Στην τελική ευθεία για τη διενέργεια των πανελληνίων εξετάσεων, είναι όλο το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, ενώ σε τοπικό επίπεδο όλα είναι έτοιμα για τους χιλιάδες μαθητές που θα μπουν στον στίβο των εξετάσεων, διεκδικώντας μια θέση για τα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.
Οι πανελλήνιες εξετάσεις ξεκινούν τη Δευτέρα 16 Μαΐου για τα ΓΕΛ και στις 17 Μαΐου για τα ΕΠΑΛ και θα ακολουθήσουν οι επαναληπτικές, τα ειδικά μαθήματα, με την όλη διαδικασία να διαρκεί μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Δύο συστήματα - Λιγότερη η επιβάρυνση με το νέο σύστημα, λέει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κοζάνης
Εφέτος οι πανελλήνιες εξετάσεις θα γίνουν με δύο συστήματα και με το παλιό και με το καινούριο (όπου δίνουν μόνο 4 μαθήματα, με την επιλογή να πάρουν και κάποιο 5ο μάθημα από άλλο επιστημονικό πεδίο), ενώ για ένα πολύ μικρό ποσοστό μαθητών (περί το 10% στην Κοζάνη), έχουν επιλέξει να εξεταστούν στο παλιό σύστημα.
Ειδικότερα, την ετοιμότητα για τον ομαλή διενέργεια των εξετάσεων, από πλευράς των εκπαιδευτικών που θα συμμετέχουν σε αυτή, επεσήμανε μιλώντας στον "Π.Λ." ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κοζάνης Ζήσης Ντούντας. Ο ίδιος σημείωσε πως τόσο το βαθμολογικό κέντρο της Κοζάνης, όσο και τα εξεταστικά κέντρα, είναι έτοιμα και έχουν οριστεί οι εκπαιδευτικοί βαθμολογητές και επιτηρητές των εξετάσεων. Ο ίδιος σχολίασε και το νέο σύστημα πανελληνίων εξετάσεων , λέγοντας πως η επιβάρυνση για τους μαθητές είναι πλέον μικρότερη, αφού από τα έξι εξεταζόμενα μαθήματα, τα παιδιά δίνουν πλέον τέσσερα, μια μείωση της τάξης του 50%. "Η επιβάρυνση είναι μικρότερη για τον μαθητή, ενώ μπορεί να γίνει καλύτερη διαχείριση του άγχους", σημείωσε με νόημα. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, λίγοι είναι οι μαθητές που επέλεξαν να δώσουν με το παλιό σύστημα, ενώ παλιοί υποψήφιοι προτιμούν είτε να εξεταστούν με το νέο σύστημα, είτε να κρατήσουν τους βαθμούς τους και να δώσουν με το 10%.
"Σύμφωνα με στοιχεία, το 26.5% των μαθητών επιλέγουν να ανοίξουν και το 5ο επιστημονικό πεδίο, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν περισσότερες σχολές επιλογής. Εφέτος το μηχανογραφικό είναι πιο στοχευμένο", σημείωσε χαρακτηριστικά.
8 εξεταστικά κέντρα στο Νομό Κοζάνης - Πλήρης ετοιμότητα
Καθ' όλα έτοιμα είναι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης για τη διενέργεια των πανελληνίων εξετάσεων, σύμφωνα με τα όσα είπε στον "Πρωινό Λόγο" η Διευθύντρια Βασιλική Βόντσα. Στο Νομό Κοζάνης λειτουργούν οχτώ (8) εξεταστικά κέντρα και πιο συγκεκριμένα: 1ο ΓΕΛ Κοζάνης, 2-4ο ΓΕΛ Κοζάνης, 3ο ΓΕΛ Κοζάνης, αλλά και 1ο ΓΕΛ Πτολεμαΐδας, 3ο ΓΕΛ Πτολεμαΐδας, Λύκειο Νεάπολης, Λύκειο Σερβίων, Λύκειο Σιάτιστας . Ακόμη, λειτουργούν δύο εξεταστικά κέντρα για τα ΕΠΑΛ, ένα στην Κοζάνη και ένα στην Πτολεμαΐδα.
Η διαδικασία των πανελλαδικών, θα διαρκέσει μέχρι τις 6/6 και για τα ΕΠΑΛ, σημείωσε η κ. Βόντσα, ενώ θα ακολουθήσουν οι επαναληπτικές, τα ειδικά μαθήματα κ.ο.κ.
Στο 5ο γυμνάσιο το Βαθμολογικό Κέντρο
Το βαθμολογικό κέντρο της Κοζάνης στεγάζεται στο 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης , όπου και λειτουργεί το ειδικό εξεταστικό κέντρο για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Να σημειωθεί πως τα γραπτά της Κοζάνης διορθώνονται σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως αντίστοιχα στην περιοχή μας θα έρθουν για διόρθωση γραπτά μαθητών εκτός Κοζάνης.
Επίσης, όπως τόνισε η κ. Βόντσα, έχουν οριστεί επιτηρητές για τις πανελλήνιες εξετάσεις, από διαφορετικά σχολεία από αυτά στα οποία φοιτούσαν οι μαθητές, ενώ υπάρχει και απαραίτητος αριθμός επιτηρητών σε εφεδρεία αν χρειαστεί. Επίσης, έξω από τα εξεταστικά κέντρα θα υπάρχουν οι αστυνομικοί φύλαξης υπεύθυνοι και για τη μεταφορά των γραπτών. Σε αναμονή θα είναι και γιατρός για το ειδικό εξεταστικό κέντρο, ενώ έχει γίνει η απαραίτητη συνεννόηση με ΟΤΕ, ΔΕΗ, Δήμο Κοζάνης και άλλες υπηρεσίες, ώστε έξω από τα εξεταστικά κέντρα να μη γίνονται εργασίες κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.
Τα θέματα πηγαίνουν στα σχολεία μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου, το οποίο είναι κλειστό το προηγούμενο διάστημα για να αποφευχθούν απόπειρες υποκλοπής (χακαρίσματος). Επίσης, είναι σημαντικό να τονιστεί, σύμφωνα με τη διευθύντρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ότι με το παλιό σύστημα πανελληνίων εξετάσεων έχει επιλέξει να δώσει ένα ποσοστό μόλις 10% των μαθητών, ενώ δόθηκε οδηγία στις λυκειακές επιτροπές των εξεταστικών κέντρων ώστε να είναι προσεκτικοί και να δώσουν τα σωστά θέματα στους αντίστοιχους μαθητές που εξετάζονται με το παλιό ή με το καινούριο σύστημα, όπως επίσης να γίνει σωστά η δεματοποίηση των γραπτών.
Η ίδια, τέλος, έδωσε τις ευχές της προς τους εξεταζόμενους μαθητές να είναι "ήρεμοι, συγκεντρωμένοι και να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό", σημειώνοντας επίσης ότι "αυτό δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή για μια καινούρια πορεία στη ζωή, την οποία πρέπει να βλέπουν με αισιοδοξία και θέτοντας στόχους".
Καλή επιτυχία!
prlogos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου