Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Εκδήλωση για τη δωρεά οργάνων – «Η Δυτική Μακεδονία αποτελεί φωτεινό παράδειγμα στη δωρεά ζωής”

Εκδήλωση για τη δωρεά οργάνων στην πόλη της Κοζάνης συνδιοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης, με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης “Γέφυρα ζωής” και τον Σύλλογο Ηπειρωτών Κοζάνης με θέμα τη δωρεά οργάνων και βλαστοκυττάρων, με τίτλο “Δώρο Ζωής”.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για τη δωρεά και την ευαισθητοποίηση των συνανθρώπων απέναντι σε όσους έχουν ανάγκη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει και βράβευση κάποιων δωρητών που βοήθησαν ασθενείς.

Το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χαράλαμπος Τσεβεκίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης “Γέφυρα ζωής”, Θεόδωρος Τσαουσίδης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Κοζάνης Λεωνίδας Μαγκάκης παρέθεσαν συνέντευξη τύπου τα τοπικά ΜΜΕ.
Απηύθυναν κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να παρευρεθούν στην εκδήλωση του Σαββάτου, στην Αίθουσα του Κοβεντάρειου, στις 18.00. Ο κ Τσαουσίδης ανέφερε πως θα πρέπει ο κόσμος να συμμετέχει στις δράσεις αυτές γιατί “με αυτό τον τρόπο βοηθάμε να γίνουν καλά άνθρωποι που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας” ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπλέον τόνισε πως θα πρέπει όσοι θέλουν, να μπουν στη διαδικασία να βγάλουν τη νέα κάρτα του δωρητή και με τη σειρά τους να ενημερώσουν και ο κάθε ένας τον κύκλο του προκειμένου να μάθουν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι πόσο σημαντικό είναι.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χαράλαμπος Τσεβεκίδης επεσήμανε πως η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις του εθελοντισμού και αυτό πρέπει να αλλάξει, γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες, τόσο σε αιμοπετάλια και βλαστοκύτταρα όσο και όργανα. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως “Πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα μας στο θέμα της δωρεάς!”. Επίσης τόνισε πως όσων αφορά τη Δυτική Μακεδονία, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για την Ελλάδα, μιας που τα ποσοστά δωρεάς είναι αρκετά υψηλά και αυτό οφείλεται και στην προσπάθεια που κάνει ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης, αλλά δεν φτάνει αυτό θα πρέπει όλοι να συμμετέχουν είτε ως αιμοδότες είτε ως δωρητές.

Αξίζει να αναφέρουμε πως με τη μεταμόσχευση οργάνων μπορούν να σωθούν μέχρι 30 άνθρωποι ή να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Στην εκδήλωση θα είναι επιστήμονες οι οποίοι θα ενημερώνουν το κοινό από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και από το Κέντρο Δωρητών Μυελού των Οστών και θα μπορεί όποιος θέλει να εγγραφεί ως δωρητής.
Προκειμένου να εγγραφεί κάποιος θα πρέπει να έχει μαζί του τους κωδικούς του taxis. Από τη θέση του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Κοζάνης Λεωνίδας Μαγκάκης, δήλωσε τη συμπαράσταση του συλλόγου σε τέτοιες εκδηλώσεις και μάλιστα έμπρακτα μιας που ιδρυτικά μέλη του συλλόγου έχουν γίνει δωρητές οργάνων και ζωής μετά τον θάνατό τους.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου