Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

Εκδηλώσεις στο Δήμο Βοΐου για το Δεκαπενταύγουστο

Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Σιάτιστα

Ανοίγει τις πύλες της για το κοινό η  έκθεση ζωγραφικής και καλλιτεχνίας τοπικών καλλιτεχνών την Παρασκευή 10 Αυγούστου και ώρα 18:00 στο ιστορικό Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας.

Η έκθεση θα λειτουργήσει έως και την Κυριακή 19 Αυγούστου, καθημερινά από τις 18:00 έως τις 23:00, ενώ για την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου από τις 10:00π.μ. έως και τις 22:00.


Το Σάββατο 11 Αυγούστου Παραδοσιακή χορευτική βραδιά από τα χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σιάτιστας « Μαρκίδες Πούλιου», στον αύλειο χώρο του Διδακτηρίου « Γ. Παπαγεωργίου»  με ώρα έναρξης στις 9 το βράδυ.

Εορταστικές εκδηλώσεις στην Σιάτιστα για τον Δεκαπενταύγουστο

Εορταστικές εκδηλώσεις  για τον  Δεκαπενταύγουστο και  το έθιμο των Καβαλάρηδων  θα πραγματοποιηθούν από το Σάββατο 11 έως και την Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018,  θα πραγματοποιηθούν στη Σιάτιστα και στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μικρόκαστρο.

Το έθιμο των καβαλάρηδων προσκυνητών έρχεται από την τουρκοκρατία, όταν αποτελούσε μια ευκαιρία στους σκλαβωμένους να δείξουν τη λεβεντιά και τον πόθο τους για λευτεριά.

Στις 11, 12, 13, 14 και 15 Αυγούστου όλη η Σιάτιστα δονείται στους ρυθμούς των χάλκινων και του ασταμάτητου γλεντιού, με τις παρέες των καβαλάρηδων να γλεντούν ασταμάτητα σε διάφορα σημεία της πόλης μαζί με κατοίκους και επισκέπτες.

Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, οι καβαλάρηδες ξεκινούν το πρωί για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας στο φερώνυμο Μοναστήρι που βρίσκεται στο Μικρόκαστρο.

Το μεσημέρι οι παρέες των καβαλάρηδων με τα καταστόλιστα άλογα μπαίνουν επιβλητικά στη Σιάτιστα και στην πλατεία της Χώρας τους υποδέχονται αρχές και λαός.

Το γλέντι συνεχίζεται σε  όλη τη Σιάτιστα μέχρι το πρωί.


Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής :

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Παραδοσιακό γλέντι στη Σιάτιστα

Παρέα «Τα Άγρια» – Πλατεία Γεράνειας

Παρέα «Τα Λεβεντόπαιδα» Πλατεία Χώρας



ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Παραδοσιακό γλέντι στη Σιάτιστα

Ιππικός Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος «Το Τακίμι»  – πάρκινγκ έναντι Δημαρχείου

Παρέα «Aravani Horse» – περιοχή Φούρκα (κέντρο)



ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Παραδοσιακό γλέντι στη Σιάτιστα

Ιππική Παρέα Σιάτιστας «Ο Μπούνος» – αύλειος χώρος Γυμνασίου Λυκείου «Γ. Παπαγεωργίου»



ΤΡΙΤΗ 14  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

19:30 Εσπερινός στην Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Μικρόκαστρο

Πανηγύρι στο Μικρόκαστρο

Παραδοσιακό γλέντι στη Σιάτιστα

Ιππικός Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Σιάτιστας «Ο Άγιος Μόδεστος» – Πλατεία Δημαρχείου

Παρέα «Τα Αλάνια» – Πλατεία Γεράνειας

Παρέα «Τα Λεβεντόπαιδα» – πάρκο έναντι Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου



ΤΕΤΑΡΤΗ  15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Θεία Λειτουργία στην Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Μικρόκαστρο

Περιφορά Εικόνας Θεοτόκου

Προσκύνημα στην Παναγία από τους καβαλάρηδες

13:30   Υποδοχή των καβαλάρηδων στην Πλατεία Χώρας – Παρέλαση Καβαλάρηδων


Παραδοσιακό γλέντι στη Σιάτιστα

Ιππικός Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Σιάτιστας «Ο Άγιος Μόδεστος» – Πλατεία Δημαρχείου

Παρέα «Τα Αλάνια» – Πλατεία Γεράνειας

Παρέα «Τα Άγρια» – Πλατεία Γεράνειας

Παρέα «Τα Λεβεντόπαιδα» – πάρκο έναντι Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου

Ιππική Παρέα Σιάτιστας «Ο Μπούνος» – αύλειος χώρος Γυμνασίου Λυκείου «Γ. Παπαγεωργίου»


 Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Εράτυρα

Συνεχίζονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Εράτυρα Βοϊου. Το Σάββατο 11 Αυγούστου « Αγώνας με παλαίμαχους Εράτυρας» στις 6 το απόγευμα στο γήπεδο του χωριού. Την Κυριακή 12 Αυγούστου το πρόγραμμα περιλαμβάνει « Ποδηλατικοί αγώνες» στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία. Την Τετάρτη 15 Αυγούστου θα γίνει το Αντάμωμα των Απαναταχού Ερατυραίων στις 9 το βράδυ στην κεντρική πλατεία. Την Πέμπτη 16 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί πάρτι zumba- μοντέρνος χορός στην άνω πλατεία στις 7:30 το απόγευμα.


Γιορτή φασολιού στο Σισάνι

Γιορτή φασολιού  θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Αυγούστου στο Σισάνι Βοϊου στις 7:30 το απόγευμα στο χώρο Μεριάς. Την γιορτή διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σισανίου  υπό την αιγίδα του Δήμου Βοϊου και χορηγούς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.


 Έκθεση  Εργαστηρίου Αγιογραφίας- Ψηφιδωτού στη Δάφνη Βοϊου

Έκθεση έργων  του Γιάννη και της  Όλγας Παπαδοπούλου  με θέμα « Σμίλλης, Χρωστήρος και ψηφίδων Σύμπλευσης» φιλοξενείται  στη Δάφνη Βοϊου.  Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Αυγούστου με ώρες λειτουργίας 11:30 με 13:30 το μεσημέρι και 6;30 μέχρι 8:30 το βράδυ.


 Εκδηλώσεις  στον Πελεκάνο Βοίου

Πεζοπορία ( Ίσιωμα- Ποτάμι – Άη Δημήτρης» περιλαμβάνει το πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων το Σάββατο 11 Αυγούστου στον Πελεκάνο Βοϊου με εκκίνηση από την κεντρική πλατεία στις 7 το απόγευμα.
Την Τρίτη 14 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί γλέντι των απανταχού Πελκιωτών στο προαύλιο του πρώην Δημοτικού Σχολείου με την ορχήστρα του Φώτη Τσιοτίκα με ώρα έναρξης στις 10 το βράδυ.
Την Τετάρτη 15 Αυγούστου το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Ζωγραφική για τα παιδιά στην αίθουσα του πρώην Δημοτικού Σχολείου με θέμα « Αποτυπώνω ζωγραφικά το χωριό μου» με ώρα έναρξης στις 11:30 το πρωί.


11ος Ορεινός Αγώνας Ναμάτων

Ο 11ος Ορεινός Αγώνας Ναμάτων – Δρασκελισμός Ασκίου- Σινιάτσικου Όρους θα γίνει την Κυριακή 12 Αυγούστου στις 9:30 το πρωί και η απονομή επάθλων έχει οριστεί για τις 2 το μεσημέρι.

Τον αγώνα διοργανώνουν ο Δήμος Βοϊου, το Τοπικό Συμβούλιο Ναμάτων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος « Ο Άγιος Νικόλαος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου