Πρόσφατα 17 είδη μελισσών εξαφανίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό ισούται με το 7% του συνολικού πληθυσμού στην χώρα. 31 ακόμα είδη βρίσκονται σε κίνδυνο. Αν οι μέλισσες κάποια στιγμή εξαφανιστούν θα προκληθεί ένα ντόμινο στον πλανήτη.
Οι άνθρωποι κερδίζουν πάνω από 30 δισεκατομμύρια το χρόνο από τις μέλισσες. Η παγκόσμια αγορά, αν εξαφανιστούν, θα έχει να αντιμετωπίσει ένα πιθανό οικονομικό κραχ. Κι αυτό γιατί οι αγορές γαλακτοκομικών, αγροτικών καλλιεργειών, και πολλές ακόμα θα δεχθούν μεγάλο χτύπημα.
Οι μέλισσες κάνουν μια πολύ σημαντική δουλειά. Γονιμοποιούν τα άνθη. Μπορεί το ίδιο να κάνουν τα πουλιά, διάφορα έντομα και οι νυχτερίδες, όμως οι μέλισσες είναι ο κυριότερος γομιμοποιητής. Το μεγαλύτερο ποσοστό των φρούτων και των λαχανικών που τρέφουν την πλειονότητα του πλανήτη, γονιμοποιούνται από τις μέλισσες. Με τα άνθη αυτά, τρέφονται επίσης πολλά ζώα, τα οποία παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα και αποτελούν τροφή για μεγάλο ποσοστό του ανθρώπινου πληθυσμού
Έτσι τα ζώα θα χάσουν την κύρια πηγή τροφής τους, ενώ αρκετά πουλιά, για τα οποία οι μέλισσες είναι κύρια τροφή, θα πρέπει να προσαρμοστούν γρήγορα σε νέες συνθήκες. Η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι αλλαγές στην τροφική αλυσίδα, είναι μόνο δυο πράγματα από αυτά που θα συμβούν. Ένας πρόχειρος υπολογισμός αναφέρει πως ο άνθρωπος θα αντέξει μόλις 4 χρόνια χωρίς τις μέλισσες.
Ίσως αυτός ο υπολογισμός να είναι υπερβολικός. Μερικά φυτά, όπως το καλαμπόκι και το σιτάρι γονιμοποιούνται μέσω του αέρα. Αλλά οι άνθρωποι θα αναγκαστούν να χάσουν μεγάλο μέρος της διατροφικής τους ποικιλίας. Κυρίως φρούτα, μέλι αλλά και αρκετούς ξηρούς καρπούς. Κάτι που θα έχει επίπτωση μακροπρόθεσμα στην υγεία, στην πανίδα και την χλωρίδα. Εκτός αυτού, οι άνθρωποι θα πρέπει να αναλάβουν την δουλειά που κάνουν τόσο καλά και αθόρυβα οι μέλισσες.
Ο κίνδυνος να εξαφανιστούν οι μέλισσες είναι υπαρκτός. Και αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε το οικοσύστημα, η οικονομία και συνολικά η πραγματικότητα θα αλλάξουν ριζικά.
e-radio
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου