Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018

Π. Κουκουλόπουλος: Οι τοπικές κοινωνίες χρειάζονται ρωμαλέους αυτοδιοικητικούς

Η ενίσχυση της αυτοδιοίκησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το οριστικό ξεπέρασμα της κρίσης και τη θεμελίωση μιας νέας ευημερίας που βασίζεται σε στέρεα θεμέλια, και γιαυτό χρειάζεται ρωμαλέους αυτοδιοικητικούς που να μπορούν έχοντας την απαραίτητη πλειοψηφία να προχωρήσουν σε αναπτυξιακές τομές δημιουργώντας προϋποθέσεις αποτελεσματικότητας.
Αυτό υπογράμμισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης ο πρώην υπουργός, δήμαρχος Κοζάνης και πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος.
Τόνισε ότι  η κυβέρνηση επέλεξε μια νέα πραγματικότητα στην αυτοδιοίκηση με όχημα τον εκλογικό νόμο για τους δήμους, με τον οποίο προτείνεται η θεσμοθέτηση δημάρχου που μπορεί να είναι πλειοψηφία στον λαό, αλλά μειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Μάλιστα όπως ανέφερε, με τον νέο εκλογικό νόμο δέκα στους δώδεκα  σημερινούς δημάρχους της Δυτικής Μακεδονίας δεν θα διέθεταν τις απαραίτητες πλειοψηφίες ώστε να μπορούν να προχωρούν αυτοδιοικητικές διαδικασίες.
 
Ο κ. Κουκουλόπουλος απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ Κοζάνης για το αν αναβαθμίζεται ο θεσμός της αυτοδιοίκησης σημείωσε ότι η κυβερνητική αυτή επιλογή οδηγεί στην καθοριστική αποδυνάμωση της αυτοδιοίκησης σε μια εποχή που όχι μόνο ζητάει, αλλά επιβάλλει ακριβώς το αντίθετο. Σε καμία χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου δεν συναντάμε μια τέτοια ρύθμιση, είπε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, είτε με συστήματα απλής αναλογικής, είτε με πλειοψηφικά συστήματα.
Παντού ο δήμαρχος συγκεντρώνει έμμεσα ή άμεσα την απόλυτη πλειοψηφία των πολιτών-εκλογέων και διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου