Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Υπεγράφη στο Αμύνταιο η σύμβαση για την κατασκευή μονάδας βιομάζας

Έπεσαν χθες οι υπογραφές στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμυνταίου, η σύμβαση της Δ.Ε.Τ.Ε.Π.Α. (Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου) με την ανάδοχο εταιρεία (Ηλέκτωρ Α.Ε.) για την προμήθεια κι εγκατάσταση δύο λεβήτων παραγωγής θερμικής ενέργειας, μέσω καύσεως βιομάζας, συνολικής ισχύος 30 ΜW.


Οι δύο μονάδες θα κατασκευαστούν σε χώρο του ΑΗΣ Αμυνταίου και θα λειτουργούν κατά 51% με βιοκαύσιμα και κατά 49% με λιγνίτη.

Πρόκειται για ένα σημαντικό αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό έργο για το Δήμο Αμυνταίου που θα εξασφαλίσει τη θερμική επάρκεια την μεταλιγνιτική εποχή και θα τονώσει οικονομικά τους επαγγελματίες του πρωτογενή τομέα, καθώς θα αξιοποιηθούν τα αγροτικά υπολείμματα.

Η ανάγκη δημιουργίας της μονάδας βιομάζας προκύπτει από την απόσυρση των δυο μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου στις αρχές του 2019. Η υποδομή της Τηλεθέρμανσης Αμύνταιου δεν διαθέτει εφεδρικά συστήματα τροφοδότησης και η πρόωρη απόσυρση των συμπαραγωγικών μονάδων του Αμυνταίου συνεπάγεται την πλήρη αδυναμία τροφοδότησης του δικτύου της τηλεθέρμανσης.

Ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων περιλαμβάνει την ενσωμάτωση στην Τ/Θ Αμυνταίου δύο μονάδων (λεβήτων) καύσεως βιομάζας ισχύος 15 MW έκαστη, με διαθέσιμο χώρο και για μια τρίτη, ίδιας θερμικής ισχύος. Οι λέβητες θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν και μικτή καύση βιομάζας (12.000 τόνοι ετησίως) με ποσότητα λιγνίτη έως 49%, αν αυτό απαιτηθεί. Ως το Φεβρουάριο του 2020 θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των δύο λεβήτων.

Τα κεφάλαια που απαιτούνται θα αντληθούν: από το ΕΣΠΑ 6,3 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο θα είναι ιδία συμμετοχή (Δήμος 1,9 εκατ. ευρώ, Π.Ε. Φλώρινας 1,5 εκατ. ευρώ και σύναψη δανείου 2 εκατ. ευρώ από τη Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου – ΔΕΤΕΠΑ).



energyin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου