Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Οι υδραυλικοί της Κοζάνης αγωνιούν για τη βιωσιμότητα της τηλεθέρμανσης

Δήμαρχος Κοζάνης: «Προέρχομαι από οικογένεια υδραυλικών»
Πότε η  Κοζάνη κοιμόταν  με ανοιχτά τα παράθυρα

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης στην  επετειακή εκδήλωση του Σωματείου Υδραυλικών Κοζάνης για τα 25 χρόνια της τηλεθέρμανσης είπε: «Προέρχομαι από οικογένεια υδραυλικών και πάντα υπάρχει μια συμπάθεια στον κλάδο». Μέσα στις αγωνίες των υδραυλικών της Κοζάνης για την προοπτική της τηλεθέρμανσης
 μίλησε για τη συνέχειά της από άλλη ενεργειακή πηγή.


Ο Γιώργος Κουζικόπουλος πρώην πρόεδρος του Σωματείου, ο οποίος και τιμήθηκε με πλακέτα, ζήτησε τη συνέχεια της συνεργασίας με το δήμο Κοζάνης  για την επιβίωση του έργου. «Με ευχές και παρακάλια δεν μπορούν να συνεχιστούν τα 25 χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας και μια ιστορία από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης .Όταν λοιπόν αμφισβητήθηκε η αποδοτικότητα της τηλεθέρμανσης και κάποια μέρα πάγωσαν  τα σπίτια, ανέβασαν την θερμική ενέργεια και όλοι έσκασαν από τη ζέστη. Τότε βγήκε το slogan «Η Κοζάνη κοιμάται με ανοιχτά τα παράθυρα».

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος  ανέφερε ότι είναι πλέον ανησυχητική η εξασφάλιση της τροφοδοσίας της τηλεθέρμανσης της Κοζάνης από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Σε 10 χρόνια, το 2029 σβήνει ο Άγιος 1και Άγιος 2 , το 2035 ο Άγιος 3 και 4 και μετά το 2040 ο Άγιος 5, τόνισε ο ίδιος, επισημαίνοντας τις δηλώσεις Σταθάκη: «οι μονάδες που σιγά σιγά θα αποσύρονται δεν θα αντικαθίστανται». Αυτά είχε αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης,  στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 24 Απριλίου 2018.

Με απλά λόγια σε 17 χρόνια η Κοζάνη δεν θα έχει τηλεθέρμανση αν δεν εξασφαλιστεί η τροφοδοσία της, την οποία διασφάλιζε η κατασκευή της μονάδας 6 του Αγίου Δημητρίου, η οποία ποτέ δεν προχώρησε, όπως ο κ. Κουκουλόπουλος τόνισε εμφαντικά. Οι υδραυλικοί αγωνιούν για αυτή την εξέλιξη και δεν επαναπαύονται  ζητώντας να συζητηθεί το μέλλον της τηλεθέρμανσης στο δημοτικό συμβούλιο.

Όταν η τηλεθέρμανση είναι φτηνότερη από το πετρέλαιο κατά 50% με το ποσοστό να φτάνει και το 60%.Όταν αφήνει το χρόνο 20 εκ ευρώ κέρδος, επιχειρηματικά οφέλη σε έναν ολόκληρο κλάδο και συνολικά 250 εκ. ευρώ στην περιοχή. Όταν αποτελεί μια γερή απάντηση λοιπόν στα επιδόματα φτώχειας που μοιράζει η κυβέρνηση και στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας με τους πόρους που χάθηκαν το 2015 από την περιφέρεια να μπορούσαν να είχαν φέρει  κι άλλες επενδύσεις, όπως ανάφερε η κα Γεωργία Ζεμπιλιάδου, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου  Δυτικής Μακεδονίας.

Με τον κλάδο των υδραυλικών που τότε αριθμούσε 69 μέλη και τώρα 32, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης  Νίκος Σαρρής και σε περιπτώσεις έφτανε και τα 150 σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Γιώργος Σιώλιας να έχει αναβαθμιστεί , να έχει καταρτιστεί στο έργο της τηλεθέρμανσης και να αποτελεί πρότυπο για όλη την Ελλάδα για την τεχνογνωσία που απέκτησε .Η συνέχεια είναι ευθύνη.






Ιωάννα Παπαδημητρίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου