Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Αγροτικά μπλόκα στη Δυτική Μακεδονία – Που θα βγουν τρακτέρ

«ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΚΛΗΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ»

Στην τελική ευθεία μπαίνει το πλάνο των αγροτικών κινητοποιήσεων. Οι αγρότες αναμένεται να προκαλέσουν κομφούζιο σε όλη τη χώρα προκειμένου να ακουστούν τα δίκαια αιτήματά τους. Από τους πρώτους που έβγαλαν τα τρακτέρ στους δρόμους είναι οι αγρότες της βόρειας Ελλάδας με… μπροστάρηδες αυτούς της Ημαθίας και της Πέλλας.
Την Πέμπτη ξεκίνησε η ανάπτυξη των αγροτικών μπλόκων στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας και στο Γυψοχώρι Πέλλας.
 Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συζητήσεις για το στήσιμο αγροτικού μπλόκου στα διόδια των Μαλγάρων, αν και η διάσπαση του μετώπου των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα στην ευρύτερη περιοχή καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την επιτυχία του εγχειρήματος.

Τη Δευτέρα αναπτύχθηκαν άλλα δύο μπλόκα στο δημαρχείο Άργους Ορεστικού στην Καστοριά και στον κόμβο Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας. Προσπάθειες γίνονται με στόχο να στηθεί αγροτικό μπλόκο και στα Γρεβενά (πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα).

Όπως τόνισε μιλώντας στο ΡάδιοΛόγος ο Δημήτρης Μόσχου, εκπρόσωπος του Συντονιστικού Αγροτών Δυτικής Μακεδονίας, το πρώτο μπλόκο για τη Δυτική Μακεδονία έχει στηθεί ήδη στο Αμύνταιο , από τον Αγροτικό Σύλλογο Αμυνταίου στην περιοχή του Αντιγόνου . Επόμενος στόχος είναι να μπουν τα τρακτέρ στην Καστοριά και θα γίνει γενική συνέλευση στο Άργος Ορεστικό ώστε να αποφασιστεί η κάθοδος των τρακτέρ . Επίσης, σε συνεργασία με αγρότες από περιοχές της Κοζάνης, στόχος είναι να βγουν τρακτέρ στην γέφυρα των Σερβίων.

Επίσης, ερωτηθείς για το αν θα κλείσουν εθνικές οδοί και τελωνεία, ο κ. Μόσχου απάντησε πως ζητούμενο είναι γίνουν δυναμικές κινητοποιήσεις , αλλά όπως τόνισε, να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος. «Μας ενδιαφέρει να αναδείξουμε τα προβλήματα του κλάδου, που βασανίζουν τους συναδέλφους στον αγροτικό τομέα. Αυτό είναι η ουσία για εμάς, ιδίως για χρόνια ζητήματα, το φορολογικό, το ασφαλιστικό, το κόστος παραγωγής. Σκοπεύουμε να αναδείξουμε ότι υπάρχει μια κατεύθυνση για τη συγκέντρωση της γεωργικής γης σε λίγα χέρια, με απώτερο σκοπό ένα ξεκλήρισμα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας», ανέφερε με έμφαση ο ίδιος.

Εντωμεταξύ, η φετινή χρονιά προβλέπεται πολύ δύσκολη και τη μεγαλύτερη ζημιά αναμένεται να πάθει η αιγοπροβατοτροφία. Εντωμεταξύ, δύσκολη είναι η φετινή χρονιά και για το γάλα , ενώ με τις αλλαγές για το νόμο των αγροτικών εισφορών, η επιβάρυνση βγαίνει στο 16% για τους αγρότες. Εντωμεταξύ, όπως λέει ο ίδιος, η κτηνοτροφία συμπαρασύρει και τη φυτική παραγωγή, αγρότες και γεωργούς. Επίσης, υπάρχουν κοιτά ζητήματα για όλους, όπως η αύξηση του ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια, που  επηρεάζει το αυτού κάθε αυτού εργαλείο των αγροτών.

Εντωμεταξύ, στην απελπισία των νέων με την ανεργία στα ύψη, αρκετοί στρέφονται στην γεωργία, ενώ οι νέοι αγρότες δεν πληρώθηκαν ακόμη, παρά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στα Κοίλα. Οι νέοι άνθρωποι μπαίνουν στη γεωργία εύκολα, αλλά όπως είπε ο ίδιος, θα φύγουν εύκολα και χρεωμένοι! Στόχος των αγροτών είναι, επίσης, να κάνουν δυναμική διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη, στο συλλαλητήριο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ

«Χαιρετίζουμε τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους που συμμετέχουν στα μπλόκα του αγώνα και καλούμε όσους δεν βγήκαν ακόμα, να πάρουν μέρος.

Μέχρι στιγμής, έχουν στηθεί μπλόκα σε Καρδίτσα (κόμβος «Δέλτα» Καρδίτσας στην Ε65), Τρίκαλα (κόμβος Μεγαλοχωρίου στην Ε65), Λάρισα (κόμβος Πλατυκάμπου στην ΠΑΘΕ), Ημαθία (κόμβος Κουλούρας και στη διασταύρωση Νάουσας), Πέλλα (κόμβος Γυψοχωρίου) , Φλώρινα (κόμβος Αντιγόνου),  Πρέβεζα (κόμβος Φιλιππιάδας),  Αιτωλοακαρνανία (μεταξύ των κόμβων Συκιάς και Ερμίτσας, στο δρόμο Αγρινίου – Μεσολογγίου),  Φθιώτιδα (κόμβος Ανθήλης), Αργολίδα (κόμβος Ινάχου), Ηλεία (κόμβος Μαραθιάς), Μεσσηνία (σταθμός Μεσσήνης), Χανιά (Μεγάλα Χωράφια), Ηράκλειο (Πραιτώρια).

Νέα μπλόκα θα στηθούν, τις επόμενες μέρες, σε άλλες περιοχές της χώρας.

Χαιρετίζουμε όλους τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους που συμμετέχουν και σε όλες τις άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, (συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια, παρεμβάσεις σε υπηρεσίες κ.α.), τις οποίες οργανώνουν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, απαιτώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας που αφορούν στην επιβίωσή μας.

Χαιρετίζουμε τους τευτλοπαραγωγούς που, καταγγέλλοντας την αθέτηση των υποσχέσεών της από την κυβέρνηση, προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, στη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας να πληρωθούν για τη σοδειά που παρέδωσαν πέρσι.

Σταθμό σ’ αυτή την αγωνιστική μας πορεία θ’ αποτελέσει το μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώνουμε το Σάββατο 3 Φλεβάρη, στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια  της Εκθεσης  “Agrotica. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί  στις 12 το μεσημέρι, στο Αγαλμα Βενιζέλου και θ’ ακολουθήσει πορεία προς τον χώρο της Εκθεσης.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα δώσει συνέντευξη Τύπου για το συλλαλητήριο, την Τετάρτη 31 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, (7ος όροφος).

 ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΤΗΝ “AGROTICA”.

Συνεχίζουμε – Θα νικήσουμε»

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ – ΔΕΥΤΕΡΑ 29/1 2018″




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου