Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Κοζάνη: Μείωση θανάτων από ναρκωτικά και αύξηση του αλκοόλ

Μείωση σε ότι  αφορά  τους  θανάτους  από  την  χρήση ναρκωτικών ουσιών και σημαντική αύξηση της  εξάρτησης  από  το  αλκοόλ στους  νέους, με παράλληλη πτώση της  χρήσης ηρωϊνης  στο Νομό Κοζάνης, καταγράφουν  στοιχεία και έρευνες  που έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή, σύμφωνα  με τον Επιστημονικό υπεύθυνο και κοινωνικό λειτουργό του Κέντρου Πρόληψης «Ορίζοντες» της Π.Ε  Κοζάνης,   Νίκο Τσακμάκη.

Σε συνέντευξη του  στην  ΕΡΤ  Κοζάνης, ο κ. Τσακμάκης  αναφέρθηκε στις αλλαγές που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια σχετικά με τις εξαρτήσεις και την  ανάγκη ενός ανθρώπου -και κυρίως νέου- «να φτιαχτεί», προκειμένου να ξεπεράσει πρόσκαιρα την έντονη δυσφορία που νιώθει για την πραγματικότητα που βιώνει.

«Αυτή η τάση να φτιαχτεί κάποιος μέσα από την συχνή χρήση και εξέρτηση του από το αλκοόλ ή από οπουδήποτε αλλού, είναι η λάθος απάντηση στην δυστυχία και τα προβλήματα των νέων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακμάκης.

Αξιοσημείωτο  στοιχείο που έχει καταγραφεί ιδιαίτερα επίσης τα τελευταία χρόνια, είναι «η απομυθοποίηση των χρηστών ναρκωτικών ουσιών στους νέους», κάτι που  όπως  υπογράμμισε ο Επιστημονικός  υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης «Ορίζοντες» , «δεν ηρωποιεί πλέον και δεν θεωρεί μάγκα στα μάτια των νέων, τον  χρήστη των εξαρτησιογόνων ουσιών».

Σε ότι αφορά το έργο της  πρόληψης  στην Π.Ε  Κοζάνης, ο κ. Τσακμάκης  τόνισε  ότι  εκπαιδεύτηκαν φέτος  85-90  εκπαιδευτικοί που αφιέρωσαν τουλάχιστον  1  ώρα την εβδομάδα στα σχολεία της περιοχής, με πάνω από  1400 μαθητές να έχουν παρακολουθήσει  δράσεις ενάντια στα ναρκωτικά.



ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ
 Αντώνης Μαυρίδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου