Στις 2 Ιουλίου του 1987, οι Ιάπωνες παρακολούθησαν εννέα Αμερικανούς αξιωματούχους του Κογκρέσου να καταστρέφουν τα ραδιόφωνα της Toshiba με βαριοπούλες στην τηλεόραση, λόγω της παραβίασης από την Ιαπωνία μιας διμερούς συμφωνίας, καθώς η ασιατική χώρα πούλησε οκτώ μηχανήματα άλεσης στην πρώην Σοβιετική Ένωση.
"Λιγότερο από δύο μήνες αργότερα, η αγορά των ΗΠΑ ενισχύθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά και στη συνέχεια υπέστη μία άνευ προηγουμένου βουτιά τη Μαύρη Δευτέρα. Αυτός είναι ο σπανίως αναφερθείς καταλύτης της ιστορικής συντριβής της χρηματιστηριακής αγοράς τον Οκτώβριο του 1987", ανέφερε.
Έχοντας εντοπίσει "εντυπωσιακές ομοιότητες μεταξύ των εμπορικών διαφορών το 1987 και τώρα", ο Hong συμπληρώνει ότι "τη δεκαετία του 1980, η θεαματική πρόοδος της Ιαπωνίας σε διάφορους τομείς υψηλής τεχνολογίας, όπως ο χάλυβας, τα αυτοκίνητα, οι εργαλειομηχανές και τα φορτηγά, ενίσχυσε τις ζημιές στις αντίστοιχες αμερικανικές βιομηχανίες. Ο φόβος των Αμερικανών επιδεινώθηκε από την έντονη πορεία της Ιαπωνίας προς μια "Κοινωνία της Πληροφορίας" ως μια νέα μορφή εθνικισμού".
"Το Κογκρέσο των ΗΠΑ συνέταξε άμεσα ένα εμπορικό νομοσχέδιο 2.000 σελίδων που αποσκοπούσε στην προστασία της εγχώριας αγοράς και οδηγούσε στην εξωστρέφεια των αγορών, καθώς και στον περιορισμό των ιαπωνικών επενδύσεων και στην αναγκαστική εξωστρέφεια των ιαπωνικών αγορών. Η αμοιβαιότητα και η "ισότιμη δομή" ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά", ανέφερε ο Hong.
Ανατριχιαστικά παρόμοια πορεία
Η Ιαπωνία δημοσίευσε την έκθεση Maekawa το 1987, η οποία ζητούσε την τόνωση της εγχώριας ζήτησης, τη μείωση της εξάρτησης από τις εξαγωγές, την αντιμετώπιση των εξωφρενικά υψηλών τιμών της γης, τη βελτίωση της στέγασης και τη μείωση των εμπορικών φραγμών. "Σας ακούγεται γνώριμο; Πρόσφατα, ακόμη και οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, όπως ο δείκτης Hang Seng, παρουσιάζουν μια ανατριχιαστικά παρόμοια τροχιά με τον Dow τον Οκτώβριο του 1987, λίγο πριν τη Μαύρη Δευτέρα. Οι ομοιότητες μεταξύ αυτών που συνέβησαν στο παρελθόν και των κινήσεων των χρηματιστηρίων είναι ενδιαφέρουσες. Αξίζει να τις εξετάσουμε, "έγραψε ο Hong.
"Η κλιμάκωση των διαφωνιών θα αλλάξει θεμελιωδώς την προοπτική της παγκόσμιας ανάπτυξης, η οποία αυτή τη στιγμή παρουσιάζει ανοδική τάση και θα αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Αν ένα τέτοιο κάκιστο σενάριο γίνει πραγματικότητα, όλα τα στοιχήματα θα πέσουν έξω".
Του Russell Flannery - Forbes
capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου