Κυριακή 19 Απριλίου 2020

Περίεργα πασχαλινά έθιμα από όλο τον κόσμο!

Στην Ελλάδα τσουγκρίζουμε κόκκινα αυγά, σουβλίζουμε αρνιά και κατσίκια και τρώμε μαγειρίτσα, αφού έχουμε επιδοθεί σε “πόλεμο” με δυναμιτάκια και κάψιμο του Ιούδα, κι έτσι στο εξωτερικό τα πασχαλινά έθιμα μάς φαίνονται γενικά περίεργα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις πράγματι είναι. Ακολουθούν μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις τέτοιων πασχαλιάτικων εθίμων από όλο τον κόσμο!




Στη Νέα Υόρκη την ημέρα του Πάσχα οι χριστιανοί φορούν καινούργια ρούχα για να έχουν καλή τύχη όλο τον χρόνο. Επίσης, στις ΗΠΑ, αλλά και σε περιοχές της Αγγλίας, ρίχνουν βαμμένα αυγά από λόφους τα οποία πιάνουν τα παιδιά.

Το κυνήγι θησαυρού που διοργανώνεται σε χώρες όπου ζουν Καθολικοί (όπως η Γαλλία) περιλαμβάνει σοκολατένια πασχαλινά αυγά που κρύβονται από τους μεγάλους σε διάφορα σημεία του κήπου, Όποιο παιδί βρει τα περισσότερα, κερδίζει.

 Στην Πολωνία τη Δευτέρα του Πάσχα, τα αγόρια μπουγελώνουν τα κορίτσια στο πλαίσιο ενός εθίμου που ξεκίνησε τον 15ο αιώνα.

 Το πασχαλινό λαγουδάκι δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Αυστραλία, όπου έχουν ως σύμβολο του Πάσχα ένα ζωάκι που μοιάζει με ποντίκι, το Bilby!

 Στην πόλη Hungerford της Αγγλίας η αστυνομία καλεί τους άντρες να μαζευτούν στο δημαρχείο και δυο τυχεροί παρελαύνουν στους δρόμους της πόλης, ανταλλάσσοντας πορτοκάλια με φιλιά από τις γυναίκες.

 Στην Αίγυπτο οι Κόπτες χριστιανοί τη Μεγάλη Δευτέρα τρώνε ψάρι που ήταν πριν θαμμένο στο χώμα.




Στην πόλη Haux της Γαλλίας τη Δευτέρα του Πάσχα οι κάτοικοι μαζεύονται στην πλατεία και παρακολουθούν την παρασκευή μιας ομελέτας από 4.500 αυγά, η οποία μοιράζεται στον κόσμο.

 Στη Φλωρεντία ανατινάζεται την Κυριακή του Πάσχα μια άμαξα γεμάτη πυροτεχνήματα μπροστά στην εκκλησία Duomo. Ο επίσκοπος ανάβει με το Άγιο Φως μια ρουκέτα σε σχήμα περιστεριού, η οποία ξεκινάει από την Αγία Τράπεζα και φτάνει στην άμαξα!

 Στη Φινλανδία και σε μέρη της Σουηδίας το Πάσχα σημαίνει Halloween! Το Μεγάλο Σάββατο τα παιδιά παίρνουν τους δρόμους έχοντας ντυθεί με κουρέλια και χτυπούν τις πόρτες ζητώντας κέρασμα.

 Στην πόλη Verges της Ισπανίας τη Μεγάλη Πέμπτη χορεύουν τον “χορό του θανάτου”, στο πλαίσιο του οποίου οι συμμετέχοντες ντύνονται με στολές, ενώ άνθρωποι ντυμένοι σκελετοί κουβαλάνε δίσκους με στάχτες!


thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου