Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Τα ξωκλήσια της Κοζάνης βιώνουν τη σύγχρονη εγκατάλειψη

Μετρημένα στα δάχτυλα τα ξωκλήσια της Κοζάνης σε μια πόλη που αριθμεί 40.000 κατοίκους με πολλά από αυτά να βρίσκονται στην εγκατάλειψη. Ο Άγιος Ελευθέριος και οι Άγιοι Σαράντα ανήκουν σε αυτά, παρότι για σειρά ετών είχαν συνδυαστεί με τη συγκέντρωση της παρέας, τα ψητά, την ύπαιθρο.
Πραγματικά είναι απορίας άξιο γιατί δεν καταφέρνει η Κοζάνη, η οποία διαθέτει θρησκευόμενο κοινό να συντηρεί δέκα ξωκλήσια, όταν για τη Παναγιά τη Ζιδανιώτισσα και άλλες θρησκευτικές εκδηλώσεις  συρρέουν πλήθη.


Ο Άγιος Δημήτριος με την τρύπα στον περιβάλλοντα χώρο

Βεβαίως τα ξωκλήσια ανήκουν σε συγκεκριμένες ενορίες όπως τα δύο προαναφερόμενα σε αυτή του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Κοζάνης. Ένας ναός-μνημείο που έμεινε με την τρύπα των βιαστικών εκσκαφών μετά τις επιπόλαιες ενέργειες ανέγερσης της  πολυσυζητημένης αίθουσας πολλαπλών χρήσεων. Είναι ο ίδιος  ναός που επιλέγουν πολλοί νεόνυμφοι για το γάμο τους, αλλά ακόμα δεν σουλουπώθηκε με την Εφορία Αρχαιοτήτων να περιμένει ακόμα τη νέα μελέτη όπισθεν του ναού. Τα βήματα είναι πολύ αργά με  τη διεύθυνση κληροδοτημάτων της περιφέρειας να ελέγχει κάθε κίνηση.

Έλλειψη χρημάτων, έλλειψη ανθρώπων; Σίγουρα πάντως κάτι συμβαίνει όταν μένει σε τέτοια κατάσταση μία από τις παλαιότερες ενορίες της πόλης. Ανάλογη είναι και η κατάσταση στα ξωκλήσια της με τους υπευθύνους να έχουν τη διάθεση για τη συντήρησή τους, αλλά μέχρι εκεί. Οι δωρητές προφανώς  είναι αυτοί που μπορούν να κινήσουν τα νήματα, ίσως να θέλουν και κάποια παρότρυνση, αλλά και οι επαγγελματίες της πόλης αν τους το ζητηθεί.


Οι Άγιοι Σαράντα της Κοζάνης

Στους Αγίους Σαράντα ανακαλύπτει κανείς μια μικρή όαση πρασίνου χωρίς καμία υποδομή. Σκουριασμένα παγκάκια , τραπέζια και δύο εκκλησάκια η Αγία Τριάδα και οι Άγιοι Σαράντα σε ολοκληρωτική εγκατάλειψη με τα κτίσματα πέριξ αυτών να μαρτυρούν τη μοναξιά που βιώνουν τα ξωκλήσια.








Ακόμα και ο δήμος θα μπορούσε αν υπήρχε το σχετικό ενδιαφέρον να βάλει πέντε παγκάκια, να προβεί σε κάποιες εργασίες αποκατάστασης των κτιρίων, αν φυσικά υπήρχε το ανάλογο αίτημα.

Φυσικά δεν είναι το ίδιο στον Άγιο Θωμά, ούτε στην Παναγία, ούτε στον Προφήτη Ηλία  τα οποία συντηρούνται τέλεια. Είναι θέμα ανθρώπων , ενοριών , μητρόπολης; Δίπλα σε αυτά μην ξεχνάμε και την Αγία  Άννα που φροντίζεται από το Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, ο οποίος θα γίνει και επισήμως ενοριακός, αλλά και τα ξωκλήσια που ανήκουν στον ‘Άγιο Νικάνορα: Άγιοι Θεόδωροι, Αγία Κυριακή και Άγιος Φανούριος .Τι κίνητρο λοιπόν δίνεται στον κόσμο να βοηθήσει την κατάσταση;


prlogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου