Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Κατασκοπευτικό θρίλερ προκαλεί κρίση στις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας. Το παρασκήνιο

Έντονο παρασκήνιο αλλά και έμμεσα μηνύματα εκατέρωθεν κρύβονται πίσω από το μίνι-διπλωματικό επεισόδιο που έλαβε χώρα ανάμεσα στην Αθήνα και τη Μόσχα, μετά την απόφαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να προχωρήσει στην απέλαση δύο ρώσων διπλωματών -καθώς και στην απαγόρευση εισόδου για άλλους δύο- λόγω προσπαθειών ανάμιξής τους στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της χώρας.


Επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως τίποτα δεν είναι τυχαίο, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να επισημάνει κανείς είναι η χρονική συγκυρία. H γνωστοποίηση της υπόθεσης συνέπεσε με την επίσημη έναρξη της διήμερης Συνόδου του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της οποίας η Ευρωατλαντική Συμμαχία αναμένεται να απευθύνει πρόσκληση για έναρξη ενταξιακών διπαραγματεύσεων με την πΔΓΜ, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μόνο υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης των εσωτερικών διαδικασιών που πορβλέπονται στη συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” που “έβγαλε” την είδηση, οι κατηγορίες ενάντια στους ρώσους διπλωμάτες αφορούν την απόπειρα αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών. Όπως ανέφερε το ίδιο δημοσίευμα, η κίνηση της απέλσαης από ελληνικής πλευράς ήρθε ως απάντηση σε συντονισμένες προσπάθειες της Ρωσίας να αυξήσει την επιρροή της στη χώρα μας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συγκεκριμένη υπόθεση συνδέεται με το Σκοπιανό καθώς στα Βαλκάνια επικρατεί υποβόσκουσα ένταση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, με τη Μόσχα να μη θέλει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ενώ η Ουάσινγκτον επιχειρεί να ανασχέσει την ρωσική επιρροή στην περιοχή.

Την εκτίμηση αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνει και δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, επικαλούμενο ελληνική διπλωματική πηγή. Η Ελλάδα είχε ενημερώσει από τις 6 Ιουλίου τη Ρωσία ότι σχεδιάζει να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες από την Ελλάδα, για την παράνομη δραστηριότητά τους στα συλλαλητήρια ενάντια στη συμφωνία Ελλάδας - Σκοπίων για το ονοματολογικό, αναφέρει το πρακτορείο. «Είχαμε προειδοποιήσει τις ρωσικές αρχές εδώ και καιρό για τη δράση των συγκεκριμένων τεσσάρων διπλωματών και πολιτών. Την Παρασκευή το κάναμε επίσημο, δίνοντάς τους ένα λογικό χρονικό διάστημα προκειμένου να φύγουν από τη χώρα», δήλωσε η πηγή στο πρακτορείο. Οι κατηγορίες εναντίον των Ρώσων διπλωματών, αφορούσαν να μεταξύ άλλων για ανάμειξη σε εκδηλώσεις κατά της συμφωνίας για το Σκοπιανό και για προσπάθεια δωροδοκίας σε κρατικούς αξιωματούχων, σημείωσε η πηγή στο διεθνές πρακτορείο.

Νωρίτερα, ελληνικές διπλωματικές πηγές, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνιζαν ότι όταν είχε προκύψει η υπόθεση με την δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ, η Ελλάδα δεν είχε απελάσει Ρώσους διπλωμάτες καθώς δεν υπήρχαν αποδείξεις, ενώ τώρα υπάρχουν στοιχεία που αφορούν την εθνική ασφάλεια και λαμβάνονται μέτρα. Η Ελλάδα θέλει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη, ωστόσο όλοι οφείλουν να σέβονται το διεθνές δίκαιο και εμάς ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. «Σε αυτό το πλαίσιο, όποτε έχει χρειαστεί, έχουν ληφθεί μέτρα, και αυτό έγινε και αυτή τη φορά», τόνισε.

Η ρωσική αντίδραση στην κίνηση της Αθήνας ήταν άμεση. «Θα απαντήσουμε αναλόγως στην απέλαση των δύο ρώσων διπλωματών» ήταν η πρώτη αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα σχετικό τηλεγράφημα που εξέδωσε το πρακτορείο Interfax. Απομένει να φανεί εάν οι εξελίξεις θα επηρεάσουν την προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα καθώς και την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2018.

Από τη μεριά της, η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για “συνειδητή αποφυγή ενημέρωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσς”. To απόγευμα, προσερχόμενος στη Βουλή, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, όταν ρωτήθηκε για την υπόθεση απάντησε: «Μέχρι αυτής στιγμής δεν έχουμε καμία ενημέρωση, καμία επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση, για ένα θέμα που απασχολεί αυτήν τη στιγμή την επικαιρότητα και την κοινή γνώμη. Επανειλημμένως η κυβέρνηση έχει προσφύγει στην ίδια πρακτική. Αποφεύγει συνειδητά να ενημερώνει την αξιωματική αντιπολίτευση και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου για τα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Και αυτό, δυστυχώς, συνεχίζει να κάνει και τώρα».




thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου