Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Ορυχείο Καρδιάς: Άσκηση ετοιμότητας για σεισμική δόνηση 6,5 ρίχτερ

Το Ορυχείο Πεδίου Καρδιάς την Τετάρτη το πρωί δοκιμάστηκε μέσα από μια Άσκηση Συνεργασίας Πλήρους Κλίμακας, η οποία περιελάμβανε σεισμό 6, 5 ρίχτερ, διασώσεις , απεγκλωβισμούς , κατάσβεση πυρκαγιάς .
Η άσκηση «ΠΑΝΔΩΡΑ 2018» πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ο διευθυντής εκμετάλλευσης του ΛΚΔΜ Στέφανος Παλαβός, ο διευθυντής ΑΗΣ Καρδιάς Κωνσταντίνος Μαχτής , συντονιστές και στελέχη του τομέα ασφάλειας συμμετείχαν στην ευρεία άσκηση στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων (ΣΑΕΚ).


Η άσκηση


«Γίνεται σεισμός 6, 5 ρίχτερ. Η λειτουργία του ορυχείου σταματά, ηχούν οι σειρήνες εκκένωσης και ο ο διευθυντής δίνει εντολή για εκκένωση κτιρίων και απομάκρυνση των πληρωμάτων των μηχανημάτων , τα οποία μεταβαίνουν στους χώρους καταφυγής. Οι συντονιστές πάνε στο επιχειρησιακό κέντρο και το προσωπικό στους χώρους καταφυγής. Τα πληρώματα των εκσκαφέων δηλώνουν ότι βρίσκονται σε θέσει ασφαλείας. Υπάρχει γιατρός, νοσηλεύτρια και άτομα για πρώτες βοήθειες , ενώ παράλληλα οι επικεφαλής των σημείων καταφυγής προβαίνουν σε καταμέτρηση .Παράλληλα γίνεται έλεγχος των κτιριακών εγκαταστάσεων. Εξοπλίζεται η ομάδα απεγκλωβισμού και πυρασφάλειας.

Ένας εργαζόμενος λιποθυμάει κατά την εκκένωση του διοικητηρίου .Η κύρια είσοδος έχει φράξει και ο ασθενής διακομίζεται από την πίσω είσοδο με την ομάδα πρώτων βοηθειών, το ασθενοφόρο και τη νοσοκόμα να καταφθάνουν .Διαπιστώνεται πιθανή ανακοπή και γίνεται καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση .Γίνεται άμεση διακομιδή στο νοσοκομείο.

Όλοι οι υπεύθυνοι καταγραφής ενημερώνουν το συντονιστή εκκένωσης πλην ενός .Επίσης γίνεται ενημέρωση γι α την ασφάλεια όλων των κτιρίων πλην του διοικητηρίου. Από την καταμέτρηση λείπουν δύο άτομα από το γραφείο του διοικητηρίου, υπάρχουν δύο εγκλωβισμένοι στα γραφείο .Από την καταμέτρηση λείπουν δύο άτομα από τον πρώτο όροφο του διοικητηρίου. Ο υπεύθυνος ενημερώνει ότι στον πρώτο όροφο είναι 2 εγκλωβισμένοι. Ο επικεφαλής απεγκλωβισμού διαπιστώνει ότι η φραγή της πόρτας είναι από τη βιβλιοθήκη .Βοήθεια φωνάζει κάποιος από το παράθυρο του γραφείου της γραμματεία. Υπάρχει άτομο με σπασμένο πόδι.

Καλαθοφόρο όχημα πλησιάζει το κτίριο και αναβαίνουν τέσσερα άτομα με φορείο. Η ομάδα πρώτων βοηθειών τοποθετεί τον τραυματία στο φορείο και τοποθετεί νάρθηκα στο πόδι του. Τα 4 άτομα σηκώνουν το φορείο , το τοποθετούν στο καλαθοφόρο όχημα , αναβαίνει μαζί και το δεύτερο άτομο που είχε εγκλωβιστεί και κατεβαίνουν .Ο τραυματίας μπαίνει στο ασθενοφόρο με την κατάσταση του να μη χαρακτηρίζεται κρίσιμη από το γιατρό, ο οποίος επέστρεψε από την πρώτη διακομιδή.


Ο γενικός συντονιστής καλεί τα μηχανήματα να ετοιμαστούν .Στην επανοτροφοδότηση εκσκαφέα ξεσπάει φωτιά και υπάρχει τραυματίας χειριστής. Οι ομάδες πρώτων βοηθειών , απεγκλωβισμού και πυρασφάλειας προστρέχουν και διαπιστώνεται ότι υπάρχει εγκλωβισμένος εγκαυματίας. Η πρόσβαση από τις σκάλε του οχήματος είναι αδύνατη. Η πυρκαγιά έχει κατασβεστεί μερικώς, ενώ καταφτάνουν διασώστες, ασθενοφόρο και πυροσβεστικό όχημα στον εκσκαφέα. Η ομάδα διάσωσης αναβαίνει με σκάλα στο μηχάνημα και παρέχει πρώτες βοήθειες στον εγκαυματία , τον κατεβάζει με σχοινιά πάνω σε φορείς και τον βάζει στο ασθενοφόρο .

Η πυροσβεστική φροντίζει να μην υπάρχουν στις αναζωπύρωσης , ενώ ο ιατρός εκτιμά τη σοβαρότητα της κατάστασης του τραυματία, ο οποίος και διακομίζεται με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Ο γενικός συντονιστής κηρύσσει το τέλος της άσκησης και ακολουθούν συσκέψεις για την αποτελεσματικότητάς της.

Στόχος της Άσκησης είναι:


Η ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας των εμπλεκομένων φορέων.
Η δοκιμασία της λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας των διαδικασιών του ΣΑΕΚ του Ορυχείου Πεδίου Καρδιάς.
Η δοκιμασία της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ομάδων δράσης του ΣΑΕΚ και των εμπλεκόμενων φορέων.
Η δοκιμασία και ο έλεγχος αξιοπιστίας της υλικοτεχνικής υποδομής του εξοπλισμού και των μέσων που διατίθενται.
Ο έλεγχος επικοινωνιών.
Ο έλεγχος πρώτης ανταπόκρισης των εξωτερικών φορέων.
Ο έλεγχος της δυνατότητας ταχείας και ομαλής αποκατάστασης της κανονικής λειτουργίας του Ορυχείου Πεδίου Καρδιάς.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου