Με απλά λόγια: όταν η θερμοκρασία πέφτει το δέρμα μας «σκάει» και πολλές φορές φτάνει σε σημείο που γύρω από τη μύτη ή τα μάτια να εμφανίζονται νιφάδες.
Πώς μπορεί να δημιουργούνται και τι μπορεί να σημαίνουν;
Επίσης, τι μπορείς να κάνεις για τα σκασμένα χέρια σου;
Ρωτήσαμε τον δερματολόγο Στέλιο Αγγελίδη για όλα αυτά τα συμπτώματα που επιδεινώνονται από το κρύο και ιδού οι απαντήσεις που μας έδωσε!
Σκασμένα χέρια και κρύο: τι πρέπει να προσέξεις
Είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουμε οι περισσότερες τον χειμώνα και το οποίο επιδεινώνεται με το κρύο: τα χέρια μας σκάνε. Γιατί και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε; «Όταν τα χέρια μας σκάνε σημαίνει ότι χαλάει ο υδρολιπιδικός φραγμός, αυτός που κρατάει την ισορροπία στο δέρμα. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε άτομα που πλένουν πολύ συχνά τα χέρια τους, ωστόσο η από κάτω επιφάνεια του χεριού, η παλαμιαία, έχει σκληρή κεράτινη στοιβάδα και δεν ξεφλουδίζει. Ξεφλουδίζει μόνο η επιφάνεια από πάνω. Από την πάνω μεριά, λοιπόν, αφαιρούνται τα κεραμίδια και τα λιπίδια της επιφανειακής στοιβάδας και μαζί με το κρύο που επιδεινώνει την κατάσταση γιατί κάνει φυσική εξάτμιση τα χέρια σκάνε, ματώνουν και δημιουργείται πρόβλημα», μου εξηγεί ο δερματολόγος.
Στην παραπάνω περίπτωση, λοιπόν, αυτό που μπορεί να βοηθήσει είναι η κρέμα. Σωστά; Να, όμως, που και η εφαρμογή κρέμας μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κρύο. Ορίστε πώς! «Τα χέρια, λοιπόν, σκάνε και όταν βάζουν ενυδατική κρέμα πολλοί κάνουν το λάθος και αλείφουν και τις δύο επιφάνειες και όχι μόνο την ραχιαία, εκεί που χρειάζονται πραγματικά τα λιπίδια. Επειδή, λοιπόν, τρίβουν και από κάτω τα χέρια κι επειδή όλες οι ενυδατικές όλες είναι πολύ λιπαρές, πηγαίνουν και πλένουν τα χέρια τους ξανά», λέει ο Στέλιος Αγγελίδης.
Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν; «Να περιορίσουμε το πλύσιμο των χεριών μόνο στις φορές που ερχόμαστε σε επαφή με την τουαλέτα και αν χρησιμοποιούμε αντισηπτικά τζελ να τα τοποθετούμε μόνο στην παλαμιαία και όχι στην ραχιαία επιφάνεια γιατί με αυτό τον τρόπο θα έχουμε συνεχόμενη αφυδάτωση». Στο κάτω- κάτω, σκέψου το: οτιδήποτε πιάνουμε το πιάνουμε με την παλάμη μας άρα δεν υπάρχει λόγος να απλώνεις το αντισηπτικό τζελ στην ράχη των χεριών.
Και για να τα έχεις συγκεντρωμένα τα tips που χρειάζεσαι, κράτησε τα παρακάτω:
-Δεν πλένουμε τα χέρια μας κάθε τόσο παρά μόνο όταν πάμε τουαλέτα
-Βάζουμε ενυδατική συχνά χωρίς να ακουμπάμε την παλαμιαία επιφάνεια
-Αν και εφόσον αποκατασταθεί ο φραγμός βάζουμε και τις κρέμες φραγμού (παχύρρευστες και πολύ λευκές κρέμες)
-Αν θέλουμε να βάλουμε τζελ, βάζουμε μόνο στην παλαμιαία επιφάνεια
Λευκές νιφάδες γύρω από τη μύτη και τα μάτια σου (aka flaky skin)
Αυτά τα λευκά σημάδια γύρω από τη μύτη ή σε κάποιες περιπτώσεις και στα μάτια και στις ρίζες των μαλλιών που επιδεινώνονται από το κρύο μπορεί να μην προκαλούνται από το κρύο. Τότε τι είναι ακριβώς; «Τα λευκά σημάδια και τα ξηρά σημεία γύρω από τη μύτη πολλές φορές είναι η εμφάνιση σμηγματορροϊκής δερματίτιδας. Ορισμένες φορές μέσα στα αυτιά, πάνω από τα φρύδια ή στο τριχωτό της κεφαλής εμφανίζονται λευκά σημάδια τα οποία δεν είναι πάντα ξηροδερμία ή απολέπιση αλλά σμηγματοροϊκή δερματίτιδα», μου τονίζει ο γιατρός. Όμως, τι μπορεί να σημαίνει αυτό; «Από ψυχογενή αιτία ο οργανισμός υπερεκκρίνει σμήγμα το οποίο γίνεται τοξικό πάνω στο δέρμα και κάνει αυτή την σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και από κάτω από αυτά τα μικρά «λέπια», όπως μοιάζουν, μπορούμε να δούμε ερυθρές περιοχές. Εμφανίζεται έντονα σε άτομα που δεν εκδηλώνονται και στενοχωριούνται και γι’ αυτό το λόγο δεν περνάει εύκολα».
Μάλιστα, η σύνδεση των… πόρων με το άγχος είναι κάτι που μπορείς να παρατηρήσεις στον σύντροφό σου ή σε κάποιο φίλο σου: Αν ένας άντρας ξυριστεί το πρωί και περάσει μια έντονη και αγχωτική μέρα μέχρι το βράδυ θα έχει ξαναεμφανίσει γένια. Αντίθετα, αν ξυριστεί το πρωί ενός χαλαρού Σαββάτου μέχρι το βράδυ τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Αυτό συμβαίνει γιατί από τους ίδιους πόρους που εκκρίνεται το σμήγμα βγαίνει και ο ιδρώτας και οι τρίχες του σώματός μας.
Τι συμβαίνει, όμως, όταν ένα τέτοιο δέρμα που αντιμετωπίζει δερματίτιδα εκτεθεί στο πολύ κρύο;»Όταν αυτή η δερματίτιδα εκτίθεται στο κρύο, το δέρμα σκάει ακόμη περισσότερο και γίνεται πολύ πιο έντονο. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί η στρεσογόνος φάση σου να έχει περάσει αλλά να παραμένει η δερματίτιδα γιατί εσύ εκτίθεσαι στο κρύο και το κρύο συντηρεί την κοκκινίλα», εξηγεί ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης.
Σκασμένα χείλη και γιατί πρέπει να προσέξεις το lip balm σου!
«Τα χείλη σε αντίθετη με τα χέρια και την μύτη είναι βλεννογόνος και δεν είναι κανονικό δέρμα. Βλεννογόνος είναι ότι δεν έχει κεράτινη στοιβάδα, άρα τα σημεία αυτά είναι πιο ευαίσθητα σε οποιαδήποτε εξωτερική επίθεση», τονίζει ο Στέλιος Αγγελίδης.
Το κρύο, λοιπόν, από μόνο του αφυδατώνει τα χείλη ενώ ένας άλλος παράγοντας που επιδεινώνει την κατάσταση είναι τα προϊόντα με υαλουρονικό: «Το υαλουρονικό τραβάει τα μόρια του νερού από τα χείλη προς το υαλουρονικό με αποτέλεσμα να τα τα αφυδατώνει». Είναι σημαντικό, λοιπόν, το balm που θα επιλέξεις να συνδυάζει το υαλουρονικό με έλαια όπως το κερί μέλισσας που θα δημιουργήσει ένα προστατευτικό φιλμ στην επιφάνεια των χειλιών και θα θωρακίσει την υγρασία.
tlife
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου