Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Κρίσιμη εβδομάδα για τη Δυτική Μακεδονία- Η επίσκεψη Χατζηδάκη και τα μηνύματα που θα στείλουν οι φορείς

- Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις των συνδικαλιστών
- Συνεδριάσεις ΓΕΝΟΠ και ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ εντός της εβδομάδας

Εβδομάδα που θα κινηθεί στον αστερισμό της επίσκεψης του Κωστή Χατζηδάκη, στη Δυτική Μακεδονία, είναι αυτή που ξεκινάει από Δευτέρα, με τους φορείς της περιοχής να προετοιμάζονται για «θερμή» υποδοχή την οποία πολλοί βλέπουν ως ευκαιρία να σταλεί ηχηρά το μήνυμα στην κυβέρνηση μέσω του βασικού Υπουργού που χειρίζεται τα θέματα της απολιγνιτοποίησης και της δίκαιης μετάβασης.


Ο Υπουργός Ενέργειας, θα φτάσει απ’ ότι όλα δείχνουν, την Παρασκευή στην περιοχή ενώ μεγάλο ερωτηματικό συνεχίζει να παραμένει το αν η επίσκεψή του θα είναι fast track ή θα κρατήσει και το Σάββατο.

Πληροφορίες που φτάνουν σε θεσμικούς φορείς της Δυτικής Μακεδονίας ή διαρρέονται από κομματικά στελέχη της ΝΔ, δεν μπορούν ξεκάθαρα να καταλήξουν σε κοινή συνισταμένη, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στον «Π» αναφέρουν πως το πρόγραμμα δεν έχει συνταχθεί ακόμα.

Για το λόγο αυτό μάλιστα την Τετάρτη το απόγευμα στο Υπουργείο Ενέργειας, ο Κωστής Χατζηδάκης, έχει καλέσει τους βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να γίνει μια προεργασία της επίσκεψης αλλά πιθανόν και για να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα, το οποίο λογικά θα περιλαμβάνει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη και επισκέψεις στα ορυχεία και τους σταθμούς.

Όπως έχει γράψει ο «Π», ο Κωστής Χατζηδάκης, θα παραβρεθεί και στην κοπή της πίτας της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Εορδαίας, την Παρασκευή το βράδυ.

Χθες, Παρασκευή, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, υλοποίησε το αίτημα του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ για συνάντηση συνδικαλιστικών σωματείων, Δημάρχων των ενεργειακών Δήμων και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, σε μια συνάντηση που κράτησε περίπου 4 ώρες και ενώ ακούστηκαν σε πολλές των περιπτώσεων χιλιοειπωμένα πράγματα,   φαίνεται πως οι παρευρισκόμενοι έδωσαν μια είδους στήριξη στην κοινή γραμμή που λέει πως η περιοχή δεν αποδέχεται οποιαδήποτε ενέργεια πριν αυτή δεν αναπληρωθεί είτε σε χαμένο ΑΕΠ, πολύ δε περισσότερο σε θέσεις εργασίας.

Σε όλο αυτό το σκηνικό ξεκινάει και μια κρίσιμη εβδομάδα για το συνδικαλιστικό κίνημα της περιοχής, το οποίο δείχνει να έχει ραγίσει το κοινό μέτωπο μετά την τελευταία απεργιακή κινητοποίηση.

Παρατάξεις έχουν ανταλλάξει δημόσια, μέσω ανακοινώσεων και αναρτήσεων στα social media, ουκ ολίγα υπονοούμενα αλλά και αλληλοκατηγορίες, ενώ ένταση προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες μια ανάρτηση του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Γιώργου Αδαμίδη, ο οποίος θυμήθηκε βίντεο με δηλώσεις του ως Πρόεδρος του Σπάρτακου, για τον «ανεπιθύμητο» τότε Υπουργό, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Η ανάρτηση Αδαμίδη εκτιμήθηκε πως ήταν ευθεία βολή στα στελέχη της ΔΑΚΕ, για το αν θα τολμήσουν να πουν κάτι ανάλογο για τον Κωστή Χατζηδάκη, ενώ νωπή είναι ακόμα η μνήμη πολλών για τη μομφή του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ σε μέλη της γαλάζιας συνδικαλιστικής παράταξης, σχετικά με τη στάση τους στην πρόσφατη απεργία.

Το πρόγραμμα των συνδικαλιστών περιλαμβάνει σειρά συναντήσεων και συσκέψεων αυτή την εβδομάδα, ενώ πολλοί είναι αυτή που κρατάνε την ανάσα τους για το πόσο μπορεί να διαρραγεί ακόμα περισσότερο το μέτωπο στα Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ και του Σπάρτακου, τα οποία συνεδριάζουν την Τρίτη και την Πέμπτη αντίστοιχα.

Πηγές του συνδικαλιστικού κινήματος, λένε πάντως στον «Π» πως η υποδοχή Χατζηδάκη οφείλει να είναι ανάλογη της υποδοχής Σταθάκη, χωρίς όμως ακρότητες και κινήσεις επικοινωνιακής τακτικής.


Ζήσης Πιτσιάβας
e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου