Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

«Πτολεμαϊδα 5»: Η νέα επένδυση 1,4 δις ευρώ και το σχέδιο απολιγνιτοποίησης

Σε «αχίλλειο πτέρνα» του κυβερνητικού σχεδίου για πλήρη απολιγνιτοποίηση της ενέργειας έως το 2028 αναδεικνύεται η νέα υπό κατασκευή μονάδα της ΔΕΗ «Πτολεμάΐδα 5», προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν ήδη εκταμιευτεί προς την ανάδοχο εταιρεία 1,071 δισ. ευρώ, ενώ οι εργασίες ολοκλήρωσης της βρίσκονται σε εξέλιξη.


«Στο θέμα της Μονάδας Πτολεμαΐδα 5 έχει γίνει λάθος και από τα τρία κόμματα που κυβέρνησαν. Τώρα ενώπιον αυτού του λάθους θα πρέπει να δούμε ποια είναι η καλύτερη λύση για τη ΔΕΗ, για την τοπική οικονομία και για τη χώρα», ανέφερε, μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Ο Γεράσιμος Θωμάς επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της νέας μονάδας της Πτολεμαΐδας το Σαββατοκύριακο, χωρίς να απαντήσει στα ερωτήματα που τέθηκαν, ποια θα είναι η τύχη της νέας μονάδας.

«Όσοι κλείσουν την «Πτολεμαΐδα 5» η αυτοί που θα κλείσουν αυτή την μονάδα ανοίγουν ταυτόχρονα το δρόμο για εξεταστικές επιτροπές στην Βουλή» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης αμέσως μετά την ενημερωτική συνάντηση των εκπροσώπων των εργαζομένων της ΔΕΗ με τον υφυπουργό Ενέργειας Γεράσιμο Θωμά στην Πτολεμαΐδα.


Το κυβερνητικό σχέδιο


Μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το ζητούμενο πλέον για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αλλά και τη διοίκηση της ΔΕΗ είναι το πώς θα υποκατασταθούν, εντός των επόμενων εννέα ετών, τα 3.904 μεγαβάτ καθαρής ισχύος των 14 λιγνιτικών μονάδων που λειτουργούν σήμερα στη Δυτική Μακεδονία και στην Αρκαδία, αλλά και τι θα απογίνει με τα 615 μεγαβάτ της υπό κατασκευή Πτολεμάΐδας V, προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν ήδη εκταμιευτεί 950 εκατ. ευρώ.

Η λύση, όπως λένε οι ειδικοί, θα έρθει έπειτα από μια μελέτη επάρκειας ισχύος, η οποία θα επεξεργάζεται διάφορα σενάρια και θα θέτει χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των μονάδων, για να αποτυπωθεί στη συνέχεια στο υπό αναθεώρηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποία πρέπει να αποσταλεί στην Κομισιόν έως το τέλος του έτους.

Για τις τέσσερις μονάδες του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Καρδιάς και τις δύο του ΑΗΣ Αμυνταίου το μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο καθώς ήδη λειτουργούν παράνομα κατά παρέκκλιση της κοινοτικής νομοθεσίας, βάσει μιας α λα καρτ τροποποίησης των υπουργικών αποφάσεων για την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της οδηγίας περί βιομηχανικών εκπομπών. Το ίδιο και για τη Μεγαλόπολη III, για την οποία ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης έχει διαμηνύσει ότι θα κλείσει – μαζί με τις δύο του Αμυνταίου – στα μέσο του 2020. Όσο για τις υπόλοιπες μονάδες, το 2028 είναι το έτος κατά το οποίο εκπνέουν οι περιβαλλοντικοί τους όροι. Η δυσκολότερη απόφαση ωστόσο, αφορά την τύχη της Πτολεμάΐδας V καθώς ήδη έχει δαπανηθεί ένα σημαντικό κονδύλι για την κατασκευή της, ενώ η προοπτική αλλαγής καυσίμου από λιγνίτη σε φυσικό αέριο δεν είναι άνευ κόστους.

Το σχέδιο δράσης


Επαφές και διαβουλεύσεις για την κατάρτιση ενός συνολικού σχεδίου δράσης, το οποίο θα οδηγήσει τις λιγνιτικές περιοχές σε μια εποχή δίχως… κάρβουνο, με έμφαση στην «πράσινη» ανάπτυξη και απασχόληση για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς. Την περασμένη εβδομάδα, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, είχε σειρά διμερών συναντήσεων με ομολόγους του από τα κράτη -μέλη που έχουν υψηλό ποσοστό άνθρακα στο ενεργειακό τους μείγμα και αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις ενεργειακής μετάβασης.

Παράλληλα, είχε συναντήσεις με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που σχεδιάζουν την πρωτοβουλία Green Deal, η οποία έχει ως στόχο να στηρίξει θεσμικά και οικονομικά τη μετατροπή της Ευρώπης σε μια κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050. «Θέσαμε την Ελλάδα στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, το οποίο περιλαμβάνεται στη λογική του Green Deal.

Έως σήμερα η χώρα μας ήταν εκτός πλάνου. Πλέον διεκδικούμε έναν πιο ενισχυμένο ρόλο. Ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί το κονδύλι του Ταμείου, αλλά έχουν γίνει συζητήσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο και προτείνεται να “προικιστεί” με 5 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, 5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής και να υπάρχει η δυνατότητα μόχλευσης μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων» επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Θωμάς.

Επίσκεψη στο έργο


Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στον υφυπουργό Γ. Θωμά κατά την επίσκεψη του στην Πτολεμαΐδα από τον διευθυντή παραγωγής Δημήτρη Μετικάνη, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021 κα θα συμβάλει στο ενεργειακό σύστημα της χώρας με 660 ηλεκτρικά MW και 130 θερμικά MW για την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας. Αυτή τη χρονική περίοδο απασχολούνται 1.800 εργαζόμενοι ενώ μετέχουν στην κατασκευή ως υπεργολάβοι 100 εργολαβικές εταιρείες από τη Δυτική Μακεδονία και την υπόλοιπη Ελλάδα. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστικού έργου, η μονάδα έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί 7.000 ώρες το χρόνο για τα επόμενα 40χρονια. Ο υφυπουργός έδειξε ενδιαφέρον για τις κατασκευαστικές καινοτομίες της νέας μονάδας, καθώς και τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές σε ό,τι αφορά την εκπομπή αέριων ρύπων. Επίσης, επισκέφθηκε τον λέβητα της μονάδας στα 30 μέτρα ύψους και συνομίλησε με το εξειδικευμένο προσωπικό που ασχολείται στον τομέα των συγκολλήσεων.

Κ. Χατζηδάκης


«Η απολιγνιτοποίηση προχωρεί για λόγους περιβαλλοντικούς και οικονομικούς ανέφερε, μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Η παραγωγή λιγνίτη θεωρείτο, την προηγούμενη δεκαετία, ότι ήταν το διαμάντι, το συγκριτικό πλεονέκτημα της ΔΕΗ. Από εκείνο το χρονικό σημείο μέχρι σήμερα, λόγω των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας και των αποφάσεων στην Ευρώπη, φτάσαμε πέρυσι η ΔΕΗ να “μπει μέσα”, μόνο από τις λιγνιτικές μονάδες, 200.000.000 ευρώ. Φτάσαμε συνολικά η ΔΕΗ να έχει μπει μέσα από τις λιγνιτικές μονάδες 683.000.000 ευρώ. Φτάσαμε στο σημείο σήμερα, αν κλείσουμε τις παλαιές λιγνιτικές μονάδες και συνεχίσουμε να πληρώνουμε τους εργαζόμενους, να μας κοστίζει λιγότερα από ό,τι να τις κρατήσουμε ανοιχτές. Γι’ αυτό θα προχωρήσουμε γρήγορα σε αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Έχουμε αυτή την ώρα θέσει το πιο φιλόδοξο σχέδιο απολιγνιτοποίησης σε όλη την Ευρώπη, έχουμε βάλει όριο το 2028 και θα προχωρήσουμε συντεταγμένα σε διάλογο. Τα χρήματα που θα χρειαστούμε είναι πάρα πολλά, προφανώς θα αξιοποιήσουμε τα χρήματα από το Ταμείο για τη δίκαιη μετάβαση. Θα υπάρξει σχέδιο μεγάλης κλίμακας για την απολιγνιτοποίηση σε Δ. Μακεδονία και Αρκαδία και θα αξιοποιηθούν εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι. Είμαστε ήδη σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσβλέπουμε στη στήριξη της ΕΕ».

ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ


«Όσοι κλείσουν την «Πτολεμαΐδα 5» η αυτοί που θα κλείσουν αυτή την μονάδα ανοίγουν ταυτόχρονα το δρόμο για εξεταστικές επιτροπές στην Βουλή» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης αμέσως μετά την ενημερωτική συνάντηση των εκπροσώπων των εργαζομένων της ΔΕΗ με τον υφυπουργό Ενέργειας Γεράσιμο Θωμά στην Πτολεμαΐδα.

Με αφορμή τη δήλωση του Πρωθυπουργού ο κ. Αδαμίδης επεσήμανε ότι «η συγκεκριμένη απόφαση ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και ούτε ταιριάζει στο μοντέλο της χώρας» και πρόσθεσε ότι «η εμμονή να κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες 10 χρόνια νωρίτερα από ότι στην Γερμανία, κλείνει το μάτι στα ιδιωτικά συμφέροντα και το φυσικό αέριο».

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ υπενθύμισε ότι για την υπό κατασκευή μονάδα της Πτολεμαΐδας που ολοκληρώνεται το 2021, «έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 1 δις Euro, έχουν δοθεί στους κατοίκους για τις απαλλοτριώσεις της Ποντοκώμης 150 εκ Euro και χρήματα για άλλες απαλλοτριώσεις αγροτικών εκτάσεων και ενώ έχουν γίνει όλα τα παραπάνω, δεν γίνεται να μην ολοκληρωθεί το έργο της «Πτολεμαΐδας 5» που θα αποτελούσε την ναυαρχίδα της ΔΕΗ».

Αναφερόμενος στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και σε όσα έχει υποστηρίξει για την σκοπιμότητα κατασκευής της νέας μονάδας λέγοντας ότι η κατασκευή της ήταν ένα λάθος που έγινε το 2013, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ τόνισε ότι «αυτές οι αιτιάσεις αφορούν την τότε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που δεν φρόντισε να πάρει δωρεάν δικαιώματα ρύπων, τα οποία είχε ανάγκη η εταιρία». Ο κ. Αδαμίδης υπογράμμισε ότι «η νέα μονάδα δεν κατασκευάστηκε για να ικανοποιήσει τους κατοίκους της περιοχής, αλλά για εθνικούς και εμπορικούς λόγους και ότι θα έβγαζε τα χρήματα της επένδυσης». Κατέληξε λέγοντας «ας το ξανασκεφτούν κάποιοι γιατί το κλείσιμο της ανοίγει το δρόμο για την εξεταστική επιτροπή».






Πηγή:ecopress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου