Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Ακυρώνεται ο νόμος Κατρούγκαλου για τις συντάξεις. Ποιοι γλιτώνουν τις περικοπές

Ανακούφιση για περίπου ένα εκ. συνταξιούχους αποτελεί η έγκριση από τους Ευρωπαίους εταίρους να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις στις συντάξεις από 1/1/2019. Έτσι η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει μετά το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου ακύρωση των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου.


Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr με βάση τον Νόμο 4472 θα μειωνόταν η «προσωπική διαφορά» τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες καταβάλλονταν κατά τη 12η Μαΐου 2016. Η μείωση αυτή θα αφορούσε και τις καταβαλλόμενες κατά την παραπάνω ημερομηνία συντάξεις χηρείας. H «προσωπική διαφορά» προκύπτει από τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Ο επανυπολογισμός θα αφορούσε τις κύριες συντάξεις οι οποίες καταβάλλονταν ή τις είχαν αιτηθεί ασφαλισμένοι κατά τη 12η Μαΐου 2016. Με τον όρο «προσωπική διαφορά» νοείται η διαφορά μεταξύ επανυπολογισθείσας και καταβαλλόμενης σύνταξης. Αν αυτή η διαφορά είναι αρνητική – δηλαδή αν η επανυπολογισθείσα σύνταξη είναι χαμηλότερη από την καταβαλλομένη –, τότε θα κοβόταν η σύνταξη.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτοί που θίγονταν από τη συγκεκριμένη διάταξη κυμαίνονταν από 600.000 έως 1,1 εκατ. συνταξιούχους, οι οποίοι θα έχαναν από 5 ευρώ μηνιαίως έως ακόμη και 350 ευρώ κάθε μήνα.

Ποιες συντάξεις δεν θα μειωθούν

Έτσι αυτοί που δεν θα δουν τελικά να μειώνεται η σύνταξη τους είναι οι:

Συνταξιούχοι του πρώην ΟΑΕΕ.
Συνταξιούχοι του ΙΚΑ που είχαν πολλά έτη ασφάλισης αλλά και υψηλό συντάξιμο μισθό.

Δημόσιοι υπάλληλοι της κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης οι οποίοι είχαν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές για περισσότερα από 30 έτη.
Συνταξιούχοι του πρώην ΕΤΑΑ (νομικοί-μηχανικοί-υγειονομικοί).
Συνταξιούχοι ΔΕΚΟ και τραπεζών που είχαν συνταξιοδοτηθεί με βάση τις αποδοχές του τελευταίου μήνα.
Διπλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν υψηλά ποσά από δύο ή παραπάνω Ταμεία.
Χαμηλοσυνταξιούχοι, αφού δεν υπήρχε καμία αναφορά στην προστασία τους καθώς αν υπήρχαν προσωπικές διαφορές θα περικόπτονταν και αυτές οι συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου