Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Τo superfood για το οποίο όλοι θα μιλάνε το 2018

Όπως η Pantone ανακοινώνει στο τέλος του κάθε χρόνου το χρώμα που θα επικρατήσει το νέο έτος, έτσι, κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, αρχίζει να συζητιέται, το food trend που θα μας απασχολήσει τη νέα χρονιά. Το superfood που θα βάλουμε στηδιατροφή, στα μπλέντερ και τα social media μας.



Αν το 2015 ήταν η χρόνια του kale, το 2016 του κουρκουμά και το 2017 του matcha, τότε το 2018 ήρθε η σειρά του moringa («Πώς είπατε;». Ναι moringa είπαμε).

Αν λίγο παρακολουθείς τις εξελίξεις στη διατροφή ή, απλώς, ακολουθείς ένα σκασμό λογαριασμούς σχετικούς με φαγητό στο Instagram (όχι δεν εννοούμε μόνο αυτούς που ανεβάζουν αυτά τα λιγωτικά food porn, αλλά τους άλλους, τους πιο υγιεινούς), τότε, ίσως, να έχεις ακούσει γι' αυτό. Αν όχι βρίσκεσαι στο κατάλληλο μέρος για να μάθεις ο,τι χρειάζεσαι για το νέο food trend που έχει χαρακτηριστεί από το περιοδικό Time ως «η επόμενη κινόα» και έχει τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του κουρκουμά.

Πρόκειται για ένα δέντρο που βρίσκει γόνιμα τα εδάφη της Ινδίας, του Πακιστάν, αλλά καλλιεργείται ευρέως σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ασία και την ανατολική Αφρική.

Χάρη στην ανθεκτικότητά του σε ξηρά κλίματα, αλλά και την ιδιότητα των σπόρων του να καθαρίζουν το βρώμικο νερό, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών το ονόμασε «δέντρο του μήνα».

Θα ακούσεις/διαβάσεις όμως να το αποκαλούν και «θαυματουργό». Το moringa, που ευτυχώς έφτασε και μέχρι το δυτικό κόσμο, είναι βρώσιμο, από τη ρίζα μέχρι το φλοιό και τόσο τα φύλλα, όσο και οι καρποί του έχουν ανυπολόγιστα πολλά οφέλη για τον  ανθρώπινο οργανισμό.

Αρκεί να σου μιλήσουμε για την θρεπτική αξία των φύλλων του: Αποτελούνται από 27% πρωτεΐνη, έχουν επτά φορές περισσότερη ποσότητα βιταμίνης C σε σύγκριση με τα πορτοκάλια, τέσσερις φορές περισσότερη βιταμίνη Α σε σχέση με τα καρότα, τρεις φορές περισσότερο σίδηρο σε σχέση με το σπανάκι, τέσσερις φορές το ασβέστιο που περιέχει το γάλα και τρεις φορές το κάλιο που περιέχουν οι μπανάνες (πάντως σε περίπτωση που, κάπου στον πλανήτη, υπάρχει σχολή υπερηρώων θα σερβίρεται σίγουρα ως πρωινό).

Αυτή η «βόμβα» θρεπτικών συστατικών βοηθά όμως και σε ένα σωρό ακόμα λειτουργίες. Βοηθά στην πέψη και στη διατήρηση του σταθερού βάρους (αν είσαι φαν της γυμναστικής το moringa θα γίνει σύμμαχός σου), ανακουφίζει από κοινά κρυολογήματα και πονοκεφάλους, καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες.

Πώς θα απολαύσεις τα οφέλη του super (ντούπερ) food; Προσθέτοντάς το σε μορφή σκόνης (που θα βρεις σε καταστήματα με βιολογικά είδη) σε χυμούς, smoothies και ροφήματα (1 κουταλιά σούπας είναι αρκετή και γενικά συστήνεται να καταναλώνουμε 15-20 γρ./ημέρα), σαν καρύκευμα στο φαγητό, ακόμα και σαν «αλεύρι» σε γλυκά.






msn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου