Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018

Πρωτομαγιά 2018: Πώς αμείβεται

Σε λίγες μέρες έρχεται η Πρωτομαγιά 2018! Διαβάστε πώς αμείβεται εκείνη η μέρα που είναι υποχρεωτική αργία με Υπουργική Απόφαση.
Η Πρωτομαγιά 2018 πέφτει Τρίτη και έχει καθοριστεί ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας με Υπουργική Απόφαση. Διαβάστε όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον τρόπο αμοιβής της.


Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από αυτές που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας όπως π.χ επιχειρήσεις στον τομέα υγείας, τουρισμού, συγκοινωνίας, εργοστάσια συνεχούς λειτουργίας κλπ.

Όσον αφορά στον τρόπο αμοιβής ισχύουν τα εξής:

Α) Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση. Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Β) Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.

Την Πρωτομαγιά γιορτάζεται η μέρα των εργατών. Είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου. Αυτή αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές της πάλης των τάξεων στη νεότερη εποχή. Το Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Εορτάζεται επίσης και σαν μέρα των λουλουδιών και της Άνοιξης. Η Πρωτομαγιά έχει θεσπιστεί ως εργατική απεργία. Για αυτό, όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.


Καλή Πρωτομαγιά 2018!
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου