Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Τραγωδία στις φλόγες: Επισήμως 50 οι νεκροί. Κάηκαν αγκαλιά με τα παιδιά τους

Δεν την χωρά ανθρώπου νους την τραγωδία που ξημέρωσε για την Αττική μετά τις φονικές πυρκαγιές το απόγευμα της Δευτέρας με τον συνολικό απολογισμό των νεκρών να είναι επισήμως στους 50!


Στους 50 ανέρχεται πλέον ο επίσημος απολογισμός των νεκρών, σύμφωνα με όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Νωρίτερα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Σταυρούλα Μαλλίρη, είχε ανακοινώσει ότι οι νεκροί ήταν 49 και οι τραυματίες 172.

Σημειώνεται ότι εκφράζονται φόβοι πως αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί.


Η Πυροσβεστική ζήτησε από τους πολίτες που δεν γνωρίζουν που βρίσκονται οι δικοί τους άνθρωποι να επικοινωνούν με το 199.




Εισαγγελική εντολή για έρευνα

Παραγγελία προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο προκειμένου να ερευνηθούν τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς στην Αττική έδωσε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Στο πλαίσιο της εντολής η κυρία Δημητρίου διαβίβασε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου στον κ. Ζαγοραίο με την εντολή να διερευνηθούν τα πάντα σχετικά με τις χθεσινές πυρκαγιές που οδήγησαν στον τραγικό θάνατο δεκάδες πολίτες και σε καταστροφή περιουσιών.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανάμεσα στους νεκρούς είναι και πολλά παιδιά.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς, οι σοροί ακόμη 25 ανθρώπων βρέθηκαν στην Αργυρά Ακτή στο Μάτι, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε τουλάχιστον 50. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχίζουν να δίνουν τιτάνια μάχη με τις φλόγες για να περιορίσουν την έκταση των πύρινων μετώπων σε Κινέτα, Νέο Βουτζά και Κάλαμο.

Ακόμη ένας νεκρός εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της Αρτέμιδας

Αντιμέτωποι με εικόνες αποκάλυψης ήρθαν το πρωί της Τρίτης οι διασώστες στην περιοχή της Αργυρής Ακτής, στο Μάτι. Σε ένα χωράφι, κοντά σε ταβέρνα της περιοχής και στη θάλασσα, εντόπισαν νεκρούς αρκετούς ανθρώπους.

Η πύρινη λαίλαπα κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της στην Ανατολική Αττική και σκόρπισε το θάνατο, ενώ 156 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Όλοι οι νεκροί μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης: ειδικότερα, στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, όπου εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες σε σπίτια και αυτοκίνητα ή προσπάθησαν να διαφύγουν από τη θάλασσα αλλά πνίγηκαν.

Έπεφταν στο νερό για να μην καούν από την φωτιά.

 700 άτομα διασώθηκαν μέσω θαλάσσης

Σε ό,τι αφορά την εικόνα των πυρκαγιών, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξέλιξη και οι τρεις της Αττικής (Κινέτα, Ανατολική Αττική, Κάλαμος), καθώς επίσης και οι μεγάλες πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί χθες στην υπόλοιπη Ελλάδα, και ειδικότερα στην Κορινθία (Δεμενό, Ίσθμια Λουτρακίου, Θροφαρί) και στα Χανιά. Δύο νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν τη νύχτα στον νομό Φωκίδας, σε δύσβατες δασικές περιοχές, στη Λάρυμνα και στο Χλωμό, όπου δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Με το πρώτο φως της μέρας άρχισαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 5 ελικόπτερα στην Κινέττα, 3 ελικόπτερα και δύο Καναντέρ στην Ανατολική Αττική, ένα ελικόπτερο στα Χανιά, ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο στο Ζεμενό Κορινθίας, κι ένα ελικόπτερο στη Λάρυμνα.

Στην Κινέττα και στην Ανατολική Αττική υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες φωτιάς, ενώ επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τη συνδρομή εθελοντών, υδροφόρων των δήμων, μηχανήματα της περιφέρειας και του στρατού.

Στον Κάλαμο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά και εκεί υπάρχουν πολλές εστίες στην περίμετρο της πυρκαγιάς.


Συνολικά 710 άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί στις ακτές της Ραφήνας (μεταξύ των οποίων από το Κόκκινο Λιμανάκι, το Μάτι), απεγκλωβίστηκαν, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ραφήνας και από εκεί οδηγήθηκαν σε ασφαλή προορισμό, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός με δηλώσεις του στο λιμάνι της Ραφήνας.


Κόκκινο Λιμανάκι: Το μονοπάτι του θανάτου. 

Έτσι μαρτύρησαν 26 άνθρωποι – Εικόνες από drone

Οι φωτιές στην Αττική έλαβαν διαστάσεις εθνικής τραγωδίας με νεκρούς, τραυματίες και ανυπολόγιστες καταστροφές. Οι ευθύνες εγκληματικές. Ο επίσημος απολογισμός, για την ώρα, κάνει λόγο για τουλάχιστον 50 ταυτοποιημένους νεκρούς και πάνω από 156 τραυματίες, εκ των οποίων οι 11 είναι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία. Επίσης, νοσηλεύονται 16 παιδιά. Μάτι, Ραφήνα και Νέα Μάκρη, μετρούν τις πληγές τους που είναι αδύνατον να κλείσουν.



Στο Κόκκινο Λιμανάκι, το χωράφι όπου βρέθηκαν τα 26 θύματα είναι μόλις 15 μέτρα από τη θάλασσα. Στην περιοχή δεν υπάρχει ακτή αλλά βράχια, γεγονός που δείχνει ότι οι άνθρωποι που πρέπει να επιχείρησαν να βρουν διέξοδο στη θάλασσα, εγκλωβίστηκαν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους μέσα στις φλόγες. Τα επόμενα βίντεο δείχνουν το μονοπάτι του θανάτου από ψηλά. Τη διαδρομή που έκαναν οι 26 άνθρωποι μέχρι να εγκλωβιστούν και να βρουν μαρτυρικό θάνατο στις φλόγες.



Όλοι πάρκαραν τα αυτοκίνητά τους και άρχισαν να τρέχουν στο δρόμο με τις φλόγες να καίνε τα πάντα αριστερά, δεξιά αλλά και πίσω τους. Τότε τα 26 θύματα προσπαθούσαν να φτάσουν στη θάλασσα αλλά λίγα δευτερόλεπτα αργότερα διαπίστωσαν πως μπροστά τους υπήρχε γκρεμός. Ο θάνατος ήταν αναπόφευκτος για όλους. Σε κατάσταση πανικού άρχισαν να τρέχουν προς τα πίσω για να φτάσουν στα αυτοκίνητά τους και εκεί έχασαν τις ζωές τους.




Τον εφιάλτη που έζησαν οι κάτοικοι, αλλά και ζωάκια στο Μάτι, απεικονίζουν οι αδιανόητες εικόνες που δημοσίευσε στο Facebook ο χρήστης Νίκος Καλογερικός από τις φωτιές. Σε αυτές φαίνεται η αποπνικτική ατμόσφαιρα, αλλά και οι συνθήκες μέσα στις οποίες αναζήτησαν σωτηρία στην παραλία. Σαν πρόσφυγες, με ό, τι έχουν καταφέρει να μαζέψουν από τα υπάρχοντά τους, άνθρωποι προσπαθούν να σωθούν από τις φωτιές!

Γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και κατοικίδια προσπαθούν να πάρουν μία καθαρή ανάσα στην αποπνικτική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί. Με μαυρισμένα πρόσωπα από τον καπνό και ανήμποροι να αντιδράσουν περιμένουν με αγωνία τους διασώστες για να τους απεγκλωβίσουν, ενώ άλλοι προσπαθούν να επικοινωνήσουν με συγγενικά τους πρόσωπα, καθώς και με τις Αρχές, ώστε να ενημερώσουν για την κατάστασή τους.

Πώς αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών

Ενώ τα ξημερώματα αυτό που είχε γίνει γνωστό ήταν ότι οι νεκροί ήταν 24, μετά τις 8 το πρωί σαν κεραυνός έσκασε η είδηση πως τουλάχιστον άλλοι 26 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί στην περιοχή Αργυρά Ακτή στο Μάτι.

Την είδηση για τον εντοπισμό «πολλών νεκρών» μετέφερε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Γιώργος Κοκόλης κάνοντας λόγο «για πάνω από είκοσι». Στη συνέχεια, ο διασώστης Βασίλης Ανδριόπουλος έκανε λόγο για την πρώτη καταμέτρηση των θυμάτων, που κατά τη μαρτυρία του, ανέρχονται σε 26. . Όμως, δυστυχώς, πληροφορίες που έρχονται λίγα λεπτά πριν από τις οκτώμισι το πρωί ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τον αριθμό των νεκρών- μιλούν για 30.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του διασώστη, οι περισσότεροι νεκροί εντοπίστηκαν σε ένα οικόπεδο. Ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονται και αρκετά παιδιά, που βρέθηκαν νεκρά στις αγκαλιές των γονιών τους.

Σκηνές σοκ μετέδωσε από το σημείο της τραγωδίας ο φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ-ΜΠΕ Παντελής Σαΐτας. «Υπάρχει ένας σωρός απανθρακωμένα πτώματα, στη μέση ενός χωραφιού, σε απόσταση μόλις 15 μέτρων από τη θάλασσα. Αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την περιοχή. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να επιχείρησαν να βρουν διέξοδο στη θάλασσα αλλά φαίνεται να εγκλωβίστηκαν στις φλόγες».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ήρθαν στο φως, επρόκειτο για άτομα που εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους και πιθανόν κατευθύνθηκαν προς την θάλασσα αλλά εγκλωβίστηκαν σε ένα χωράφι μεταξύ της ακτής και μίας γνωστής στην περιοχή ταβέρνας.

Η κατάσταση αλλοφροσύνης που πρέπει να επικρατούσε στο σημείο φαίνεται και από το πως βρέθηκαν καμένα δεκάδες ΙΧ μπροστά στο δρόμο. Ενα μποτιλιαρισμένο κομβόι καμένων αυτοκινήτων και μέσα σε αυτά, αλλά και στο δρόμο υπάρχουν πτώματα ανθρώπων που δεν κατάφεραν να διαφύγουν από τη φωτιά.

Δυστυχώς δεν τα κατάφεραν με αποτέλεσμα να καούν ζωντανοί, ενώ οι δημοσιογράφοι των τηλεοπτικών σταθμών που βρίσκονται στο σημείο μεταδίδουν πως βλέπουν σορούς μανάδων αγκαλιασμένων με τα παιδιά τους και ηλικιωμένους απανθρακωμένους στο έδαφος.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Νίκος Οικονομόπουλος λέγοντας μάλιστα ότι τέτοιες εικόνες είχε να δει από τον μεγάλο σεισμό της Καλαμάτας. Γονείς με παιδιά αγκαλιασμένοι κείτονταν νεκροί στο οικόπεδο. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, άλλοι τρείς άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί εκεί κοντά και άλλη μια γυναίκα μόνη της. Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, τότε ο συνολικός αριθμός των θυμάτων θα ανέλθει στους 54.

«Η πληροφορία από αρχηγό διασωστών, μιλάει για 26 νεκρούς οι οποίοι είναι όλοι μαζί σε ένα χωράφι στην περιοχή Μάτι. Ο ένας πάνω στον άλλο, αγκαλιασμένοι», είπε, με τη φωνή του να «σπάει» από τη συγκίνηση και το σοκ. «Δεν μπορώ να μιλήσω. Ο ένας πάνω στον άλλο, αγκαλιασμένοι οι άνθρωποι προσπαθούσαν να γλιτώσουν», τόνισε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου