Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Περί εθελοντισμού - Από τον Τάσο Φούντογλου

Πολύ με αρέσει αυτή η συζήτηση περί εθελοντισμού. Να πάρουμε λέει τους γκασμαδες και τα φτυάρια και να καθαρίσουμε απο τον πάγο τα πεζοδρόμια και τους δρόμους μπροστά απο τα σπίτια μας. Είναι λέει πολιτισμός αυτό το εθελοντισμός. Δείχνει πως είμαστε προηγμένο κράτος με μια δυναμική κοινωνία των πολιτών. Ειναι χαι ρε παιδί μου να είσαι εθελοντής στην πόλη σου και να συμμετέχεις ενεργά στη δημόσια ζωή της.
Και ομολογώ πως πολύ με αρέσει αυτή η συζήτηση σε σημείο που αρχίζει να φουντώνει ο εθελοντής μεσα μου και είμαι έτοιμος να αρπάξω τον γκασμά και να αρχίσω να σπάω πάγο.
Κι εκεί που είμαι έτοιμος να την δω εθελοντής γουτσου γουτσου ξαφνικά ξυπνάει ο μαλάκας μεσα μου και αρχίζει να με φουντώνει παραπάνω. "Που πας μωρε; Δημοτικά τέλη πλερώνεις ή δεν πλερώνεις; Τα τέλη αυτά δεν είναι για να σου προσφέρει ο Δήμος υπηρεσίες καθε φορά που τις χρειάζεσαι; Δεν κανατε κάποτε μια συμφωνία πως επειδή εσυ εισαι λιγάκι ιδιώτης τρομπας θα δίνεις καθε τοσο στον Δήμο ενα ποσό για να κάνει αυτός αυτό που θα έπρεπε να κάνεις εσυ; Που πανε τα τέλη αυτα";
Και ο μαλάκας συνεχίζει. "Φορτωσανε τα γραφεία με υπαλλήλους σφραγίδες. Διατηρούνε ακομα ληξιαρχους εν ζωή, υπαλλήλους να εκδιδουνε πιστοποιητικά, υπαλλήλους να αρχειοθετουνε, υπαλλήλους να ανεβοκατεβαζουνε χαρτιά απο οροφο σε όροφο, κηπουρούς, κλητήρες, αριθμούς πρωτοκόλλου, προστιματζήδες, ξυστες και υπαλλήλους σβηστρες. Παίρνουνε τα τέλη και τα κάνουνε μισθούς γραφείων. Και στην πόλη εξω, στους δρόμους και στις γειτονιές, εκεί που θέλουμε τον Δήμο συνεχώς παρόν να βελτιώνει την καθημερινότητα της πόλης και να επιλύει εν τη γενέσει τους προβλήματα, έχουνε καμιά δεκαριά δύσμοιρους να προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Μεχρι να βρουν και αυτοί καναν πολιτικό προστάτη και τους μαζέψει σε κανα γραφείο".
Ναι. Εκεί πάνε τα τελη μας. Έχει δίκιο ο μαλάκας μεσα μου. Πληρώνουμε για έναν Δήμο γεματο γραφεία και για δημοτικές εταιρείες γεμάτες επίσης γραφεία. Πληρώνουμε τέλη για να έχουμε γραφεία.
Και οταν έρθει καμιά κακοκαιρία αρχίζουν τα περι εθελοντισμού.
Σε κάνουν να αισθάνεσαι ένοχα γιατί δεν συμμετέχεις αμισθί στην εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου χώρου και κανείς δεν ασχολείται με τους έμμισθους που πληρώνονται για να λειτουργεί ευρυθμα αυτός ο δημόσιος χώρος.
Εθελοντές θετε πουλάκια μου; Εθελοντές θα χετε. Αλλά με τα μισά δημοτικά τέλη προκειμένου να αγοράσω γκασμαδες και φτυάρια και να αρχίσω να σπάω πάγο καθε φορά που θα χιονίζει. Μέχρι να τα μειώσετε όμως εθελοντισμός γιοκ.
Καλός ο εθελοντής αλλά είναι και αυτός ο μαλάκας μεσα μου που έχει πραγματικά κουραστεί να τον περνάτε για μαλάκα....




(Από ανάρτηση του Τάσου Φούντογλου στην προσωπική του σελίδα στο facebook)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου