Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Εβρος: Τα κρυφά μονοπάτια μεταναστών και προσφύγων με την ελπίδα να περάσουν στην Ελλάδα

Αυτοψία του Open Tv αποκαλύπτει τη δράση των διακινητών για τους ανθρώπους που αναζητούν καλύτερη ζωή
To Open Tv, στην άκρη της Ελλάδας, ακολουθεί τα μυστικά περάσματα σε ορεινά χωριά του Εβρου τα οποία χρησιμοποιούν οι διακινητές για να οδηγήσουν μετανάστες και πρόσφυγες προκειμένου να φτάσουν από την Τουρκία στη Βόρεια Ελλάδα.
Όπως θα δείτε στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Ανοικτού καναλιού, οι άνθρωποι κατευθύνονται στα βουνά μέσα από δύσβατες περιοχές και διανυκτερεύουν σε εγκαταλελειμμένα σπίτια. Σκοπός τους είναι να περάσουν στην Ξάνθη και από εκεί να φτάσουν στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη.

Καθημερινά, οι κάτοικοι των γύρω περιοχών -οι οποίοι μιλούν στην κάμερα του καναλιού- βλέπουν ομάδες προσφύγων και μεταναστών να περνούν μέσα από χωράφια αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη. Με τις υποδείξεις των διακινητών ακολουθούν συγκεκριμένα σημάδια για να μην εντοπίζονται από τις ελληνικές αρχές. Όσοι καταφέρουν να περάσουν τον Εβρο δεν κατευθύνονται προς το Σουφλί, αλλά προς τη Ροδόπη ή την ορεινή Ξάνθη. Εκεί, τους περιμένουν συνεργοί των διακινητών για να τους μεταφέρουν σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη.

Για να φτάσουν μέχρι εκεί, αποφεύγουν τους κεντρικούς δρόμους, κρύβονται σε ρεματιές ή σε δάση και διανυκτερεύουν όπου βρουν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του καναλιού, υπάρχουν πολλά μυστικά περάσματα, μικρότερα ή μεγαλύτερα, που οι μετανάστες θεωρούν ότι δεν θα υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις. Ωστόσο, μέχρι στιγμής από τη δράση της Αστυνομίας και τους αριθμούς των συλλήψεων έχει αποδειχθεί πως γίνονται αντιληπτοί, είναι άμεση η επέμβαση των ελληνικών αρχών, ακινητοποιούνται και στη συνέχεια συλλαμβάνονται. Όλα αυτά, σε μία έκταση 140 χλμ. που καλύπτει η συνοριοφυλακή του Έβρου.  Και κάπως έτσι, ο «κλεφτοπόλεμος» με τις ελληνικές αρχές, τους λαθροδιακινητές και τους μετανάστες/πρόσφυγες συνεχίζεται.

 



ethnos gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου