Επιστήμονες που εξέτασαν τον εγκέφαλο εφήβων είδαν ότι όσοι δήλωναν εξάρτηση από την τεχνολογία εμφάνιζαν συγκεκριμένη «χημική ανισορροπία»: είχαν αυξημένα επίπεδα μιας χημικής ουσίας η οποία επιβραδύνει τα εγκεφαλικά σήματα και μειωμένα επίπεδα μιας άλλης η οποία κάνει τους νευρώνες περισσότερο ενεργούς.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι η ανακάλυψή τους μπορεί να οδηγήσει σε θεραπείες για όσους αισθάνονται πως η σχέση τους με την τεχνολογία έχει πάψει να είναι υγιής περνώντας σε επίπεδα εθισμού.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Χιουνγκ Σουνγκ Σέο από το Πανεπιστήμιο Κορέα στη Σεούλ, εξέτασαν στον εγκεφαλικό τομογράφο 19 εφήβους οι οποίοι, σύμφωνα με τις απαντήσεις τους σε ερωτηματολόγια, θεωρούσαν ότι έκαναν υπερβολική χρήση της τεχνολογίας με επιπτώσεις στη ζωή τους καθώς και 19 άτομα της ίδιας ηλικίας τα οποία δεν θεωρούσαν τη σχέση τους με την τεχνολογία προβληματική.
Αυξημένα επίπεδα GABA
Οπως διαπίστωσαν, οι 19 εθελοντές που είχαν δηλώσει «εθισμένοι» στην τεχνολογία εμφάνιζαν αυξημένα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή GABA, ο οποίος εμπλέκεται στη ρύθμιση του άγχους, ενώ παράλληλα τα επίπεδα της γλουταμάτης, χημικής ουσίας η οποία συμβάλλει στην ηλεκτρική διέγερση των νευρώνων, ήταν μειωμένα.
Στη συνέχεια, οι επιστήμονες υπέβαλαν τους 12 από τους 19 «εθισμένους» εφήβους σε γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία προκειμένου να τους βοηθήσουν να περιορίσουν τον χρόνο που αφιέρωναν στην ενασχόλησή τους με το κινητό και το Internet.
Μετά το τέλος της θεραπείας εξέτασαν ξανά τους 12 εθελοντές στον εγκεφαλικό τομογράφο και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του GABA είχαν μειωθεί ενώ της γλουταμάτης είχαν αυξηθεί, πλησιάζοντας περισσότερο στις φυσιολογικές τιμές.
Η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής την περασμένη εβδομάδα, δεν καθιστά σαφές αν η συγκεκριμένη «χημική ανισορροπία» αποτελεί επακόλουθο της υπερβολικής χρήσης της τεχνολογίας ή αίτιό της.
Τα ευρήματα αποτελούν καλή «βάση»
Ο κ. Σέο ωστόσο θεωρεί ότι τα ευρήματα αποτελούν καλή «βάση» για περαιτέρω έρευνες με στόχο την ανάπτυξη θεραπειών για όσους θεωρούν ότι η χρήση του κινητού και του Διαδικτύου έχει ξεφύγει από τον έλεγχό τους.
Η εξάρτηση από την τεχνολογία δεν αναγνωρίζεται ως «εθισμός» με τον ίδιο τρόπο που θεωρείται ότι κάποιος είναι εθισμένος στο αλκοόλ ή στα τυχερά παιχνίδια.
Αν και η Ψυχολογία εκτιμά ότι οι έξυπνες συσκευές και το Internet, κυρίως λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προσφέρουν «ανταμοιβές» οι οποίες τα κάνουν άκρως ελκυστικά, το όριο που χωρίζει την υπερβολική χρήση από την πραγματική εξάρτηση που συνιστά ψυχική διαταραχή δεν είναι ακόμη απολύτως ξεκάθαρο.
Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν – τουλάχιστον προς το παρόν – ότι τα άτομα που είναι πραγματικά «εθισμένα» στην τεχνολογία, με την κλινική έννοια του όρου, αποτελούν μειονότητα.
tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου