Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Ποιοι και γιατί επιθυμούν το διαχωρισμό του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών από το Μουσείο;

Το Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης, η Βιβλιοθήκη, η Χαρτοθήκη και τα δύο σωζόμενα αρχοντικά της πόλης αποτελούν τα μοναδικά αξιοθέατα της πόλης μας μαζί με το ιστορικό καμπαναριό. Το Μουσείο της Κοζάνης αποτελεί έμπνευση του αείμνηστου Κώστα Σιαμπανόπουλου, ο οποίος πάντα αγωνιούσε για τους συνεχιστές του. Πέρασαν πάνω από είκοσι χρόνια και το Ιστορικό Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο της Κοζάνης κατάφερνε να κρατηθεί με την βοήθεια της πρώην νομαρχίας, του δήμου, αλλά και πολλών δωρητών.


Τώρα τίθεται ανοιχτά θέμα διαχωρισμού του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών από το Μουσείο, κάτι που προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά.
Η τριμερής σύμβαση μεταξύ δήμου, περιφέρειας και συνδέσμου έχει λήξει και υπάρχει μια νέα προγραμματική στα σκαριά, χωρίς τη συμμετοχή του δήμου και με προϋπόθεση ότι η περιφέρεια θα συμμετάσχει στη διοίκηση του μουσείου.
Υπάρχει η πρόταση να μείνει ανεξάρτητο το μουσείο από το Σύνδεσμο με δικό του ΑΦΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρωινού Λόγου» γίνεται προσπάθεια για δημιουργία νέου νομικού προσώπου, το οποίο θα διαχειρίζεται το μουσείο.

Ανεξαρτήτως της αποδοχής που τυγχάνει αυτή η πρόταση και τις σκοπιμότητες που κρύβονται, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Συνδέσμου που δεν ενισχύεται το μουσείο. Το Ιστορικο και Λαογραφικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας είναι δημιούργημα του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Νομού Κοζάνης αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο δήμος Κοζάνης.

Φυσικά η Περιφέρεια δεν έχει αξιώσεις διαχωρισμού του συνδέσμου από το Μουσείο παρά μόνο να συμμετέχουν δικοί της άνθρωποι στο Δ.Σ. ώστε να ελέγχεται η προγραμματική σύμβαση που θα υπογραφτεί. Βεβαίως κάτι ανάλογο δεν γίνεται στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης που επιχορηγείται αφειδώς και χωρίς κανέναν έλεγχο.

Ο Σύνδεσμος του Γραμμάτων και Τεχνών παρότι φαίνεται πολύ σίγουρος για την προγραμματική σύμβαση που θα υπογράψει με την περιφέρεια, θα περιμένει πολύ ακόμα…






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου