Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

63 Αφρικανοί, Σομαλοί με μικρά παιδιά έφτασαν σε ξενοδοχείο της Αιανής

Θορυβημένη η τοπική κοινωνία για την «ευάλωτη» ομάδα

61 Σομαλοί και δύο ακόμα Αφρικανοί , κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά έφτασαν το μεσημέρι της Παρασκευής σε ξενοδοχείο της Αιανής, το οποίο φιλοξενούσε μέχρι πρότινος του έφηβους ασυνόδευτους Πακιστανούς.
Η εποπτεία της δράσης ανήκει στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης μετά από τις οδηγίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στο πλαίσιο της μετακίνησης ευάλωτων ατόμων αιτούντων άσυλο, συμπεριλαμβανομένων και των μελών των οικογενειών τους, από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών Λέσβου, Χίου, Κω, Σάμου και Λέρου, σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Το γεγονός αυτό έχει θορυβήσει την τοπική κοινωνία, η οποία για μια ακόμα φορά δεν είχε καμία ενημέρωση για την άφιξη των μεταναστών .Στο σημείο κατέφθασαν η δημοτική αρχή Κοζάνης και αντιπεριφερειάρχες για την αξιολόγηση της κατάστασης. Προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι την ίδια ώρα που ο Έλληνας πολίτης είναι εγκλωβισμένος μέσα στο σπίτι για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού, αίρεται η άρση γεωγραφικού περιορισμού για πρόσφυγες που μετακινούνται από νησιά της χώρας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Φυσικά όλοι τους θα μείνουν για 14 μέρες καραντίνα με τον έλεγχο της ΕΛΑΣ και πιθανόν να γίνει και τεστ ανίχνευσης του ιού.

21 άλλωστε ανθρωπιστικές οργανώσεις είχαν απευθύνει έκκληση στην πολιτεία να μετακινήσει μετανάστες άμεσα από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά σε ασφαλή τοποθεσία, ώστε να αποφευχθεί μία κρίση δημόσιας υγείας εν μέσω πανδημίας κορονοϊού. Αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα άρχισε η σταδιακή μετακίνηση ενός συνολικού πληθυσμού 2.380 ευάλωτων ατόμων και έφτασε και η σειρά της Αιανής. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, είχε προβεί στην ακόλουθη δήλωση: «Συνεχίζεται η οργανωμένη αποσυμφόρηση των δομών φιλοξενίας των νησιών μας, με την άμεση μετακίνηση 2.380 ευάλωτων ατόμων, αιτούντων άσυλο, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους. Στόχος μας η προστασία των διαμενόντων στις δομές, λόγω της κρίσης δημόσιας υγείας. Με σχέδιο αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της πανδημίας, προστατεύοντας και τους διαμένοντες στις δομές και τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών». Μας προστατεύουν λοιπόν…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου