Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Ισχυροποιείται η πολυτεχνική σχολή στην Κοζάνη-Διατηρείται το αυτοδιοίκητο ως μοντέλο διοίκησης

Περίπου είκοσι τμήματα βεβαιώθηκαν από τον υπουργό κ. Κώστα Γαβρόγλου στη συνάντηση που οργανώθηκε στο Υπουργείο Παιδείας με τους πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Σε αυτά υπάρχει περιθώριο αύξησής τους μετά από διαβουλεύσεις με την επιτροπή.


Το σχέδιο νόμου δεν ολοκληρώθηκε ακόμα, αλλά θα είναι έτοιμο ως την επόμενη Παρασκευή. Θετικό είναι ότι διατηρείται το αυτοδιοίκητο του νέου υπό συγχώνευση ιδρύματος, το οποίο θα προέλθει από τη συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Το μοντέλο των Ιωαννίνων είναι και το επικρατέστερο, το οποίο ικανοποιεί πλήρως την πλευρά του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, μιας και είναι πιο ελαστική η συμμετοχή των καθηγητών του στη διοίκηση. Πιθανόν να υπάρχει ένα συμβούλιο ένταξης ώστε να υπάρχει καλύτερη αξιολόγηση. Συνεχίζεται δηλαδή η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με τη συμμετοχή του πρύτανη κ. Στέργιου Γκανάτσιου και σε δεύτερο στάδιο η ένταξη άλλων καθηγητών μετά από αξιολόγηση.

Πολυτεχνική σχολή με πέντε τμήματα 


Η νέα πολυτεχνική σχολή θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρωινού Λόγου» ιδιαίτερα ισχυρή και ελκυστική, αφού θα περιλαμβάνει πέρα από το τμήμα μηχανολόγων και ηλεκτρολόγων και το χημικών μηχανικών . Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών θα μετονομαστεί σε τμήμα ηλεκτρολόγων και το τμήμα μηχανικών περιβάλλοντος και μηχανικών απορρύπανσης σε τμήμα χημικών μηχανικών. Δίπλα σε αυτά τα τρία γίνονται συζητήσεις να προστεθούν το τμήμα βιομηχανικού σχεδιασμού και το μηχανικών οικονομίας και διοίκησης. Δηλαδή η πολυτεχνική μπορεί να περιλαμβάνει και πέντε τμήματα, το οποίο προσδίδει ιδιαίτερο κύρος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, μιας και ανάλογα τμήματα έχουν μόνο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Όλα τα πολυτεχνικά τμήματα θα είναι πενταετούς φοίτησης.

Μάλιστα γίνονται συζητήσεις και για περαιτέρω αύξηση των τμημάτων σε Φλώρινα , με ένα ακόμα τμήμα ψυχολογίας και ένα γεωπονίας, στην Πτολεμαΐδα με ένα τμήμα εργοθεραπείας και στην Καστοριά με την ίδρυση τμήματος περιφερειακής και διασυνοριακής ανάπτυξης. Με αυτά τα τμήματα , ο αριθμός τους πιθανόν να φτάσει και τα είκοσι τέσσερα(24).
Οι φοιτητές του ΤΕΙ με κατατακτήριες εξετάσεις θα μπορούν να μπαίνουν σε πανεπιστημιακά τμήματα με ένα μεγαλύτερο ποσοστό, το οποίο ακόμα δεν έχει καθοριστεί.



prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου