Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Παραμονή ή Φυγή των νεοελλήνων από τη χώρα τους; Πρόβλημα ή λύση ;

Στο μεταναστευτικό ρεύμα της εποχής μας όμως εντάσσεται και η μετανάστευση ενός πλουτοπαραγωγικού παράγοντα της χώρας μας, αυτού των νέων μας.

Βέβαια όλοι γνωρίζουμε σήμερα ότι  πρώτη βιομηχανία μας είναι ο τουρισμός. Όμως εμείς τολμούμε να δηλώσουμε, με παρρησία σκέψης και λόγου, ότι ο πλούτος των νέων μας είναι  όχι μόνον ισάξιος πλούτος, αλλά ίσως ο μεγαλύτερος όλων.
- των Θωμά Γκατζόφλια και Φωτεινή Χατζάρα -



Και θα πρέπει σ’ αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι αυτή η επένδυση οφείλεται αποκλειστικά στην ελληνική οικογένεια, η οποία παρά την οικονομική κρίση συνεχίζει να επενδύει από το υστέρημά της  και θα συνεχίσει να επενδύει και να βγάζει άξιους νέους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, παρά τις αντιξοότητες. Αυτή η πηγή μας είναι διαχρονικά αστείρευτη και ανεξάντλητη. Αυτή είναι η όψη (το προφίλ) της  γονιδιακής  μας έκφρασης (gene expression profiling).

Η χώρα μας είναι μικρή. Δεν τους χωράει όλους τους νέους. Κάποιοι θα μείνουν στο εξωτερικό, κάποιοι θα επιστρέψουν στο εσωτερικό ή θα παραμείνουν εδώ εξ αρχής. Έτσι η ιστορία της ελληνικής ξενιτιάς καταγράφεται ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΑ ως εξής: Έλληνες στο μικροχώρο της Ελλάδας και Έλληνες στο μεγαλοχώρο του ελληνικού ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ (η ανάλυση θα  δοθεί σε άλλη επιστολή).

Παρακάτω θα αναλύσουμε  σε τι συνίσταται το ΕΥΤΥΧΩΣ  της μετανάστευσης των νέων μας (στην προηγούμενη επιστολή μας αναλύσαμε το Δυστυχώς). Θα απαντήσουμε σ’ αυτούς, που κατά καιρούς βγαίνουν στα παράθυρα (λόγιοι, πολιτικοί συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, επιστήμονες πολύξεροι, πανέξυπνοι…) και δηλώνουν την δήθεν αγωνία τους για την μετανάστευση των νέων, χωρίς να έχουν προτάσεις αντιμετώπισης των  προβλημάτων που διώχνουν τους νέους εκτός συνόρων, της ανυπαρξίας θέσεων εργασίας, των επενδυτικών προγραμμάτων, της γραφειοκρατίας, της αναξιοκρατίας, της ρουσφετολογίας.

Άραγε με την δήθεν αγωνία τους βοηθούν έτσι στην ανάπτυξη της χώρας ή στην επιδείνωσή της;  Η σιωπή είναι χρυσός και οδηγεί στην περισυλλογή. Αντί να μιλάνε, ας σκεφθούν γιατί φεύγουν οι νέοι μας;  Πως μπορεί να αξιοποιηθεί το κεφάλαιο «μετανάστευση επιστημόνων»; Τι μπορεί να γίνει  για τη νεολαία, που παραμένει στην Ελλάδα επαίτης μιας θέσης εργασίας; Διότι «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Γιατί το κακό της μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής  κρίσης  ενέχει σίγουρα και κάτι καλό… 

Η αξία αυτών των παιδιών φαίνεται από την εμπιστοσύνη και την ανάγκη, που τους έχουν σε όλους τους τομείς και κλάδους στο εξωτερικό, χωρίς ό,τι πούμε γι αυτά τα παιδιά να σημαίνει, κατά την γνώμη μας, ότι δεν έχουν αξία και όσα παιδιά παραμένουν στον ελληνικό χώρο.

ΓΙΑΤΙ;

Γιατί οι νέοι βρίσκουν εύκολα εργασία στο εξωτερικό;

Διότι τα πτυχία τους, τα μεταπτυχιακά τους, τα διδακτορικά τους, οι εξειδικεύσεις τους, η συμμετοχή τους στις επιστημονικές έρευνες, η πολυγλωσσία τους, είναι προσόντα συναγωνίσιμα και αρκετές φορές ασυναγώνιστα. Μη μειδιάτε. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Προτείνουμε να δείτε, μέσω της πληροφορικής, τα ποσοστά  συμμετοχής των Ελληνοπαίδων στο εξωτερικό, στη βιβλιογραφία των ερευνών, ανακαλύψεων, εξειδικεύσεων, τη θέση τους στους παγκόσμιους διαγωνισμούς, την πρωταγωνιστική παρουσία τους σε μεγάλες επιχειρήσεις παγκόσμιας εμβέλειας, στις τράπεζες, στα χρηματιστήρια, στα πανεπιστήμια  ως σπουδαστές στις πανεπιστημιακές ή ιδιωτικές ιατρικές κλινικές ή ως εργαζόμενοι σε περίοπτες θέσεις στις δημόσιες υπηρεσίες κρατών ειδικά της Ε.Ε, αλλά κυρίως στην Κομισιόν, στο ΣΕΡΝ, στη ΝΑΣΑ, στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ κλπ. Είναι παρόντες παντού. Εργάζονται, παράγουν, προσφέρουν.

Θέλουμε αυτοί οι νέοι να γίνουν τα μόνιμα συγκοινωνούντα δοχεία με τον ελληνικό χώρο, αφενός ως ένδειξη επίγνωσης των παραγόντων,  που εξασφαλίζουν εύκολη εύρεση εργασίας και αυτό δεν είναι  τυχαίο, αφετέρου ως έμπρακτη απόδειξη αναγνώρισης και επικρότησης των προσόντων τους, τα οποία η μητέρα Ελλάδα δεν είχε την δυνατότητα να τα αξιοποιήσει, εντός των συνόρων της, κατά την αναζήτηση εργασίας τους.

Γνωρίζει ο καθένας μας πως τα ελληνικά πανεπιστήμια, παρόλο τις παιδικές ασθένειες, που έχουν και τις εσωτερικές και εξωτερικές ιδεοληψίες , παράγουν έργο ισότιμο μ’ αυτό των υψηλών απαιτήσεων πανεπιστημίων του εξωτερικού. Στο εξωτερικό οι πανελλήνιες  είναι αναγνωρισμένες στα επώνυμα πανεπιστήμια, γιατί δείχνουν ότι οι γνώσεις των επιτυχόντων στα  ελληνικά πανεπιστήμια είναι γνώσεις του πρώτου και δεύτερου έτους της αντίστοιχης πανεπιστημιακής σχολής του εξωτερικού.

Μη σας φαίνεται παράξενο. Ρωτήστε και θα πληροφορηθείτε ότι όποια πανεπιστημιακή σχολή στο εξωτερικό έχει μάθημα ορολογίας αυτοί που την περνούν πρώτοι είναι οι έλληνες, όχι γιατί είναι έξυπνοι, αλλά γιατί οι περισσότερες επιστημονικές λέξεις είναι ελληνικότατες (βλέπε τους μνημειώδεις λόγους του Ζολώτα στην Αγγλική).     

Από την άλλη σημαντική συγκυρία είναι το γεγονός ότι  ο πολίτης στις χώρες της υπόλοιπης Δύσης βρίσκει εύκολα εργασία με λιγότερα προσόντα (τεχνολογικής ή ανώτερης εκπαίδευσης)  και με καλές αμοιβές.  Στα πανεπιστήμια τους είναι εύκολο να εγγραφεί κανείς , δύσκολο όμως να πλησιάσει το πτυχίο, ή εύκολο να μείνει χωρίς αυτό. Στις ιατρικές σχολές της Γερμανίας, παραδείγματος χάρη, εισάγεται κανείς χωρίς εξετάσεις, εφόσον έχει τον βαθμό  άριστα (1-1,5), με αναμονή βέβαια τριών έως τεσσάρων εξαμήνων για την εγγραφή. Έτσι το αποτέλεσμα σήμερα είναι, στις αναπτυγμένες χώρες της Δύσης,  να υπάρχουν μεγάλες ανάγκες για εργασία  με επαρκή προσόντα ανώτατης εκπαίδευσης και εξειδίκευσης.

Αυτό το κενό, συγκυριακά, το καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό  και τα ελληνόπουλα. ΕΥΤΥΧΩΣ για αυτά, γιατί όχι απλά επιβιώνουν, αλλά διαπρέπουν. ΔΥΣΤΥΧΩΣ για τη χώρα μας, γιατί χάνει πολύ-επίπεδα ένα αξιόλογο δυναμικό κεφάλαιο. Προκειμένου να μη χαθεί ολοκληρωτικά αυτό το κεφάλαιο, αφού δεν μπορεί με την σημερινή κοινωνικοοικονομική κατάσταση να δημιουργηθούν εργασιακές προϋποθέσεις επιστροφής τους, θα πρέπει να στοιχειοθετηθούν προϋποθέσεις αξιοποίησή τους, ώστε να γίνουν συγκοινωνούντα δοχεία πολιτισμικού δεσμού με την πατρίδα. 

Προτείνουμε, λοιπόν, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με το δικαίωμα της αποκέντρωσης και την παντελή έλλειψη μέριμνας από την Κεντρική εξουσία, να δημιουργήσει πιλοτικά τις παρακάτω απλές υποδομές, με ανώδυνα αλλά σημαντικά  αντικείμενα εργασίας :

Ένα γραφείο στην Περιφέρεια με τρία τραπέζια, τρεις καρέκλες, ένα φωριαμό , μια κρεμάστρα, τρία τηλέφωνα, τρεις υπολογιστές, ένα σαρωτή (σκάνερ), τρεις υπαλλήλους (εάν δεν διαθέτει η περιφέρεια , θα βρούμε εμείς τρεις εθελοντές, από τα καφενεία που είναι γεμάτα) εκ των οποίων ένας ή μια πληροφορικός, μία ή ένας παιδαγωγός, μία ή ένας κοινωνικός λειτουργός. 

Αντικείμενα εργασίας, μετά από απόφαση των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων :

Ο πληροφορικός συντάσσει σε στενή επαφή με τον Αντιπεριφερειάρχη, ένα υπόδειγμα (μία φόρμα) καταγραφής πληροφοριών απαραίτητων για σύνταξη και δημιουργία ενός Μητρώου και συμπληρωματικά κάποιων πληροφοριακών στοιχείων κατά προαίρεση, καθώς και μία ενημερωτική επιστολή, η οποία θα ενημερώνει τον σκοπό της σύνταξης του Μητρώου, που θα απευθύνονται  άμεσα σε όλους τους Δυτικομακεδόνες μετανάστες απανταχού του κόσμου ή και έμμεσα μέσω των οργανώσεών τους και της  Ελληνικής Εκκλησίας.

 Όταν οι εγγραφές φτάσουν σε ικανοποιητικό αριθμό ΞΕΚΙΝΑΜΕ :

Διοργανώνεται ετήσιο αντάμωμα με διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και εποχές, με την ευθύνη, κάθε φορά, ενός Δήμου από τους 12 που διαθέτουμε κατά σειρά.

Μία φορά το χρόνο τουλάχιστον, εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον, διεξάγεται η διοργάνωση ενός θεματικού συμποσίου με εισηγητές Δυτικομακεδόνες του εξωτερικού και του εσωτερικού, που έχουν όμοια ή παραπλήσια αντικείμενα εξειδίκευσης (επιστήμονες, επιχειρηματίες, έμποροι, φοιτητές κλπ).

Ο/Η Παιδαγωγός και ο/η Κοινωνικός λειτουργός, σύμφωνα με τα στοιχεία που θα έχουν συλλεχθεί στη φόρμα του Μητρώου, αρχίζουν να δημιουργούν προγράμματα
Πρόσκλησης φιλοξενίας παιδιών μεταναστών σε κατασκηνώσεις της Περιφέρειας, των Δήμων, των Συλλόγων και λοιπών οργανώσεων , των Προσκόπων, της Εκκλησίας κλπ.
Στις διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη Δυτική Μακεδονία για παιδιά, να υπάρχει μέριμνα να συμπεριλαμβάνονται και παιδιά μεταναστών από το εξωτερικό.
Δημιουργία ενός πρότυπου μεγαλόπνοου προγράμματος, άτυπου προς το παρόν, τύποις ΕΡΑΣΜΟΥΣ. Τα παιδιά από τις χώρες του εξωτερικού επειδή έχουν διακοπές σε διαφορετικές χρονικές  στιγμές από αυτές των ελληνικών σχολείων,  οι οποίες και  δεν συμπίπτουν, να μπορούν να αξιοποιούν το χρόνο τους, εφ’ όσον το επιθυμούν, με τη δυνατότητα, που θα τους παρέχεται, να παρακολουθούν  κάποιες μέρες, εβδομάδες ή και μήνες τα ελληνικά σχολεία (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο), μέσω του/της παιδαγωγού και του/της κοινωνικού λειτουργού. Τα οφέλη για όλους  θα είναι τεράστια, μην πω ασύλληπτα. Εκτός από εμπειρίες, νοοτροπίες, βιώματα και  φιλίες που θα δημιουργηθούν, παραμένουν σε στενή επαφή με τη γλώσσα, την ιστορία  και τον πολιτισμό  μας, ενώ ταυτόχρονα μεταφέρουν νοοτροπίες πολιτιστικές και βιώματα της χώρας, από την οποία προέρχονται . Και έτσι μέσω της αλληλεπίδρασης πετυχαίνεται  η  δημιουργία συγκοινωνούντων δοχείων με όλο εκείνο το δυναμικό, που λόγω κρίσης έχει χαθεί για τον τόπο μας. Σε περίπτωση που εγείρει κάποιος πρόβλημα φιλοξενίας για εκείνα τα παιδιά των μεταναστών, που δεν έχουν συγγενείς, δεν χρειάζεται να τοποθετηθούμε για το πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα σε μία περιοχή που φημίζεται για την φιλοξενία της και την αγάπη των παιδιών όλου του κόσμου.


Κλείνοντας, προς το παρόν τις σκέψεις μας με την παρούσα επιστολή,  σας ενημερώνουμε ότι αυτούσιος ο πρώτος κύκλος και η πρώτη επιστολή του δεύτερου κύκλου με τίτλο «Που ανήκει η Ελλάδα Πνευματικά»,  καθώς και η δεύτερη επιστολή του αυτού κύκλου  με τίτλο «Αυτοκριτική-Δανειστές-Φιλέλληνες-Ομάδες πίεσης (Λόμπυ)-Επισημάνσεις-Προτάσεις στον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δίαιτας του Γερμανικού Κράτους κ. Σόιμπλε Βόλφγκανγκ», μετά την δημοσίευση στα ΜΜΕ, θα διαβιβαστούν  σε όλους  τους τοπικούς φορείς της Δυτικής Μακεδονίας, στην προεδρία της Ευρωβουλής, στον πρόεδρο της Γερμανικής Βουλής κ. Σόιμπλε, καθώς και στη Βουλή των Ελλήνων. Οι εν λόγω αλληλογραφίες θα κοινοποιηθούν στα ΜΜΕ  και βέβαια το σύνολο των ανοικτών  επιστολών, καθώς και όλη η αλληλογραφία-επικοινωνία θα είναι καταχωρημένη στην διάθεση κάθε συμπολίτη μας στην ιστοσελίδα μας https://thomasgkatzoflias.wordpress.com με τον προσωρινό τίτλο: «Η Πολιτεία της Ουτοπίας»

Παρακαλούμε  τους αναγνώστες των επιστολών να παίρνουν θέση θετική ή (ιδιαίτερα) αρνητική, για να μας διορθώνουν, ανωνύμως ή επωνύμως και εφόσον το θεωρούν απαραίτητο και ωφέλιμο να κοινοποιούν σε φίλους και γνωστούς  την ιστοσελίδα μας.



Γκατζόφλιας Θωμάς thomasgkatzoflias@yahoo.com
Φωτεινή Χατζαρα ag_ygias@yahoo.gr


Υστερόγραφο :

Η παρούσα επιστολή αφιερώνεται σε όλους τους μετανάστες  ‘Έλληνες και ιδιαίτερα στο μισό εκατομμύριο Ελληνοπαίδων, που τελευταία σπουδάζει, εργάζεται και διαπρέπει στο εξωτερικό.

Ιδιαίτερες είναι οι ευχαριστίες μας στον Δυτικομακεδόνα Dr Dim, που η συμβολή του σε όλες τις εργασίες είναι πολύτιμη και ιδιαίτερα αποτελεσματική με επισημάνσεις και φωτογραφίες, προετοιμάζοντας και διευκολύνοντας την ανάγνωση της ιστοσελίδας μας https://thomasgkatzoflias.wordpress.com με τίτλο «Η Πολιτεία της Ουτοπίας».

 Επίσης ευχαριστούμε θερμά για την καθολική του συμμετοχή στις εργασίες τον Δυτικομακεδόνα ανώνυμο, προς το παρόν, επιστήμονα με πολλές και σημαντικές προσφορές στον τόπο του.

Προτιθέμεθα με χορηγούς στο μέλλον να εκδώσουμε ένα βιβλιαράκι με όλες τις εργασίες και να το μοιράσουμε στις οικογένειες των Δυτικομακεδόνων, που δεν τα έχουν καλά με την πληροφορική, εντός και εκτός Ελλάδας, ώστε να μπορούν να λάβουν γνώση και αυτοί των προβληματισμών και των προτάσεων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου