Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

«Τ ‘ς Γλύκας τα σιρουπιαστά»: Αποκριάτικη σάτιρα στο κοζανίτικο ιδίωμα από τους «Κασμιρτζήδις»

«ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΦΑΝΟΥ, ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΟ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ»

34 χρόνια προσφοράς στην Κοζανίτικη παράδοση , στην αναβίωση του Κοζανίτικου ιδιώματος, κλείνει φέτος τις Απόκριες ο Σύλλογος για τη διαφύλαξη της Κοζανίτικης παράδοσης «Κασμιρτζήδις». Τα δραστήρια μέλη του ετοιμάζουν για φέτος τις απόκριες μια ακόμη ξεκαρδιστική αποκριάτικη θεατρική παράσταση για το κοινό της Κοζάνης, αλλά και τους επισκέπτες της πόλης.


«Τ ‘ς Γλύκας τα σιρουπιαστά» κάνουν πρεμιέρα στις 9 Φεβρουαρίου και θα παρουσιάζονται καθημερινά στην Αίθουσα Τέχνης μέχρι και τις 17 του μήνα.

Ο Σύλλογος που κρατάει τις παραδόσεις, ετοιμάζει και φέτος μια παράσταση που θα συζητηθεί. «Εμείς είμαστε μια μεγάλη παρέα και είπαμε ότι θα κάνουμε έναν διαφορετικό φανό. Μαζευτήκαμε πολλοί, 730 μέλη, αλλά λίγα είμαστε τα ενεργά μέλη . Επιδιώκουμε να κρατηθούν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις και θέλουμε να παραμείνει ο φανός και η αποκριά στην Κοζάνη. Η πόλη, αν θέλουμε να προβληθεί, να έρθει κόσμος, πρέπει να προβάλλουμε το μόνο αναλλοίωτο έθιμο, τους φανούς. Πρέπει να δοθεί το ανάλογο βάρος από το Δήμο και τον ΟΑΠΝ», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος Γιάννης Πλόσκας, ζητώντας να δοθεί το βάρος στο έθιμο.
Για 5η χρονιά το θέμα της Αποκριάτικης παράστασης είναι η δημοφιλής Γλύκα και οι περιπέτειές της, με τους Κασμιρτζήδες να κρατούν το μεγαλύτερο αριθμό του κοινού της πόλης, κάθε Αποκριά. Σε αυτό συμβάλλει και ο φιλανθρωπικός σκοπός, μιας και τα έσοδα δίνονται στα αυτιστικά παιδιά, ενώ ο σύλλογος μπορεί να είναι υπερήφανος βλέποντας το λεωφορειο – δωρεά του συλλόγου, που μεταφέρει καθημερινά τα παιδιά.



Για την υπόθεση της παράστασης μίλησε ο Γιώργος Γκουλέμας Μάστορας, λέγοντας πως το έργο αναφέρεται στην έξυπνη Γλύκα, που σκαρφίζεται διάφορα για να κρατήσει την πελατεία στο μαγαζί της. Η παράσταση ανεβαίνει στο γλωσσικό ιδίωμα και η προσπάθεια είναι με στόχο ο κόσμος να γελάσει πολύ! Ενώ το θέμα στο άρμα του φανού » τον παίρνει και ο Τράμπ» . Στόχος του συλλόγου είναι να ανανεώνεται, κάνοντας οντισιόν σε νέα πρόσωπα που θέλουν να πάρουν μέρος στη θεατρική παράσταση!

Όπως κάθε χρόνο ο σύλλογος θα ανάψει φανό την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα κερνούν σαρακοστιανά στο Σμάθκο. Όπως σχολίασε ο κ. Πλόσκας, φέτος θα υπάρχουν οικονομικές επιπτώσεις , μιας και τα προϊόντα θα τα βάλει ο ΟΑΠΝ και όχι οι σύλλογοι όπως γινόταν παλαιότερα. Μάλιστα ο κ. Γκουλέμας σημείωσε πως ο ανάδοχος φημολογείται ότι έδωσε τιμή 0.42 ευρώ για το κομμάτι , ενώ ο σύλλογος το έπαιρνε με 0.22 ευρώ, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των κερασμάτων που θα δοθούν, όπως λένε οι Κασμιρτζήδις. Ομοίως και με τις ορχήστρες,  μιας και πρέπει να τους κολλήσουν υποχρεωτικά ένσημα, με τους Κασμιρτζήδες να πληρώνουν οι ίδιοι τ’ άργανα για να αποφύγουν προβλήματα. «Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν απευθύνονται σε ζητλαρέους, είμαστε όλοι νοικοκυραίοι. Αγαπάμε τον τόπο μας. Για αυτό να φτιάξουν το έθιμο του φανού», είπε δεικτικά ο κ. Πλόσκας, ζητώντας να γίνει συνάντηση με τα συμβούλια των φανών για το θέμα.


Λίγα λόγια για την παράσταση

Η Γλύκα, μια τιτραπέρατ’ παλιούκιρ’ Κουζιανιώτσα. διατηρούσε ένα παλιό μαγαζί, όπου έκανε και πουλούσε σιροπιαστά γλυκά, μπακλαβά,  κανταΐφι, ρεβανί, γαλακτομπούρεκο και τα περίφημα σιουτζιούκια της.

Επειδή έβλεπε ότι η δουλειά της δεν πήγαινε καλά, γιατί η Κοζάνη είχε γεμίσει από μοντέρνα ζαχαροπλαστεία που πουλούσαν κάθε είδους γλυκό, σοφίστηκε ένα κόλπο.

Άρχισε να λέει παντού ότι στέλνει σιροπιαστά και ιδίως μπακλαβά στον Πρόεδρο της Αμερικής Ντόναλντ Τράμπ.

Οι δουλειές άρχισαν ν’ ανεβαίνουν και οι πελάτες να γίνονται όλο και περισσότεροι.

Αλλά η Γλύκα δεν σταματούσε εκεί.

Έκανε και προξενιό με μεγάλη επιτυχία…..

Το σίγουρο είναι ότι θα γελάσετε πολύ, γιατί όλοι μας παίζουμε με την καρδιά μας και γιατί όλο αυτό γίνεται για έναν σκοπό.

Τα έσοδα των παραστάσεων θα διατεθούν στο Σύλλογο Ατόμων με αυτισμό Ν. Κοζάνης, προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί ημερήσιο σχολείο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου