– Έντονη διαμαρτυρία του Αντιπεριφερειάρχη Ευάγγελου Σημανδράκου για την έλλειψη ενημέρωσης!
Τέσσερα λεωφορεία με 156 πρόσφυγες Συριακής, Ιρανικής, Αφγανικής και Παλαιστινιακής καταγωγής έφτασαν το απόγευμα της Τρίτης στον ορεινό όγκο των Γρεβενών, πιάνοντας στον «ύπνο» τους τοπικούς φορείς. Οι πρόσφυγες κατευθύνθηκαν στην Αλατόπετρα Γρεβενών, στην Κρανιά και στους Φιλιππαίους, όπου δεν έλειψαν οι εντάσεις, μιας και διαφώνησαν να διανυκτερεύσουν και έφυγαν πεζοί προς τα Γρεβενά, ενώ λίγες ώρες επέστρεψαν και διανυκτέρευσαν στο ξενοδοχείο.
Στην παρούσα φάση κανείς δεν γνωρίζει για πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνουν οι πρόσφυγες στην περιοχή, κάτι για το οποίο η αρμόδια αντιπεριφέρεια Γρεβενών έχει ζητήσει διευκρινήσεις. Μιλώντας στο ράδιοΛόγος και στον Λύσανδρο Ρήγα ο αντιπεριφερειάρχης Ευάγγελος Σημανδράκος άφησε αιχμές γιατί κανείς από την κεντρική διοίκηση δεν ενημέρωσε τους τοπικούς φορείς, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Ενημερωθήκαμε από τα μέσα ενημέρωσης ότι στα Γρεβενά ήρθαν πρόσφυγες την Τρίτη το απόγευμα και προσπάθησα να ενημερωθώ. Επικοινώνησα με τον Αστυνομικό Διευθυντή, από τον οποίο είχα ενημέρωση . Είχε σταλεί ένα μαιλ από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Συνόρων μετανάστευσης και Ασύλου, τις απογευματινές ώρες, που έλεγε ότι θα έρθουν στην περιοχή μας 156 πρόσφυγες . Η αντίδρασή μου ήταν έντονη, γιατί δεν νοείται ούτε ο δήμαρχος, ούτε και ο αντιπεριφερειάρχης , οι θεσμικοί εκπρόσωποι της περιοχής, να μην γνωρίζουν για την έλευση προσφύγων στις περιοχές μας. Όταν γίνεται κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία με την κεντρική διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα και εντάσεις».
Διευκρίνισε πως στον αριθμό είναι 156 πρόσφυγες, διαφόρων εθνικοτήτων (Σύριοι, Ιρακινοί, Αφγανοί, Παλαιστίνιοι και από άλλες αραβικές χώρες). Τα τέσσερα αυτά λεωφορεία που ήρθαν από τον Πειραιά, έχουν πρόσφυγες από τη Χίο. Πρόκειται για πρόσφυγες που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσφύγων και είναι καταγεγραμμένοι από την υπηρεσία Ασύλου. Η διανομή τους έγινε ως εξής: 34 άτομα πήγαν στην Αλατόπετρα Γρεβενών (σε ξενοδοχείο), 91 πρόσφυγες οδηγήθηκαν στο χωριό Κρανιά και 31 προς το χωριό Φιλιππαίους, σε αντίστοιχα ξενοδοχεία. Επίσης, όπως ανέφερε ο ίδιος, δεν έλειψαν και κάποιες μικρο-εντάσσεις κατά την έλευση των προσφύγων και στην Κρανιά και στους Φιλιππαίους, όπου οι πρόσφυγες αρνήθηκαν να διανυκτερεύσουν. Μάλιστα η αντίδραση εκεί ήταν πιο έντονη , αφού οι πρόσφυγες έφυγαν με κατεύθυνση προς την πόλη των Γρεβενών. Φυσικά η απόσταση είναι τεράστια, ενώ οι κίνδυνοι για κάποιον που κυκλοφορεί νύχτα στην Εθνική οδό, είναι τεράστιοι. Η αστυνομία τους συνόδευε διακριτικά για την αποφυγή ατυχήματος, ωστόσο οι πρόσφυγες αποφάσισαν να επιστρέψουν στο ξενοδοχείο, όπου και διανυκτέρευσαν. Η αντίδραση υπήρξε γιατί πίστευαν ότι θα διανυκτερεύσουν σε άλλη περιοχή και όχι στα Γρεβενά.
Εντωμεταξύ στην παρούσα φάση ζητούμενο είναι το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν στην περιοχή, με τον κ. Σημανδράκο να απαντάει πως υπεύθυνο είναι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και την Ύπατη Αρμοστεία και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Οι φορείς της περιοχής στην παρούσα φάση προσπαθούν να ενημερωθούν για τον αριθμό των ατόμων που σχεδιάζουν να οδηγήσουν στα Γρεβενά , το διάστημα που θα παραμείνουν, ωστόσο δεν υπήρξε κάποια επίσημη ενημέρωση στον κ. Σημανδράκο.
Το μεταναστευτικό θα απασχολήσει και την Εκτελεστική Επιτροπή της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με στόχο να ζητηθούν διευκρινήσεις για το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν, αλλά και τον αριθμό. Ωστόσο, αυτό που λέει ο αντιπεριφερειάρχης είναι ότι και πέρυσι όταν είχαν φιλοξενηθεί εκ νέου πρόσφυγες στον ορεινό όγκο των Γρεβενών, πάλι είχε γίνει εντελώς ξαφνικά, με την έλευση 800 προσφύγων. «Αυτό που ζητάμε, είναι να υπάρχει μια συνεργασία με την κεντρική διοίκηση, ώστε όπου μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι. Γνωρίζουμε το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα , ωστόσο όλα αυτά τα προβλήματα λύνονται με συνεννόηση μεταξύ κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης», κατέληξε ο κ. Σημανδράκος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου