Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

"Ούρδα Ανάλατη": Η φετινή παράσταση από τον Μανώλη Μαρκόπουλο και τους "Καναγκαιρίσιους"

Ο «ΙΤΑΛΟΣ» ΓΑΜΠΡΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΙΕΡΕΑΣ, Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΤΣΙΤΣΙΟΥΛΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ!
Το Πολιτιστικό Σωματείο Κανακαιρίσοι και ο κοσμαγάπητος Μανώλης Μαρκόπουλος παρουσιάζουν αυτές τις απόκριες στο κοζανίτικο κοινό αλλά και τους επισκέπτες,  τη θεατρική παράσταση «Ούρδα ανάλατη», που βασίζεται στο κοζανίτικο ιδίωμα και έχει σαν σκοπό να κάνει τους επισκέπτες να περάσουν πολύ όμορφα!


Για την παράσταση αλλά και το στόχο που έχει για να αναπτερώσει το ηθικό των κοζανιτών, κρατώντας ζωντανή μια παράδοση για γέλιο και σάτιρα στο κοζανίτικο ιδίωμα, μίλησε στο ράδιοΛόγος ο Μανώλης Μαρκόπουλος, κατά κόσμον «Τσιτσιούλα» τα τελευταία 33 χρόνια. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Είναι πλέον ένα καλό συνήθειο για τον κόσμο, που περιμένει πλέον την Αποκριά για να δει μια αποκριάτικη παράσταση και να θυμηθούμε όλοι μαζί τον παλιό καλό καιρό. Βέβαια, οι δυσκολίες της ζωής είναι πάρα πολλές, που ποτέ δεν σταματούσαν και ποτέ δεν θα σταματήσουν. Όμως, η ζωή είναι δύσκολη και πάντα μέσα από αυτές τις δυσκολίες θα βγαίνει και η χαρά».

Πλέον το κοζανίτικο ιδίωμα δεν το ακούς τόσο συχνά στην καθομιλουμένη, ενώ όπως σχολίασε ο Μανώλης Μαρκόπουλος «δεινοπαθεί» στις μέρες μας, γιατί ξεχνιέται. Όπως ο ίδιος τόνισε, θα πρέπει το ιδίωμα αυτό να μείνει όρθιο και να μη λησμονηθεί: «Περάσαμε στην αντίπερα όχθη, αφού μπορεί κάποιος να καταλαβαίνει το κοζανίτικο ιδίωμα, αλλά δεν μπορεί να το μιλήσει. Να μην περάσουμε στη λησμονιά, κάτι που θα είναι πολύ κακό για τον τόπο μας, αυτή άλλωστε είναι η ιδιαιτερότητά μας».

Με τον πάροδο των χρόνων το γλωσσικό ιδίωμα ξεχνιέται και δεν γίνονται τόσο σημαντικές προσπάθειες να διατηρηθεί, ενώ όπως σχολίασε ο κ. Μαρκόπουλος, όλα αφέθηκαν στην αγάπη του καθενός που προσπαθεί με τον δικό του τρόπο να κρατήσει όρθια τα κασμέρια και τα μπέντια στο κοζανίτικο ιδίωμα. «Το κοζανίτικο ιδίωμα έβγαζε μια οξυδέρκεια. Ήταν ουσιώδες και είχε έναν μοναδικό τρόπο να βγάλει κάποιος ότι θέλει να πει. Ο κόσμος το θέλει και πρέπει να γίνουν προσπάθειες να διατηρηθεί η γλώσσα, ώστε να μείνουν όρθια τα έθιμά μας. Αυτά είναι αλληλένδετα», τόνισε.


Η φετινή παράσταση ονομάζεται «ούρδα ανάλατη» και υπόσχεται πολύ γέλιο! Σύμφωνα με την υπόθεση, έρχεται η εγγονή της Τσιτσιούλας από την Ιταλία και φέρνει μαζί της γαμπρό, ένας κοζανίτη απόγονο ενός «εχθρού» της Τσιτσιούλας με τον οποίο είχε έχθρα! Η εγγονή τον παρουσιάζει σαν καθολικό ιερέα στον οποίο η Τσιτσιούλα εξομολογείται όλες της τις αμαρτίες, νομίζοντας ότι είναι Ιταλός και δεν καταλαβαίνει! Η υπόθεση εκτυλίσσεται με διάφορα ευτράπελα επί σκηνής, με 8 ερασιτέχνες ηθοποιούς να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Από τα έσοδα θα αγοραστεί ένα αναπηρικό αμαξίδιο σε μια συμπατριώτισσα που το χρειάζεται.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου