Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Απουκράτ΄κους Μπακλαβάς...

Ο βασιλιάς των γλυκών τις μέρες της Αποκριάς στην Κοζάνη είναι ο μπακλαβάς. Αλλά τι μπακλαβάς! Για να θυμηθούν οι παλιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι παραθέτω την καταπληκτική περιγραφή που κάνει ο Στράτος Ηλιαδέλης στο διήγημα του «Η θκιά τ».

«Που μια βδουμάδ' αρχίτιρα χίρσιν η μάνα τ να τα τμάζ' όλα κι να στουμπίζ' τα καρύδια για τουν μπακλαβά!

Κάθι χρόνουν τουν έφκιανιν στου τρανό,του βαθύ του σνι, να πλεκ' στου σιρόπ', τέτοιουν απ' δεύτιρουν δεν ίβρισκις σι όλ'ν την Κόζιαν'!

Μι βούτυρου απ' του καλό, καρύδια π' τα τρανά, κανέλλα κι μαύρου καρουφίλ' απ' τουν Τσίωρα.

Χουντρόν ως σαράντα φύλλα απ' τ' άνοιγιν μοναχιά τς μι τουν κλώστι ουπάν στου πλαστήρ' του ξιλέινου.

Μι του τρανό του παλιούκιρου του μαχαίρ' τουν χώρζιν σι τρανά κουμμάτια, να τρως ένα κι να μην πνας εικουσιτέσσιαρς ώρις!

Τέτοιου πράμα μπακλαβάς απ' τουν καρτιρούσαν όλ' τι κι πως!
Έτσ' τουν έφκιασιν πάλι. Κι άμα τουν έσουσιν κι τουν ίφιραν απ' του φούρνου τ' Τσίοτσια του Σάββατου του μισμέρ' ιβουδίαζιν του
σπίτ' απ' του νουβρό ως μέσα!
Τέτοια ιπιτυχία πρώτ' φουρά - ίλιγιν μουναχία τς κι καμάρουνιν!
Τουν σκέπασιν μι δυό άσπρις πιτσέτις απ' τς καλές κι ξιτανίσκιν, τέτοιους πούταν, όσου να τουνσκώσ' ουπάν κι να τουν βάλ' στου μπουχάρ'
μέσα στουν καλό του νουντά.
Σώθκιν κι αυτό, είπιν μι' του νου τς κι πήριν βαθιά ανάσα.»





Πηγή: ΔΕΠΑΚ

1 σχόλιο: