Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Ιερά Μονή του Αγίου Νικάνορα Ζάβορδας: Λατρευτικές εκδηλώσεις με πλήθος πιστών

Μεγάλος αριθμός προσκυνητών συμμετείχε στις λατρευτικές εκδηλώσεις του διημέρου 6 & 7 Αυγούστου 2018 (παραμονή και ανήμερα) της πανήγυρης της Ιεράς Μονής του Αγίου Νικάνορα Ζάβορδας Γρεβενών.


Σε ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα, στο καθολικό του ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (1534) της Ι. Μονής, τελέστηκε την Τρίτη 7 Αυγούστου 2018, η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαυίδ και συλλειτουργούντων των καθηγούμενων της Ι. Μονής Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, της Ι.Μονής Τιμίου Προδρόμου – Σκήτης Βέροιας, της Ι.Μονής Αγίας Παρασκευής Μεγάρων, της Ι.Μονής Αγίου Αθανασίου Εράτυρας κ.α., ενώ με το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε η περιφορά του ιερών λειψάνων του αγίου Νικάνορα, όπως και αυτών του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, γύρω από ναό.




Λόγω της εφαρμογής του «άβατου» για τις γυναίκες (από 11.5.2015) στην κυρίως μονή στην κορυφή του επιβλητικού όρους Καλλίστρατου, οι ιερές ακολουθίες τελέστηκαν παράλληλα και στον Ι. Ναό (μετόχιο) του Αγίου Δημητρίου.

Και τις δυο μέρες παρατέθηκε γεύμα για τους προσκυνητές στην τράπεζα της μονής, ενώ την παραμονή έγινε διανομή φαγητού και στο χώρο του μετοχίου του Αγίου Δημητρίου, αφού παράλληλα υπήρξε απαγόρευση -εφαρμογή από πέρσι- λειτουργίας καταστημάτων εστίασης (ταβερνών) στο χώρο του μετοχίου της μονής, λόγω των προσφερομένων εδεσμάτων σε περίοδο νηστείας.

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε, τις σημαντικές βελτιώσεις ανακατασκευής και συντήρησης των βοηθητικών κτιριακών υποδομών (κοιτώνων, λοιπών χώρων), καθώς και την ανέγερση παρεκκλησίου στον τάφο του Αγίου Νικάνορα.






από τον Πρωϊνό Λόγο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου