Η εν λόγω μελέτη επιχειρεί να κατανοήσει τη σχέση των selfies με τον ναρκισσισμό, μία διαταραχή προσωπικότητας κατά την οποία ο «παθών» έχει μία αρκετά ενισχυμένη αίσθηση αυτο-σημαντικότητα και μία έλλειψη συμπάθειας για τους άλλους. Συχνά πρόκειται για μηχανισμούς που χρησιμοποιεί για να «μασκαρέψει» τον δικό του χαμηλό αυτοσεβασμό. Αυτές οι συμπεριφορές ποικίλουν, με την έννοια ότι κάποιος μπορεί να παρουσιάσει ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά χωρίς να έχει πλήρη διαταραχή.
Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ειδικοί εξέτασαν τα προαναφερθέντα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, αλλά και τη «συμπεριφορά» δημοσίευσης selfie 470 Αμερικανών και 260 Λιβανέζων φοιτητών. Βρήκαν λοιπόν μία συσχέτιση μεταξύ τους που χαρακτηρίζεται από παραφουσκωμένο εγώ και υπερβολική αυτονομία. Αντίστοιχα, διαπίστωσαν πως οι σπουδαστές από τη βορειοανατολική Αμερική έτειναν να ποστάρουν περισσότερες selfie στα κοινωνικά δίκτυα από ό,τι αυτοί που κατάγονταν από τη δυτικοκεντρική Αμερική ή τον Λίβανο.
«Λόγω του εύρους της μελέτης μας, εμείς απλώς ξύσαμε την επιφάνεια των κοινωνικών διαφορών σε προβλέψιμα μοντέλα αναφορικά με τη διαδικτυακή συμπεριφορά. Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα περισσότερες διεπιστημονικές μελέτες που θα ερευνούν τις διαφορές στη διαδικτυακή συμπεριφορά και τα μοντέλα που θα την προβλέπουν. Απαιτείται έρευνα για να διερευνηθεί ποια στοιχεία μιας γεωγραφικής κοινότητας (π.χ. κολεκτιβισμός εναντίον ατομικισμού) μπορεί να συνδέονται με συγκεκριμένες συμπεριφορές στο διαδίκτυο», δήλωσε η Christina Shane-Simpson, η επικεφαλής της μελέτης.
marieclaire.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου