Ο δήμος Κοζάνης θέτει ανοιχτά θέμα διαχωρισμού του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών από το Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης .Ο «Πρωινός Λόγος» Κοζάνης σε χθεσινό του δημοσίευμα με τίτλο «Ποιοι και γιατί επιθυμούν το διαχωρισμό του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών από το Μουσείο;» άνοιξε το θέμα. Η επιβίωση του μουσείου δεν είναι εύκολη αν οι τοπικές αρχές δεν το στηρίζουν με την κάνουλα να έχει κλείσει από το 2014.
Τότε ήταν σε ισχύ μια προγραμματική σύμβαση , στην οποία συμμετείχε και το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, το οποίο ποτέ δεν έδωσε το ποσό που του αναλογούσε. Επιπλέον η προγραμματική ξεπερνούσε το 1εκ τη δεκαετία και χρειαζόταν τροποποίηση για να μπορεί να συνεχιστεί, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Από τότε δημιουργήθηκε μια τριμερής ομάδα με εκπροσώπους του Μουσείου, της Περιφέρειας και του δήμου Κοζάνης χωρίς ακόμα να υπάρχει κανένα αποτέλεσμα.
Ο κ. Κώστας Δεσποτίδης, αντιδήμαρχος στρατηγικού σχεδιασμού και προγραμματισμού ανέφερε στον «Πρωινό Λόγο» ότι: «Τίθεται θέμα διαχωρισμού της υπόστασης του Μουσείου από το Σύνδεσμο για να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στις χρηματοδοτήσεις και για να μπορεί ο δήμος να μετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο. Αναμένουμε ανυποχώρητοι την απόφαση του Συνδέσμου». Φυσικά ο Σύνδεσμος με τις δεκάδες δράσεις που έχει μπορεί εύκολα να απορροφήσει επιχορηγήσεις κι εκτός λειτουργικών, αν όμως υπάρχει η πρόθεση να τον στηρίξουν. Οπότε γίνεται ξεκάθαρο ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι η διαχείριση του Μουσείου και όχι η διευκόλυνση του στις χρηματοδοτήσεις.
Κάτω από το τραπέζι μπαίνει και το θέμα για να σου δώσω, θα πρέπει να πάρω …
Όπως αναφέρθηκε και στο χθεσινό ρεπορτάζ δεν εγείρει ανάλογες αξιώσεις η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ωστόσο επιμένει και εκείνη να συμμετάσχει με εκπροσώπους της στο Διοικητικό Συμβούλιο. Μάλιστα υπάρχει μια πρόταση για μία διμερή σύμβαση με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η οποία επίσης έχει κολλήσει.
Το ερώτημα που τίθεται είναι για ποιο λόγο επιθυμεί ο δήμος Κοζάνης να δημιουργηθεί καινούριο νομικό πρόσωπο με δικούς του εκπροσώπους. Προφανώς για να οικειοποιηθεί τη διαχείριση του Μουσείου με αυτό να αποτελεί έναν από τους μετρημένους στα δάχτυλα τουριστικούς σταθμούς της Κοζάνης. Το δημιούργημα του Κώστα Σιαμπανόπουλου το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κοζάνης και στη συνέχεια το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στο Μπούρινο λεία στα χέρια των τοπικών αρχών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου