Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Η αξιολόγηση στο Δημόσιο και ο ΕΝΦΙΑ στο μικροσκόπιο των θεσμών

Στην επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) με τους δανειστές για την τέταρτη αξιολόγηση επικεντρώνει την προσοχή της η κυβέρνηση.



Το κλίμα που μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές είναι θετικό και αναμένεται επίτευξη Staff Level Agreement πριν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Παρ’ όλα αυτά έχουν ήδη εντοπιστεί «τέσσερα πέντε δύσκολα ζητήματα» σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος μεταδίδει αισιοδοξία για ολοκλήρωση των συζητήσεων έως το τέλος της εβδομάδας.

Στους καυτούς φακέλους συγκαταλέγονται η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και οι τοποθετήσεις μόνιμων γενικών διευθυντών και γραμματέων στο Δημόσιο, η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και του ΕΝΦΙΑ και όπως πάντα τα δημοσιονομικά.

Ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης είναι η συμφωνία με το ΔΝΤ για το αν απαιτείται ή όχι εμπροσθοβαρής μείωση του αφορολογήτου μαζί με τις συντάξεις από το 2019. Παρ’ ότι την επικαιρότητα μονοπωλεί το τελευταίο διάστημα η περικοπή των συντάξεων, επισήμως το θέμα του αφορολογήτου παραμένει ανοιχτό.

Αν βέβαια το Ταμείο δεν επιβιβαστεί στο ελληνικό πρόγραμμα, φαντάζει τουλάχιστον παράδοξο να επιχειρήσει να επιβάλει ταχύτερη μείωση του αφορολογήτου.

Σήμερα, τα δημοσιονομικά, οι μεταρρυθμίσεις στην υγεία, οι αλλαγές στο Δημοσίο και οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα θα εξεταστούν στις διαδοχικές συναντήσεις που θα έχουν οι συναρμόδιοι υπουργοί στο Χίλτον.





cnn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου