Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Τέσσερις ελληνικές εταιρείες και δύο Τσέχοι «μνηστήρες» για τις μονάδες της ΔΕΗ

Τέσσερις μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι και δύο τσέχικης προέλευσης μπαίνουν στη μάχη για τη διεκδίκηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.



Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ και το consortium της Damco (Κοπελούζος) με τον κινεζικό όμιλο Beijing Guohua Power είναι οι τέσσσερις όμιλοι από ελληνικής πλευράς που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την εξαγορά των μονάδων της ΔΕΗ.

Στη «μάχη» της διεκδίκησης μπήκαν και δύο ενεργειακοί όμιλοι τσεχικών συμφερόντων, η Energeticky a Prumyslovy Holding και η ENERGETICKÝ Α PRŮMYSLOVÝ HOLDING, Α.S. (“EPH”) και η Indoverse (Check) Coal Investments Ltd. Πρόκειται για δύο εταιρείες που ανήκουν σε μεγάλους ομίλους υπό των ελέγχο τσέχων δισεκατομμυριούχων.

Η EPH ανήκει στον Τσέχο επιχειρηματία Daniel Křetínský, που είναι και ο μεγαλομέτοχος της ποδοσφαιρικής ομάδας Σπάρτακ Πράγας, ενώ έχει σημαντική παρουσία και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

O ενεργειακός όμιλος της EPH δραστηριοποιείται στη κεντρική Ευρώπη, ενώ ελέγχει και λειτουργεί μονάδες σε Τσεχία, Σλοβακία, Γερμανία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Ουγγαρία και Πολωνία. Η ΕPΗ είναι ένας πλήρως καθετοποιημένος ενεργειακός όμιλος που δραστηριοποιείται σε όλη την «αλυσίδα», που εκτείνεται στην συμπαραγωγή και την παραγωγή ενέργειας, τη μεταφορά, τη διανομή φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Aνταγωνιστής του στη τσεχική αγορά είναι ο επίσης δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Pavel Tykac, ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο της ενέργειας μέσω της Seven Energy, στον όμιλο της οποίας ανήκει η Indoverse (Check) Coal Investments Ltd, που έχει έδρα την Κύπρο. Η Indoverse ελέγχει τα δύο μεγαλύτερα λιγνιτωρυχεία της Τσεχίας.

Τα έξι σχήματα που υπέβαλαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη θέτουν υποψηφιότητα για να υποβάλουν δεςσεμυτικές προσφορές στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού.

Οι σύμβουλοι της Δ.Ε.Η Α.Ε. αναφορικά με τη διαγωνιστική διαδικασία, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν το πόρισμά τους προς τη Δ.Ε.Η. Α.Ε. σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού. Η τελική απόφαση για τους υποψηφίους που προκρίνονται στην επόμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας θα ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔEΗ Α.Ε».



iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου