Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Δυσαρεστημένοι οι αρτοποιοί της Κοζάνης για τον «παραγκωνισμό» στην προμήθεια κιχιών την Αποκριά

«ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΟΥΜΕ» ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Την δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι εφέτος ο κλάδος των αρτοποιών παραγκωνίζεται από τη διαδικασία προμήθειας κιχιών στην Αποκριά, για τα βράδια που ανάβουν οι φανοί, εξέφρασε ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Κοζάνης Απόστολος  Κύρινας, μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα.
Ο ίδιος μίλησε για τις επαφές που έγιναν με τον ΟΑΠΝ για το θέμα, και το άδικο του νόμου, που παραγκωνίζει τους επαγγελματίες , μικρομεσαίους, του κλάδου.

Αναλυτικότερα, ο κ. Κύρινας μίλησε αρχικά για το κάλεσμα που είχαν προ δέκα ημερών σαν σωματείο, από τον πρόεδρο του ΟΑΠΝ κ. Ιωαννίδη, με θέμα να στηρίξει ο σύλλογος τις εκδηλώσεις της Κοζάνης, με τα προϊόντα που αφορούν τον κλάδο, δηλαδή τα κιχιά. Στη συνάντηση, τους ζήτησε, αν μπορούν οι αρτοποιοί να διαθέσουν ένα μεγάλο αριθμό κιχιών στους φανούς της περιοχής. Αυτό, όπως σημείωσε, ζητήθηκε με μια προϋπόθεση, δηλαδή να κοπεί ένα ενιαίο τιμολόγιο. Αυτό, λέει ο ίδιος, θα δημιουργούσε πρόβλημα, σημειώνοντας πως  μόνο για την πόλη της Κοζάνης και τα περίχωρα μιλάμε για 22 φούρνους! Επίσης, αρκετά είναι τα χωριά που κάνουν το έθιμο του φανού.

«Εμείς είχαμε όλη την καλή διάθεση , για να βοηθήσουμε τους συναδέλφους μας ,αλλά και την τοπική αγορά, με στόχο τα χρήματα να παραμείνουν στον τόπο μας. Η προϋπόθεση ήταν  να κοπεί ένα τιμολόγιο, που θα κοπεί από το σωματείο Αρτοποιών, κάτι που δεν μπορούσε να γίν ει με βάση το καταστατικό , και λογιστικά», απάντησε ο κ. Κύρινας, λέγοντας πως οι αρτοποιοί θα έπαιρναν την μεγάλη παραγγελία αν γινόταν και τους επέτρεπε ο νόμος να κινηθούν όπως άλλοτε.

Στην ερώτησή τους, τι μέλλει γεναίσθε, και αν θα μπορούσε να γίνει αυτό με την παλαιά διαδικασία, ώστε ο κάθε φανός να έδινε παραγγελία στον αρτοποιό της επιλογής τους, διαμείφθηκε στους αρτοποιούς ότι δεν θα δοθούν χρήματα σε φανό αλλά στα προϊόντα. Στους αρτοποιούς μεταφέρθηκε από τον ΟΑΠΝ πως  ο επίτροπος απαγόρευσε παρόμοια έξοδα στο μέλλον για αυτό και οι αρτοποιοί αποχώρησαν από τη συνάντηση δυσαρεστημένοι.

Ερωτηθείς ο κ. Κύρινας αν υπάρχουν επαγγελματίες που θα μπορούσαν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό, απάντησε πως για το Νομό Κοζάνης είναι τουλάχιστον τρεις που ασχολούνται με την κατεψυγμένη σφολιάτα, για αυτό και θα ήταν λογικό να βγει διαγωνισμός και να προχωρήσουν σε προσφορές, οι ανάλογες επιχειρήσεις.

Μάλιστα, οι αρτοποιοί λένε πως είναι αρωγοί σε παρόμοια εγχειρήματα της πόλης, όπως πρόσφατα τον Σεπτέμβριο, όπου οι αρτοποιοί έδωσαν δωρεάν μεγάλες ποσότητες προϊόντων. Τέλος, ο κ. Κύρινας απευθυνόμενος στον επίτροπο, ζήτησε οι αρμόδιοι να δουν τι γίνεται γύρω μας, μιας και πολλοί επαγγελματίες παλεύουν καθημερινά και πρέπει να στηρίζονται, όπως αντίστοιχα κάνουν και οι αρτοποιοί όταν τους ζητηθεί. «Τους παρακαλώ να μας δουν διαφορετικά, γιατί η πολιτική πρέπει να στηριχθεί στον μικρομεσαίο, αυτός πληρώνει τα περισσότερα», κατέληξε.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου