Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Προβληματισμός και ανησυχία για την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα

Έντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα. Το κλίμα ωστόσο μεταξύ των δύο χωρών δείχνει να είναι ιδιαιτέρως βαρύ σε σχέση με προηγούμενες εντάσεις, καθώς αυτή την φορά ο Πάνος Καμμένος δεν αφήνει πλέον τίποτα αναπάντητο.


Κανείς δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής αν η επιθετική ρητορική απέναντι στην Άγκυρα που εξαπολύει ο  υπουργός  Άμυνας γίνεται με την σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού.  Την ώρα που ήταν σε πλήρη εξέλιξη η ανταλλαγή «λεκτικών πυρών» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορούσε να είχε πλήρη ενημέρωση, καθώς ήταν στο Ισραήλ για την τριμερή σύνοδο

Το βέβαιο είναι πάντως ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται με δύο γραμμές απέναντι στην Τουρκία, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον του Μπένζαμιν Νετανιάχου και του Νίκου Αναστασιάδη, επέλεξε να ακολουθήσει την τακτική των χαμηλών τόνων, παρά το γεγονός ότι είχε δίπλα του τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η τοποθέτηση Αποστολάκη προκάλεσε συζητήσεις 

Τις σκληρές απαντήσεις του Πάνου Καμμένου απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας μπορεί να τις έχουμε συνηθίσει, εκείνο όμως που προκάλεσε ποικίλα σχόλια και συζητήσεις είναι η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης όλο αυτό το διάστημα που βρίσκεται στο τιμόνι των ενόπλων δυνάμεων δεν μας είχε συνηθίσει σε τέτοιου είδους ρητορική.

Η στάση του σκόρπισε ανησυχία, καθώς πρόκειται για ένα πρόσωπο που μετράει αυτά που λέει. Όσοι τον γνωρίζουν,  υποστηρίζουν πως πότε δεν θα μιλούσε χωρίς λόγο, φάνηκε όμως πως ήθελε να στείλει την δεδομένη χρονική στιγμή ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα.

Συνεδρίαση χωρίς τον Τσίπρα

Μέσα σε αυτό το κλίμα έντασης συνεδριάζει στις 11 το πρωί το συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής χωρίς την παρουσία του πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών που βρίσκεται στο Ισραήλ. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου και εκπροσώπων των κομμάτων.

Η αντιπολίτευση αναμένει να ενημερωθεί για τις κινήσεις της κυβέρνησης σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και για το αν είναι σε κοινή γραμμή ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Άμυνας και την στρατιωτική ηγεσία. Ο προβληματισμός είναι διάχυτος καθώς τουρκικός παράγοντας είναι απρόβλεπτος.

Ο φόβος ενός θερμού επεισοδίου 

Τα όσα συνέβησαν το τελευταίο 24ωρο πυροδότησαν συζητήσεις για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου. Αυτή την φορά τα δεδομένα είναι διαφορετικά καθώς η προκλητικότητα της Άγκυρας οφείλεται στο γεγονός πως δεν μπορεί να παρεμποδίσει τις έρευνες που γίνονται στην Κυπριακή ΑΟΖ από την αμερικανική εταιρεία «Exxon Mobil»καθώς δεν θέλει να διαρραγούν περαιτέρω οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ με αποτέλεσμα να ανεβάζει την ένταση στο Αιγαίο.

Η δήλωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ πως θα «προστατεύσει την γαλάζια πατρίδα» ξύπνησε μνήμες Ιμίων τον Ιανουάριο του 1996, άλλωστε ο χρόνος εκείνης της θλιβερής επετείου που τρεις Έλληνες αξιωματικοί έχασαν την ζωή τους πλησιάζει.

Οι διαρροές προς τον τουρκικό Τύπο για την κατασκευή ναυτικής βάσης στην κατεχόμενη Κύπρο, η απειλή γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ με την αγορά νέου γεωτρύπανου, οι χάρτες του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και οι παράνομες Navtex, συνθέτουν το πλέγμα της τουρκικής επεκτατικής πίεσης τόσο προς την Κύπρο όσο και προς την Ελλάδα.





thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου