Αυτό αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, σχετικά με καταγγελίες ασθενούς και του προεδρείου του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ).
Ο πρόεδρος του Συλλόγου ανέφερε χθες πως το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ απαιτεί από τον γιατρό το προσδόκιμο σε συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες που αφορούν σκευάσματα σοβαρών παθήσεων, όπως κακοήθειες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταγογράφηση.
Ζητεί να αποσυρθεί άμεσα, καθώς μόνο ως απαράδεκτη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η αναγραφή στη συνταγή του ασθενούς. «Είναι πραγματικά έξω από τα πλαίσια της λογικής και της ηθικής τη στιγμή που ο ασθενής παραλαμβάνει τη συνταγή για τη χορήγηση του φαρμάκου του, να αναγράφεται σε αυτήν ότι του απομένει ελάχιστος χρόνος ζωής», επισημαίνει ο Γ. Πατούλης.
Από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έγινε χθες γνωστό πως αυτό αφορά συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση στην Επιτροπή Εγκρισης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους και Φαρμάκων Εξωτερικού.
Η αξιολόγηση κάθε αιτήματος - σημειώνει - γίνεται με βάση τα ιατρικά δεδομένα του ασθενούς και τις κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν διεθνώς, ενώ η απόφαση έγκρισης ή απόρριψης λαμβάνεται αποκλειστικά με επιστημονικούς όρους. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, για τον συγκεκριμένο ασθενή εξετάσθηκαν τα ιατρικά δεδομένα από την Επιτροπή και διαπιστώθηκαν ελλείψεις.
Η Επιτροπή ζήτησε από τον θεράποντα ιατρό να προσκομίσει τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να κατατεθεί εκ νέου ο φάκελος.
Εθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου