Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Νέα επιβαρυντικά δεδομένα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Νεότερα δεδομένα από επιστημονική ανάλυση, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, έδειξαν ότι η παρατεταμένη έκθεση στα αερολύματα των ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να οδηγήσει σε άσθμα, ΧΑΠ και φλεγμονή! Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για να γίνει ασφαλής εκτίμηση του κινδύνου από τη μακρόχρονη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων.


Η ανάλυση φέρει τον τίτλο: «Αξιολόγηση ανοσολογικού και τοξικολογικού κινδύνου των ηλεκτρονικών τσιγάρων» και δημοσιεύτηκε στο European Respiratory Review: http://err.ersjournals.com/content/27/147/170119. Πρόκειται για κριτική επισκόπηση που περιγράφει το τοξικολογικό προφίλ και τις ανοσολογικές συνέπειες της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Οι ερευνητές έκαναν συστηματική αναζήτηση άρθρων που δημοσιεύθηκαν σε δημόσιες βάσεις δεδομένων και ανέλυσαν τα ερευνητικά στοιχεία για να παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Επισημαίνουν, δε, ότι οι μακροπρόθεσμες τοξικολογικές και ανοσολογικές επιπτώσεις των αερολυμάτων των ηλεκτρονικών τσιγάρων παραμένουν ασαφείς, καθώς αυτά έχουν εμφανιστεί σχετικά πρόσφατα.

Όπως τονίζουν,  αν και υπάρχουν σε μικρότερες ποσότητες, τα αερολύματα είναι γνωστό ότι περιέχουν πολλές από τις επιβλαβείς χημικές ουσίες, που υπάρχουν και στον καπνό του τσιγάρου.  Ωστόσο, λόγω της ανεπάρκειας των πειραματικών δεδομένων και των αντιφατικών στοιχείων, είναι δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τις τοξικολογικές, ανοσολογικές και κλινικές επιπτώσεις.

Έχει αναφερθεί ότι η υπερβολική δόση προκαλεί φλεγμονώδεις αποκρίσεις, παρόμοιων με εκείνες που προκαλούνται από τον καπνό των τσιγάρων. Με βάση πρόσφατα στοιχεία, η παρατεταμένη έκθεση σε ορισμένα συστατικά αερολυμάτων μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικές επιπλοκές όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και φλεγμονή.

Σοβαρό πρόβλημα είναι ακόμη ότι τα επίπεδα της νικοτίνης και άλλων συστατικών  των υγρών αναπλήρωσης ποικίλουν από εταιρεία σε εταιρεία, ενώ και οι ίδιες οι ετικέτες έχουν βρεθεί παραπλανητικές και ανακριβείς. Γεγονός που δείχνει ότι πρέπει να υπάρξει αυστηρότερος έλεγχος της επιβολής του νόμου και έλεγχος ποιότητας για την κατασκευή, τη συσκευασία και την πώληση αυτών των προϊόντων.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι, επειδή οι περισσότεροι ατιμιστές κάνουν χρήση και συμβατικών τσιγάρων, πρέπει να τονιστούν τα συνδυασμένα αποτελέσματα καπνίσματος – ατμίσματος. Ακόμη, χαρακτηρίζουν αδύναμα τα διαθέσιμα στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων για διακοπή του καπνίσματος, εξαιτίας της έλλειψης κλινικών μελετών.

Συνολικά, τα διαθέσιμα κλινικά δεδομένα δεν συσχετίζουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι οι τρέχουσες μελέτες δεν έχουν αξιολογήσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου και δεν διαθέτουν τον κατάλληλο σχεδιασμό, που απαιτείται για τη συλλογή συμπερασμάτων.




virus.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου