί για να προκαλέσει ανατριχίλα στο υπουργείο Οικονομικών καθώς απειλεί να τινάξει τη διαπραγμάτευση στον αέρα.

Όπως αποκαλύπτει το «Έθνος της Κυριακής» η κυβέρνηση κινδυνεύει να βρεθεί μπροστά σε ένα δημοσιονομικό «σοκ» καθώς συνεχίζονται οι δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν αντισυνταγματικές και ανίσχυρες τις περικοπές μισθών και συντάξεων που επέβαλε το μνημόνιο, όπως συμβαίνει τώρα με τους ιατρούς.

Ειδικότερα σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου χαρακτηρίζει αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν από 1/8/12 με τον νόμο 4093/12 στους μισθούς των εν ενεργεία και στις συντάξεις των συνταξιούχων γιατρών του ΕΣΥ.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι εκκρεμεί και «τσουνάμι» αγωγών -προσφυγών για αναδρομικά που αφορούν κάθε είδους αποδοχές, φόρους, άλλα και την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επίσης κρίνεται αντισυνταγματική για πολλούς συνταξιούχους.

Πρόκειται για έναν νέο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση η οποία αμφισβητούσε τους ισχυρισμούς των δανειστών για δημοσιονομική τρύπα τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ.

Επιπλέον πληροφορίες που επικαλείται το «Έθνος της Κυριακής θέλουν να έρχονται και άλλες αποφάσεις που δικαιώνουν όχι μόνο τους συνταξιούχους άλλων «ειδικών μισθολογίων»(ενστόλους, καθηγητές ΑΕΙ, διευθυντές ΑΕΙ, διευθυντές ΕΣΥ), αλλά και εκείνες που κρίνουν αντισυνταγματική την ειδική εισφορά αλληλεγγύης ανατρέποντας και τον τρόπο υπολογισμού της σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Μάλιστα στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι αναμένονται πιλοτικές δίκες στην Ολομέλεια ΣτΕ όχι μόνο για τους εν ενεργεία ιατρούς αλλά και για τους καθηγητές των ΤΕΙ που ζητούν μαζικά την αναγνώριση ως αντισυνταγματικών και των δικών τους περικοπών, όπως έγινε με τους καθηγητές των ΑΕΙ. Σημειώνεται ότι οι τελευταίοι ξαναπροσφεύγουν παράλληλα στη δικαιοσύνη, διεκδικώντας την την αύξηση των αποδοχών τους από τα τέλη του 2014 όπως έγινε ήδη δεκτό από την Ολομέλεια του ΣτΕ.

Υπογραμμίζεται δε ότι στο «τσουνάμι» των αγωγών που έρχεται συγκαταλέγονται και προσφυγές δικαστικών λειτουργών για τα αναδρομικά που δεν τους έχουν επιστραφεί, αλλά και των ενστόλων που προσέβαλαν το μισθολόγιο του 2014 επειδή δεν τους αποκατέστησε πλήρως τις απώλειες του 2012.

Το κόστος

Εάν εφαρμοστεί πλήρως η απόφαση για τους γιατρούς του ΕΣΥ τότε το κόστος αποκατάστασης των αποδοχών τους θα αγγίξει τα 220 εκατομμύρια ευρώ. Στον προϋπολογισμό του 2016, συνεχίζει το δημοσίευμα έχει εγγραφεί κονδύλι 2,04% δισ. ευρώ για αμοιβές και συντάξεις γιατρών νοσοκομείων. Από αυτά τα 1,66 δισ. αφορούν μισθούς και συντάξεις γιατρών νοσοκομείων και τα 373,4 εκατ. γιατρών του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).

Ωστόσο, το κράτος μπορεί να πάρει μια ανάσα καθώς τα Ανώτατα Δικαστήρια (ΣτΕ και ΣΕ) δέχονται την επιστροφή αναδρομικών μόνο σε όσους είχαν προσφύγει στα δικαστήρια αναγνωρίζοντας την αντισυνταγματικότητα των περικοπών μισθών και συντάξεων, μόνο για το μέλλον προκειμένου να αποφευχθεί ο πλήρης δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά δημοσίευση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Όμως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ακολουθεί την τακτική της προηγούμενης κυβέρνησης για μερική ή καθόλου συμμόρφωση προς τις δικαστικές αποφάσεις. Ωστόσο αυτή η πρακτική και η συνέχιση της μη καταβολής των νόμιμων αποδοχών ή και των αναδρομικών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν κάποιοι σε διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του δημοσίου για να πληρωθούν μέσω της ιδιωτικής περιουσία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου